Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОВИД ГА ЈЕ НАПРАВИО ГРАДОМ СМРТИ И ДУХОВА: Пре тачно годину дана почела је епидемија короне у Европи (ФОТО/ВИДЕО)

21.02.2021. 09:36
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

У италијанском граду Кодоњо почела је епидемија коронавируса у Европи на данашњи дан пре годину дана

На улазу у гробље четири робусна ступа и натпис "Васкрснуће" на латинском језику ничим не одају разорни ефекат пандемије која је пре годину дана у градићу Кодоњу на северу Италије отворила прво велико европско жариште коронавируса.

ДО ЈУЛА ВАКЦИНАЦИЈА СВИХ ПУНОЛЕТНИХ ОСОБА: Једна држава је одлучила да до лета релаксира све мере! (ФОТО)

ДО ЈУЛА ВАКЦИНАЦИЈА СВИХ ПУНОЛЕТНИХ ОСОБА: Једна држава је одлучила да до лета релаксира све мере! (ФОТО)

ШТА СВЕ ДОНОСИ ВАКЦИНИСАЊЕ? Израел данас отворио економију, земља се враћа у нормалан живот!

ШТА СВЕ ДОНОСИ ВАКЦИНИСАЊЕ? Израел данас отворио економију, земља се враћа у нормалан живот!

УЖАС ПОТРЕСАО ЦЕЛУ ЗЕМЉУ: Урадио селфи смрти па БАЦИО ТРУДНУ жену са литице - ПАРЕ су биле мотив

УЖАС ПОТРЕСАО ЦЕЛУ ЗЕМЉУ: Урадио селфи смрти па БАЦИО ТРУДНУ жену са литице - ПАРЕ су биле мотив

Међутим, нешто даље од клечећих анђела и украшених гробница, новији блок једноставних гранитних гробова сведочи о последицама тада застрашујућег новог вируса који је поход Европом почео у том скромном северноиталијанском граду. 

Данас је у Кодоњу означено годину дана од првог потврђеног случаја локалне трансмисије коронавируса у Италији након чега је тај градић убрзо постао прво велико жариште у Европи.

 

Само у Италији умрло је готово 100.000 људи

Вирус се проширио покрајином Ломбардијом учинивши Италију новим епицентром глобалне пандемије која је до данас однела више од два милиона живота, од чега готово 100.000 у Италији.

Испод угравираних имена исписани су датуми 23. фебруар, 24. фебруар, 28. фебруар 1. март, 5. март, који сведоче о учесталости смрти. 

- У два месеца број умрлих изједначио се с бројком коју уобичајено имамо у годину дана - рекао је Роберто Кодаци, заменик управника гробља.

Кривуља оболелих почела је да расте одмах након петка, 21. фебруара, када је мушкарац стар 38 година идентификован као први пацијент пошто га је у градској болници лекар тестирао на коронавирус. Већ у суботу тела су била спремна за покоп.

 

"Ко је следећи?"

Данас се у Кодоњу, градићу од 15.000 људи, разговори о коронавирусу односе углавном на угашене делатности, на доспеле рате за плаћање и не зна се већ које по реду ограничење којима се омета нормалан живот. Али мало је оних који при звуку сирене возила хитне помоћи не осете зебњу у срцу. 

Еми Кавали, власница у трећој генерацији Сентрал Бара на главном тргу, присећа се првих дана затварања које су власти прогласиле за Кодоњо и десет других северних општина након идентификовања првог случаја, а одмах затим следиле су две потврђене смрти од коронавируса у Италији.

Једна од њих била је 77-годишња жена из околице Кодоња. 

- Сећам се како је све било тихо, а ту тишину сваке три минуте пропарао би звук сирене и тада бисмо се питали: Ко је следећи? - казала је Кавали.

У месец дана број умрлих се утростручио. У марту су у Кодоњу била 154 умрла у упоредби с 49 у истом раздобљу пре годину дана, рекао је градоначелник Франческо Пасерини.

- Нису могли да постигну - каже Пасерини о радницима градских гробља којима је на крају у помоћ прискочила јединица цивилне заштите. 

Ковчези са телима за укоп били су смештени у цркви, а гробље је било затворено за јавност и осмртнице су биле штампане без датума сахране како би се одвратили блиски да дођу испратити умрле. При допремању ковчега Кодаци је често у шоку узвикнуо:

- О не, па ја га знам! Видео сам га пре недељу дана...

 

Црвени крст није знао што их чека

Испостава Црвеног крижа у Кодоњу, а реч је о људима који имају искуство рада у Ираку и другим местима, само у марту имала је 500 вожњи амбулантним возилом. 

- Кад би нас звали, нисмо знали што ћемо да нађемо - рекао је шеф хитне службе Луциано Пармиђиани.

Породични Лекар Андреа Лоци радио је дању и ноћу покушавајући да збрине људе тако да никад не дођу до болнице одакле се пречесто они који су ушли нису враћали. 

Данас Лоцијево име становници помињу с поштовањем због његова неуморног рада, али он одбија да даје интервјуе те је агенцији АФП рекао и зашто:  - Радити оно што знаш треба рукама, не устима.

Али Лоци има своју страницу на Фејсбуку која је мешавина лекарских савета, али и сасвим обичних саопштења и та страница својеврстан је дневник који открива како је Кодоњо успео постепено да се ослободи пандемијског стиска. 

 

 

 

Пут патње

Рани lookdaun вјероватно је помогао да се стање у Кодоњу почело поправљати и врло брзо најтеже погођено жариште постала је покрајина Бергамо, око 70 километара северније, која се памти по снимкама конвоја накрцаних ковчезима.

Број умрлих у Италији умножио се на 4825 у месец дана након потврђеног првог случаја у Кодоњу. Неки су се зато питали да ли је затварање Ломбардије 8. марта, изузетно густо насељене покрајине, дошло прекасно те да ли је прекасно било и за затварање целе Италије дан после.