Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА СЕ МОЖЕ ПРЕНЕТИ И СЕДАМ ДАНА ПОСЛЕ? - Најновија истраживања показују забрињавајуће резултате

24.01.2022. 23:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
Mutacija korone
Мутација короне / Извор: Профимедиа/илустрација

Корона у организму и до седам дана после.

Карантин за заражене од короне у Србији смањен је са 14 на седам дана, у неким земљама попут САД и Велике Британије на само пет, али и даље није доказано колико тачно износи период током којег оболели може да преноси вирус.

На одлуку о смањењу дужине карантина пре свега су утицали подаци да нови сој омикрон, који је загосподарио планетом, углавном доводи до слабијих симптома у односу на претходне, односно да није толико опасан и смртоносан. Баш као и чињеница да је много заразнији, те да је због великог броја људи на боловању претио да баци на колена светску привреду.

"ОВА СИТУАЦИЈА ЋЕ СЕ СМИРИТИ ТЕК НА ПРОЛЕЋЕ" Корона ситуација је ОЗБИЉНА, болнице су пуне још од Нове године

"ОВА СИТУАЦИЈА ЋЕ СЕ СМИРИТИ ТЕК НА ПРОЛЕЋЕ" Корона ситуација је ОЗБИЉНА, болнице су пуне још од Нове године

УПОЗОРЕЊЕ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ: Омикрон сој није последњи сој пандемије корона вируса

УПОЗОРЕЊЕ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ: Омикрон сој није последњи сој пандемије корона вируса

НОВИ СИМПТОМИ КОРОНА ВИРУСА: Никад их не бисте повезали са КОВИДОМ, ако их приметите ОДМАХ СЕ ОБРАТИТЕ ЛЕКАРУ

НОВИ СИМПТОМИ КОРОНА ВИРУСА: Никад их не бисте повезали са КОВИДОМ, ако их приметите ОДМАХ СЕ ОБРАТИТЕ ЛЕКАРУ

Епидемиолози се слажу да је време током којег је особа која је позитивна на омикрон способна да преноси вирус у принципу краће у односу на раније сојеве, али је неколико студија из Велике Британије и Јапана озбиљно поткопало тезу да они више нису заразни после петог или седмог дана од појаве првих симптома.

Заразни два дана пре првих симптома

- Код омикрона се сматра да вирус остаје у телу око седам дана. Да може да се пренесе даље један до два дана пре него што симптоми почну да се показују и три до пет дана после позитивног теста. То значи да око седам дана после појаве симптома већина људи више неће бити заразна, ако више не исказују било какве симптоме. Међутим, ово је медицина, а не математика, тако да морате да дате мало већу границу - истакао је Висенте Соријано, стручњак за заразне болести на Универзитету Ла Риоха у Шпанији.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) је препоручио петодневну изолацију након појаве симптома, али и уз интересантну напомену да би путовања требало да се избегавају десет дана, а да “ако морате да путујете између шестог и десетог дана, носите тесну маску кад сте у близини других људи током читавог трајања путовања”.

Са овиме са мање-више слажу и наши стручњаци, мада је јасно да веродостојне резултате са терена још немамо с обзиром да је први случај омикрона у Србији забележен пре само месец дана.

- Највећу количину вируса особа има првог до другог дана пре појаве симптома и до другог, трећег дана од појаве симптома код омикрона. Код делте је то било два до три дана пре појаве симптома и седам до десет дана од појаве симптома - рекла је за РТС докторка Снежана Јовановић, руководилац “Ватреног ока”.

Тек после десет дана потпуно нестаје

Међутим, најновије истраживање Националног института заразних болести у Јапану, које је објављено у реномираним светским медицинским часописима, показало је да је највећа количина вируса регистрована од трећег до шестог дана од појаве симптома, док он касније наставља да пада до десетог дана, након којег се више не региструје.

- Последња истраживања не показују да је време заразности код омикрона краће него код делте и других сојева - истакла је др Тереса Там, прва дама канадског здравственог система која је потврдила да се тек након десетог дана губи потпуна могућност да оболели од короне зарази некога у својој околини.

Због овога је, између осталог СЗО упозорила земље да не буду сувише самоуверене у случају омикрона, подсетивши да је овај сој и даље смртоносан, нарочито међу невакцинисаним.

Svetska zdrastvena organizacija
Светска здраствена организација / Извор: Профимедиа/илустрација

Сваки пети је заражен делта сојем

Потенцијална опасност приликом скраћивања карантина, која би могла да доведе до још бржег ширења короне и већег броја заражених, свакако је чињеница да је међу нама и даље присутан делта сој који доводи до тежих симптома и знатно чешћих хоспитализација. А не треба заборавити да је за време делте карантин био 14 дана јер је доказано да су људи заразни најмање десет дана од првих симптома.

- Према подацима Медицинског факултета Универзитета у Београду у децембру је доминирао делта сој, а након Нове године је било 80 процената делте, 20 процената омикрона, а средином јануара 2022. се обрнула ситуација - 80 процената је омикрон, а 20 процената делта - објаснила је др Снежана Јовановић из “Ватреног ока”.

Она упозорава да не треба заборавити да и у овом периоду нема само омикрона него и делте која, како каже, даје понекад и теже клиничке слике.

- У лабараторији почетком децембра било је 8 до 10 процената позитивних од укупно урађених узорака. Негде 6- 7. јануара проценат позитивности се повећао на 42 до 43 процената, а сада се он креће од 50 до 54 процената од укупног броја обрађених узорака.

Заразни су и они без симптома

Такође, велика пажња се мора обратити и на асимптоматске случајеве. Студије су показале да људи заражени ковидом без симптома и даље могу да пренесу корона вирус другима. Они су чак склонији да заразе друге људе, зато што се неће ући у самоизолацију или водити рачуна о томе да спрече ширење вируса.

- Много тога се још не зна о асимптоматским инфекцијама, али чини се да је трајање инфекције слично оној код људи са симптомима. Постоје студије ковида спроведене на деци, која обично немају симптоме, а те студије показују да је њихов вирални терет, чак и без симптома, исти као код одраслих са симптомима - упозоравају светски стручњаци.

Уосталом, једно америчко истраживање је показало да су скоро сваку четврту инфекцију изазвали људи са асимптоматским инфекцијама.

Nemčka redovi za Covid ambulantu
Немчка редови за Covid амбуланту / Извор: Профимедиа/илустрација

Карантин и изолација
* Заражени који не захтевају болничко лечење иду у кућну изолацију од седам дана, након којих се карантин прекида без тестирања.

* Ако заражени има примарну или секундарну имунодефицијенцију иде у кућну изолацију од 14 дана.

* Запослени у здравственим установама се након изолације од седам дана тестирају ПЦР тестом на терет државе, ако је налаз негативан враћају се на посао, а ако је позитиван остају још три дана у изолацији.

* Блиски контакти заражених остају у карантину пет дана од момента последњег контакта, а ако након тога немају симптоме, карантин се прекида без тестирања.

* Од карантина за блиске контакте изузети су сви којима је од последње дозе вакцине прошло мање од седам месеци, који имају потврду да су прележали корону у последњих седам месеци, који имају позитиван серолошки тест на IgG не старији од 90 дана. Сви они дужни су да десет дана од последњег контакта са зараженим носе заштитне маске Н95 када у затвореном бораве са другим особама.