Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: ТРАМП ЋЕ НАС УВУЋИ У НУКЛЕАРНИ РАТ: Кремљ страхује да би Бела кућа могла да УГРОЗИ ЦЕО СВЕТ

04.05.2018. 21:18
Пише:
Србија Данас/Информер
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: СД/илустрација

"Ми не блефирамо"

Амерички председник Доналд Трамп могао би све да нас увуче у нуклеарни рат, упозорио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Он је, коментаришући Трампове најаве да ће се повући из иранског нуклеарног споразума, навео да је то опасно по цео свет јер неће постојати ништа што би Техеран спречило да направи атомску бомбу.

Лавров је објаснио да Заједнички свеобухватни акциони план (ЈЦАП), такозвани нуклеарни споразум, потписан 2015. између владе у Техерану и шест великих сила - САД, Русије, Кине, Британије, Француске и Немачке, обезбеђује међународној заједници сигурност. Уколико Трамп изађе из тог споразума, све ће се променити.

- Ако председник Трамп 12. маја објави да се повлачи из споразума, онда ће цела међународна заједница изгубити један од најважнијих механизама који гарантују неширење оружја за масовно уништење - рекао је Лавров.

SERGEJ-LAVROV
СЕРГЕЈ-ЛАВРОВ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф јуче је поручио да Иран неће поново преговарати са светским силама о споразуму из 2015.
- Иран неће поново да преговара о ономе што је договорено пре неколико година и што је досад било спровођено. Такође, одбацићемо било какву његову ратификацију - рекао је Зариф и додао да су САД стално кршиле нуклеарни споразум, посебно застрашивањем других да би спречиле да се послови врате у Иран.

Он је истакао да би то могло да доведе и до нуклеарног рата на Блиском истоку, у који би цео свет био увучен. 

Његова страховања потврђују и претње иранских званичника. Шеф Организације за атомску енергију у Техерану Али Акбар Салехи запретио је да ће, уколико се Трамп повуче из споразума, Иран одмах почети да прави нуклеарну бомбу.

Кључне тачке споразума с Ираном

- споразум је после скоро десет година преговора потписан 14. јула 2015. у Бечу између Ирана и шест великих сила - САД, Русије, Кине, Британије, Француске и Немачке. Циљ је био да спречи Иран да направи нуклеарно оружје, односно да смањи обогаћивање уранијума са нивоа од 20 одсто
- Иран ће смањити број центрифуга за обогаћивање уранијума са 9.000 на 6.104, али ниједно нуклеарно постројење неће престати са радом
- до 2030. Иран неће обогаћивати уранијум преко нивоа од 3,67 одсто. Залихе ће смањити са 10.000 на 300 килограма
- Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) имаће приступ свим нуклеарним објектима и рудницима уранијума до 2040. године. Имаће приступ производњи центрифуга и складиштима до 2035.
- након што ИАЕА потврди да је Иран испунио све на шта се обавезао, САД и ЕУ ће укинути санкције Техерану. Уколико Иран икад буде прекршио договор, санкције ће поново бити наметнуте
- кад Иран буде испоштовао договор, Савет безбедности УН укинуће све резолуције у вези с нуклеарним програмом, осим оних у вези с ембаргом на увоз оружја. Санкције на увоз оружја остаће на снази до 2020, а забрана куповине ракетне технологије до 2023. Уколико се Техеран не буде придржавао договора, санкције УН биће враћене на снагу.

- Ми не блефирамо. Технички смо у потпуности спремни да обогаћујемо уранијум до много вишег нивоа него раније. Надам се да ће се Трамп дозвати памети и да се неће повући из споразума - рекао је Салехи.

У овој европској земљи је дозвољена проституција, али није дозвољено коришћење услуга које проститутке пружају (ВИДЕО)

И ирански државни врх упозорио је Америку на озбиљне последице уколико се повуче из споразума. Председник Хасан Рохани навео је да ће његова земља оштро реаговати. 

- Кажем онима у Белој кући да ће иранска влада снажно реаговати уколико не буду могли да се придржавају својих обавеза. Ако се било ко повуче из договора, треба да зна да ће се суочити са тешким последицама - запретио је Рохани. 

Иран је иначе, све док није потписан споразум, обогаћивао уранијум до нивоа од 20 одсто. Техеран је тврдио да то ради у цивилне сврхе, међутим, ниво обогаћивања уранијума је био много већи од пет процената, колико је потребно за гориво за нуклеарне електране. Ипак, Техеран није био у могућности да направи нуклеарну бомбу, будући да је за њу потребан уранијум обогаћен до нивоа од 80 до 90 одсто. Након потписаног споразума, Иран се обавезао да неће обогаћивати уранијум више од нивоа 3,67 процената.

РУСКА ДИСЦИПЛИНА: Када војника ухвате са телефоном, ево шта се онда догоди (ФОТО)

Међутим, Трампу то није довољно. Он тврди да је ирански нуклеарни споразум пун мана, али никад није конкретно навео које су то мане у питању. Рекао је само да је кратак период на који се блискоисточна земља обавезала да ће обуставити свој нуклеарни програм. Амерички председник зато је својим колегама из ЕУ дао рок до 12. маја да саставе нови, бољи предлог споразума, а у супротном, запретио је да ће се повући из њега. 

То значи да неће поштовати договор и укинути санкције Ирану, већ ће их вероватно пооштрити. Иран је, међутим, све урадио због укидања санкција, чиме би му било одмрзнуто 100 милијарди долара у иностранству и несметано би могао да извози нафту. Уколико Трамп не буде поштовао споразум, неће га поштовати ни Иран, те сви предвиђају нови хаос на Блиском истоку, а вероватно и нуклеарни рат.