Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРЕМЉ ГА НИКАД НИЈЕ ИЗНЕВЕРИО: Москва и Пекинг чувају Мадура

03.04.2019. 14:01
Пише:
Србија Данас/Блиц
Nikolas Maduro
Николас Мадуро / Извор: Профимедиа/илустрација

После доласка руских војника у Венецуелу ситуација у тој земљи се компликује.

Пре неколико месеци водећи званичници Трампове администрације самоуверено су говорили о неизбежном паду венецуеланског режима. Сада се они, међутим, спремају за дуге борбе режима и опозиције у Венецуели и несигуран исход.

ПАЖЊА! Ових 6 цака морате да знате пре него што одлучите да КУПИТЕ СТАН

ПАЖЊА! Ових 6 цака морате да знате пре него што одлучите да КУПИТЕ СТАН

НОВА ПРОВОКАЦИЈА: Украјина забранила директне летове ка Москви

НОВА ПРОВОКАЦИЈА: Украјина забранила директне летове ка Москви

Ердоган тражи да се поново преброје гласови у Истанбулу и Анкари: Изнете тврдње о неправилностима

Ердоган тражи да се поново преброје гласови у Истанбулу и Анкари: Изнете тврдње о неправилностима

Председник Николас Мадуро, отпадник у очима великог дела западне хемисфере, не изгледа као да је близу напуштања председничке палате у Каракасу. Утицајна војска земље углавном је и даље у његовом логору, а његово држање за власт остаје нетакнуто, без обзира на катастрофалну економску кризу која уништава његову земљу и подстиче невиђену избегличку кризу. Иако је више од 50 земаља признало лидера опозиције Хуана Гваида као привременог председника Венецуеле, Мадуро рачуна на континуирану подршку пријатељских влада, укључујући Кину, Турску и, посебно, Русију.

До сада га Кремљ није разочарао. Русија покушава да надокнади терет америчких санкција према државној нафтној компанији Венецуеле, помажући Мадуровом режиму да прерађује своју сирову нафту. Русија такође повећава продају пшенице и наставља са испоруком веома потребних медицинских средстава у Венецуелу. Ове недеље, високи руски дипломата у Каракасу рекао је да се очекује да ће делегација венецуеланских званичника разговарати о руским инвестицијама у venecuelanskimm секторима рударства, пољопривреде и транспорта.

Pristalice predsednika Nikolasa Madura u Venecueli
Присталице председника Николаса Мадура у Венецуели / Извор: Профимедиа

Али оно што се десило крајем марта излудело је званичнике у Вашингтону. Два авиона са по око 100 руских војника слетела су у Венецуелу. Наведени разлог њиховог доласка био је да се помогне сервисирање ваздухопловних система С-300 које је Венецуела купила од Русије, а који су можда оштећени због све чешћих нестанка струје у земљи. Вест је уследила након ранијих извештаја о руским плаћеницима или приватној војсци која већ делују као осигурање за режим. Мадурови противници су били огорчени.

- Ако је њихова идеја да дуже задрже Мадура на власти, то значи више људи који гладују и беже из земље, више људске трагедије у Венецуели. Све што доприноси наставку патње венецуеланског народа треба уклонити - рекао је бразилски министар спољних послова Ернесто Арожо новинарима, мислећи на акције Кремља.

Џон Болтон саветник за националну безбедност Беле куће, изјавио је у петак да је "увођење руског војног особља и опреме у Венецуелу" "провокативно" дело и "директна претња међународном миру и безбедности у региону".

Међутим, руски званичници су на то одговорили да су њихове активнсоти у складу са постојећим војно техничким аранжманима Москве и Каракаса.

ТРЕНУТНО СТАЊЕ СТВАРИ: Велика Британија ће напустити ЕУ 12. априла у поноћ БЕЗ ДОГОВОРА

ТРЕНУТНО СТАЊЕ СТВАРИ: Велика Британија ће напустити ЕУ 12. априла у поноћ БЕЗ ДОГОВОРА

Угушили ДВОМЕСЕЧНОГ СИНА! Притиснули му плућа и поломили ребра, а онда се открио и БИЗАРАН РАЗЛОГ

Угушили ДВОМЕСЕЧНОГ СИНА! Притиснули му плућа и поломили ребра, а онда се открио и БИЗАРАН РАЗЛОГ

Полиција ухапсила 17-годишњака! ПРЕТИО ДА ЋЕ УБИТИ неколико људи у школи!

Полиција ухапсила 17-годишњака! ПРЕТИО ДА ЋЕ УБИТИ неколико људи у школи!

- Не мислимо да треће стране треба да брину о нашим билатералним односима са другим земљама. Ми се не мешамо у унутрашње послове Венецуеле и очекујемо од трећих земаља да чине исто. А што се тиче САД, оне су присутне у многим деловима планете, па нико не каже Вашингтону где треба да буде, а где не - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како и Русија и Кина настављају да јачају Мадура, његови амерички противници говоре о томе уз злокобне метафоре. Уредници "Волстрит журнала" познатог по својим десничарским ставовима, упоредили су руске потезе у Венецуели са онима у Сирији.

- Долазак руског војног особља овог месеца указао је на спремност Москве да појача своју подршку Мадуру, као и да је спремила своју ратну машину у време када Трампова администрација није одбацила војну интервенцију - навео је "Волстрит журнал".

Новац игра значајну улогу у укључивању Русије у венецуеланску кризу. Венецуелански режим дугује руском министарству финансија око 3,1 милијарде долара за наоружање и пољопривредне производе стечене на кредит, а руској нафтној компанији "Роснефт" дугује више од 2 милијарде долара кредита.

Међутим, већина коментатора сматра да је финансијски удар мање важан за Кремљ него његов међународни кредибилитет. Генерални војни стратег Русије Валериј Герасимов изјавио је на конференцији раније ове године да су америчке акције у Венецуели део ширег пројекта хегемоније који је захтевао "ликвидацију влада непогодних земаља, поткопавање суверенитета". Чинило се да сугерише да би Москва у Венецуели могла да брани своју визију међународног система.

Да ли постоји могућност да Русија пошаље наоружани контингент војске у Венецуелу? Фјодор Лукјанов, аналитичар руске спољне политике, сматра да је она мала.

- То једноставно не би било реалистично - рекао је он и додао да ће Русија вероватно наставити са пружањем политичке и моралне подршке Мадуру.

Ипак, чак је америчком "злогласном јастребу" Болтону јасно да је ситуација у Венецуели компликованија него што се мислило.

- То је борба против ауторитарне владе и очигледно ће потрајати - рекао је Болтон.