Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КРАЉИЦА КИПТИ ОД БЕСА: Поступци принца Чарлса су ноћна мора за монархију, само је Вилијам још није изневерио

16.05.2021. 21:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
Britanska kraljevska porodica
Британска краљевска породица / Извор: Фото: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Зна се шта мора бити приоритет на краљевском двору

Елизабета II жели да Чарлс остави разлике по страни и поправи однос са млађим сином, који је потресао краљевску породицу и читаву јавност кад се прво повукао са службених дужности и са породицом отишао у Калифорнију, а потом још више кад је са супругом Меган дао бомбастични интервју Опри Винфри.

ТОМИ (22) ОТИШАО НА ПЕЦАЊЕ, ЗАБАЦИО УДИЦУ, КАД ЈЕ НЕМАН ИСКОЧИЛА ИЗ ВОДЕ: Алигатор од три метра је кренуо ка њему! (ВИДЕО)

ТОМИ (22) ОТИШАО НА ПЕЦАЊЕ, ЗАБАЦИО УДИЦУ, КАД ЈЕ НЕМАН ИСКОЧИЛА ИЗ ВОДЕ: Алигатор од три метра је кренуо ка њему! (ВИДЕО)

ОРАО ЊИВУ, ПА НАЛЕТЕО НА ЗАБОРАВЉЕНУ ГРАНАТУ: Возач трактора тешко повређен, хитно пребачен у болницу

ОРАО ЊИВУ, ПА НАЛЕТЕО НА ЗАБОРАВЉЕНУ ГРАНАТУ: Возач трактора тешко повређен, хитно пребачен у болницу

ШТА ЈЕ ОВО НА МОРСКОМ ДНУ? Сви су у чуду због призора, случајно откривен скелет дуг 30 метара, реч је о библијској немани? (ВИДЕО)

ШТА ЈЕ ОВО НА МОРСКОМ ДНУ? Сви су у чуду због призора, случајно откривен скелет дуг 30 метара, реч је о библијској немани? (ВИДЕО)

Од тада су односи осталих чланова породице према Харију благо речено захладнели, али је краљица задовољна "достојанственим приступом" принца Вилијама, Харијевог брата, и нада се да ће Чарлс урадити исто, кажу инсајдери.

"Чарлс можда никад неће опростити Харију"

Чарлс је бесан на Харија јер је "провлачио његово име по блату" током интервјуа Опри. Хари је тада, наиме, рекао чувеној водитељки да га је отац "изневерио".

- Како се ствари сада развијају, Чарлс можда никада неће опростити Харију, што Елизабета није добро примила - рекао је инсајдер "Ју-ес виклију".

- Она сматра да он ставља свој понос испред најбољег интереса монархије. Већ је заокупљена губитком мужа, ово је драма без које може да живи.

Принц Филип, Елизабетин супруг током 73 године, умро је почетком априла.

За разлику од оца, принц Вилијам предузима кораке да поправи јаз са млађим братом, што краљица одобрава.

- Дефинитивно нису дошли до тачке да комуницирају на редовној бази, али Вилијам жели да буде бољи човек и постави преседан. Он верује да је за поправак штете настале након Харијевог интервјуа најбољи приступ да однос са братом држи цивилизованим уместо да потпирује ватру и узвраћа му. Елизабета је поносна на Вилијама што је заузео достојанствени приступ за разлику од Чарлса који још није опростио Харију што му је повлачио име по блату - истакао је инсајдер.

Прво обраћање, сви бесни

Краљица се у уторак обратила парламенту, у првом јавном појављивању након смрти принца Филипа. "Вашингтон пост" је приметио како 95-годишња Елизабета није носила маску нити круну. Краљица такође није носила свечану већ дневну одећу и само је прочитала законе које би влада требало да усвоји током наредне године, а који се тичу широког спектра питања, од отварања нових радних места и здравства до уклањања бирократије након Брегзита.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Приоритет моје владе је осигурање националног опоравка од пандемије који ће Уједињено Краљевство учинити јачим, здравијим и просперитетнијим него раније - рекла је Елизабета у обраћању парламенту у говору који је написала влада.

Међутим, појавиле су се замерке и "Гардијан" пише како краљица није изнела планове социјалне заштите. Званичне бројке показују да има више смртних случајева међу станарима старачким домова у Енглеској и Велсу од ковида у другом таласу пандемије него првом. У првом таласу од средине марта до средине септембра 2020. било је 20.664 смрти (23,1 одсто), у поређењу са 21.677 смрти (25,7%) у другом таласу у истом периоду ове године.

Џонсонова обећања

Упркос томе што је премијер Борис Џонсон пре скоро две године обећао да ће "поправити" здравствену заштиту, у краљичином говору у уторак само се једна реченица дотакла тога у владином плану, истиче "Гардијан".

- Предлози о реформама социјалне заштите ће бити изнети - рекла је краљица.

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Профимедиа

Детаљи се очекују најраније на јесен.

Лидер лабуриста Кир Стармер рекао је да је недостатак плана социјалне заштите "неопростив", додајући да је прошло 657 дана откако је Џонсон стајао испред Даунинг стрита број 10 и рекао да има један. Он је оценио да је неуспех да се делује након пандемије "ништа мање него увреда читавој нацији".

- Без преко потребне, да не помињем најављене реформе, питање је колико дуго се може очекивати да сектор (здравствене заштите) липше - рекао је Мартин Грин, шеф независне здравствене организације "Кер Ингланд".