Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА ПРЕЖИВЕЛА НЕКОЛИКО АТЕНТАТА: 40 година се једна ствар чувала у СТРОГОЈ тајности, а ево и због чега!

10.09.2022. 15:58
Пише:
Србија Данас/П.Стојковић
Kraljica Elizabeta
Краљица Елизабета / Извор: Фото: АБЦ News

Док су се неки покушаји атентата на краљицу Елизабету одиграли пред очима јавности, другима су биле потребне деценије да изађу на видело.

Британска краљица Елизабета ИИ, рођена је као Елизабета Алекандра Марија  21. априла 1926. године, а краљица Уједињеног Краљевства и 14 других суверених земаља, постала је 1952. године. Она је преминула у 96. години живота у свом замку Балморал у Шкотској.

По броју година проведених на престолу 2015. премашила је и краљицу Викторију и проглашена је најдуговечнијим монархом у британској историји.

БИОГРАФИЈА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Била уз нацију и кад су били против ње, а ево зашто је 1992. година НАЈЦРЊА у њеном животу

БИОГРАФИЈА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Била уз нацију и кад су били против ње, а ево зашто је 1992. година НАЈЦРЊА у њеном животу

СВЕ ТАЈНЕ ТЕСТАМЕНТА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Наследници у неизвесноти због опоруке, а ево ко ће највише ПРОФИТИРАТИ

СВЕ ТАЈНЕ ТЕСТАМЕНТА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Наследници у неизвесноти због опоруке, а ево ко ће највише ПРОФИТИРАТИ

ОЗЛОГЛАШЕНИ ДЕТАЉ СА КРАЉИЧИНЕ КРУНЕ: Индијци дигли прашину након Елизабетине смрти, захтевају повратак скупоценог дијаманта

ОЗЛОГЛАШЕНИ ДЕТАЉ СА КРАЉИЧИНЕ КРУНЕ: Индијци дигли прашину након Елизабетине смрти, захтевају повратак скупоценог дијаманта

Осим што је у вечност отишла као најдуговечнија краљица, остаће упамћена и као једна од најбогатијих жена света, али и као монарх који је угостио убедљиво највише светских званичника и у свом кабинету "преслишао" многе британске премијере... Од чувеног Винстона Черчила, па до Бориса Џонсона.   

Као једна од најмоћнијих, највидљивијих и најсимболичнијих личности на свету, краљица је наишла на бројне потешкоће, јер се суочила са неколико претњи смрћу током своје седам деценија дуге владавине. Док су се неки покушаји атентата одиграли пред очима јавности, другима су биле потребне деценије да изађу на видело, како би се заштитила краљевска породица. 

Kraljica Elizabeta
Краљица Елизабета / Извор: Фото: Shutterstock

Покушај атентата у Аустралији

Елизабета и Филип су путовали из Сиднеја у Оранџ у оквиру своје аустралијске турнеје 1970. године када су постали жртве "Lithgov завере".

Путовали су преко Плавих планина 29. априла 1970. године, када је воз стао на пола пута. Иако то тада нису знали, за длаку су избегли смрт захваљујући успореном кретању воза пре заустављања на пружном прелазу.

Бивши надзорник детектива Клиф Мекарди рекао је да су потенцијалне убице поставиле велики балван преко шина, надајући се да ће избацити локомотиву. Пошто су шине проверене само сат времена пре инцидента, сматра се да је трупац тамо постављен намерно и темпиран на пролазак краљевског воза.

- Да је воз достигао нормалну брзину, искочио би из шина и ударио у насип. Моје истраживање је показало да је балван намерно постављен на шине - рекао је Мекарди за Дејли мејл 2009. године.

Australija
Аустралија / Извор: Фото: Twitter Printscreen/@CanberraInsider

Мекарди сумња да је убилачки потез планиран уз помоћ инсајдера и да су га можда водили симпатизери ИРА.

Он је додао да је цео покушај скриван од јавности и краљевске породице скоро 40 година како би се аустралијска влада спасила од срамоте.

Вест није изашла у јавност све до 2009. године када је пензионисани детектив проговорио о инциденту, прекинувши деценије ћутања о којима су се договорили полицајци и штампа. Иако чланови краљевске породице и палата наводно нису знали за инцидент, The Телеграпх је рекао да је Ровлеи, машиновођа, добио медаљу за царску службу још 1974. године због "признања за заслуге које је пружио".

Покушај атентата током свечане церемоније

Троопинг the Цолор је један од најсвечанијих догађаја Британаца, који се одржава сваког јуна, са хиљадама парадирајућих војника, музичара и коња на улицама. Усред церемоније 13. јуна 1981. 17-годишњи Маркус Сарјент испалио је шест метака ка краљици Елизабети.

Очевици кажу да је краљица, која је у тренутку напада јахала коња била изразито мирна, док су се полицајци рвали са нападачем на земљи.

Kraljica Elizabeta
Краљица Елизабета / Извор: Фото: Twitter Printscreen/@BritishHistorym

Сарјеант је осуђен на затворску казну од пет година по Закону о издаји из 1842, који није коришћен од 1966. Пуштен је у октобру 1984. године.

Причајући о инциденту из 2016, принц Чарлс је рекао да је његова мајка "Направљена од јаких ствари", преноси BBC.

Pokušaj atenatata
Покушај атенатата / Извор: Фото: Twitter Printscreen/@BritishHistorym

Покушај атентата на Новом Зеланду

14. октобра 1981. године, краљица је била у посети Новом Зеланду са принцом Филипом, када је још један седамнаестогодишњак имао исту идеју. Скривајући се у празном тоалету на петом спрату зграде у Данидину, Џон Луис је нанишанио пушком, баш када су чланови краљевске породице изашли из ролс-ројса.

На срећу по краљицу, Луис је промашио. Како се испоставило, његово оружје није били прецизно, а није био ни на најбољој физичкој локацији да то уради. Полиција Кивија, наводно забринута да се чланови краљевске породице никада неће вратити, објаснила је звук пуцња као знак пада, а касније је рекла да су у питању петарде.

Луис је побегао са психијатријског одељења да би то урадио. Пре него што се убио у 33. години у затвору, где је држан због још једног неповезаног злочина, наводно је рекао свом партнеру о покушају напада на краљицу, рекавши: "Проклетство... промашио сам".

kraljica Elizabeta
краљица Елизабета / Извор: Фото: Twitter Printscreen/ProRoyalFamily

Мушкарац се ушуњао у краљичину собу

Иако детаљи овог случаја звуче као из игре Цлуе, тачне намере Мајкла Фегана када је залутао у Бакингемску палату 9. јула 1982. нису јасне - чак ни њему самом. Наводно је прескочио ограду и попео се на одводну цев и пронашао пут до краљичине спаваће собе. На путу је разбио стаклену пепељару у предсобљу.

- Фаган је ушао у спаваћу собу Њеног Величанства око 7:15 ујутру носећи један комад разбијене пепељаре, којим је рекао да намерава да пререже вене у присуству краљице - пише Тајмс и додаје - Тврдио је да није ушао у палату са том намером, већ да му је то пало на памет када је видео пепељару.

Неколико минута касније, повукао је завесе и пронашао краљицу како спава. Успешно га је зауставила и позвала у помоћ. Деценијама касније, Фаган је признао да му је то био други пут да се ушуња тамо у року од месец дана. Следећег месеца, жена је провалила у краљевску резиденцију у Шкотској док је краљица била тамо.