Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ЈЕ 95 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ФИДЕЛА КАСТРА: Американци му нису могли ништа, покушали на њега 637 атентата

13.08.2021. 09:36
Пише:
Србија Данас/Курир
Fidel Kastro
Фидел Кастро / Извор: Фото: Профимедиа

Личност која је обележила једну историјску епоху

Да је Фидел Кастро остао у животу данас 13. августа 2021. славио би 95 рођендан. Мит о Фиделу пет година после смрти и даље живи, додуше пандемија је утицала на то да некако сенка на њега почне да бледи, а Кубанци затраже на улици права, против којих се он борио и називао империјализмом.

ТУРСКА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО: Након катастрофалних пожара - поплаве! На десетине погинулих (ВИДЕО)

ТУРСКА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО: Након катастрофалних пожара - поплаве! На десетине погинулих (ВИДЕО)

КРЕЋЕ ВЕЛИКА АКЦИЈА У ДОНБАСУ: Зеленски издао наређење, Украјинци имају дозволу да употребе ватрено оружје

КРЕЋЕ ВЕЛИКА АКЦИЈА У ДОНБАСУ: Зеленски издао наређење, Украјинци имају дозволу да употребе ватрено оружје

ТАЛАСИ ОЛУЈА ПАРАЛИСАЛИ МИЧИГЕН: Ветар невероватне брзине чупао бандере! Милиони људи без струје (ВИДЕО)

ТАЛАСИ ОЛУЈА ПАРАЛИСАЛИ МИЧИГЕН: Ветар невероватне брзине чупао бандере! Милиони људи без струје (ВИДЕО)

И док се из политике повукао и његов најмлађи брат Раул Кастро, са чиме је окончана владавина фамилије Кастро овом острвском државицом, која траје од 1. јануара 1959. године, Куба више није иста.

Оно што се сматрало богохулно, као расад капитализма је управо посејало семе у "комунистичком рају". Фиделовом и Рауловом наследнику Мигелу Диасу Канелу запала је та "част" да мора да обузда масу и спречи нереде с обзиром на ослабљену економију и подбацивање приноса шећера и мањка туриста због пандемије коронавируса. А ако се томе дода и смрт петорице генерала, од којих је један био дугогодишњи телохранитељ Фидела Кастра, с правом се поставља питање како би он реаговао на све ово.

Fidel Kastro
Фидел Кастро / Извор: Фото: Профимедиа

Није никаква тајна да је и у време владавине Фидела Кастра било незадовољства његовом политиком, лошом економском ситуацијом, посебно 1990 тих после распада СССР-а кад је Куба доживела најтеже време притиснута санкцијама и остављена од свих. Тад се Фидел Кастро није устручавао да седне у теренац и да се појави пред масом, која се склањала. Фидел је са истим жаром и кад је био барбудос на Сијера Маестри суочио са народом и знао да незадовољство покрене у своју корист. Колико ће Фиделов наследник Мигуел ићи тим путем остаје да се види и за сад то је нагађање.

Рођење Максима лидера

Фидел Кастро Руз рођен је на данашњи да 13. августа 1926 године у месту Биран на истоку кубанског острва. Запараво ту се налази и његово породично имање Ваље де Пикадура, које је Кастро пребацио у државне руке. Заправо Кубанци кажу да се управо над Фиделовом породичном имовином и неких 12.000 хектара под шећерном трском калила кубанска револуција. Због тога се разишао са својом сетром, која је напустила Кубу и постала његов ватрени противник, док су двојица браће Раул и Рамон одлучила за Фидела. Раул је пре него што је постао председник Кубе био дугогодишњи министар одбране, док је монго био управник задруге која је формирана на имају породице Кастро.

Fidel Kastro
Фидел Кастро / Извор: Фото: Профимедиа

Кастров отац Анхел је на Кубу стигао из Галиције на крају 19. века. Он је на куби био два пута прво као најамник шпнаксе круне, а онда после губитка овог острва вратио се у Шпанију. Пошто тамо није било ничег одлучио је да се врати на кубу. Свој пут почео је као најамни радник, да би на крају постао латифнудриста. Фиделов отац упознао је његову мају Лину када је њој било 26 година. Анхел и Лина венчали су се тек после Фиделовог рођења. Иначе Фидел је завршио католичку школу, а касније и Правни факултет у Хавани. Политика га је од најранијег периода страшно занимала и обележила је читав његов живот.

Кад би се испричале све приче о Фиделу Кастру тешко да би било довољно простора. о томе би се могло написати хиљаде и хиљаде текстова .

Каријера

Иако умало није изгубио главу у јуришу на Касарну Монкада и кад је ухапшен и процесуиран. Фидел се није предавао. Заклео се да ће се осветити свом заклетом непријатељу Флугенсију Батисти, који је 1. јануара 1959 збрисао са Кубе у Доминиканску републику, а онда на Флориду. Кастро који је отишао у Мексико у краткотрајни егзил са јахтом "Гранма"вратио се са "барбудосима" на Кубу. Од 81 борца преживело је њих 16 који су освојили власт на Куби муњевито.

Fidel Kastro
Фидел Кастро / Извор: Фото: Профимедиа

Оно по чему ће Фидел Кастро остати упамћен је и то што је спречио инвазију антикастриста на Кубу у чувеном Заливу свиња 1961. Управо та инвазија ЦИА и плаћеника Фидела је гурнула у руке Совјетског Савеза, па умало није 1962 дошло до нукеларног окршаја две супер силе.

Кастро ће остати запамће и по томе што је чак 11 председника САД видео леђа. Смрт је дошла кад је победио Доналд Трамп на председничким изборима. Такође фидел је и апсолутни рекордер по броју атента ЦИА које је преживео. Било их је тачно 637. Кастро је на свет гласине о његовој смрти одговарао у стилу: " и кад једног дана заиста умрем, многи неће поверовати да сам мртав". И одиста било је тако. Многи кад је умро тог 26. новембра 2016. године нису веровали да је он мртав. Упркос смрти његов дух је и даље присутан како на Куби, тако и широм света. Пред крај његовог живота био је инспирација многим левичарским лидерима Латинске Америке...

Fidel Kastro
Фидел Кастро / Извор: Фото: Профимедиа

Да ли ће Кастров дух и даље бити присутан и јак на Куби и у наредом периоду остаје да се види.

}