Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАЂАРСКА ЈАВНОСТ БЕСНА: Бајден послао Орбану "идеалног непријатеља", већ два месеца је у Будимпешти и УЖАСНО их нервира

15.11.2022. 17:51
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа/илустрација

Именовање Пресмана порука је америчких демократа мађарском премијеру Виктору Орбану

Нови амерички амбасадор у Мађарској је Дејвид Пресман, адвокат специјализован за људска права који је у Будимпешту стигао са својим партнером и двоје деце, пише Политицо.

"КИНА ЈЕ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА БРИТАНИЈИ" Сунак изразио наду за сусрет са Сијем, жестоко испрозивао Путина

"КИНА ЈЕ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА БРИТАНИЈИ" Сунак изразио наду за сусрет са Сијем, жестоко испрозивао Путина

"ОВО ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО" турски званичник поручује: Отклонићемо претње на овај или онај начин!

"ОВО ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО" турски званичник поручује: Отклонићемо претње на овај или онај начин!

ЖЕНА (30) ПРОНАЂЕНА МРТВА У КРЕВЕТУ! Њен партнер шокирао: Сањао сам да сам је убио

ЖЕНА (30) ПРОНАЂЕНА МРТВА У КРЕВЕТУ! Њен партнер шокирао: Сањао сам да сам је убио

Већ само именовање отворено хомосексуалног Дејвида Пресмана порука је америчких демократа мађарском премијеру Виктору Орбану који у својој земљи спроводи отворену анти-ЛБГТ политику, преноси Јутарњи лист.

Прошле године су кривичним делом прогласили "ширење LGBTQ пропаганде" малолетницима. Пресман је на Twitteru објавио фотографије са својим партнером и њихово двоје деце, док предаје акредитиве, чиме је ступио на дужност. Понекад је лични пример најмоћнији начин на који можемо комуницирати о заједничким вредностима, рекао је Пресман за Политицо.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

За само два месеца колико је у Будимпешти, нови амбасадор постао је познат Мађарима по спремности да улази у јавне окршаје, опонирајући приступу Орбану блиских медија.

- Пресман се нашао у срцу културног рата: дипломата из земље савезнице постао је мађарски непријатељ број један, и често главна вест у медијима - пише Политицо. У недељу увече, станица ХирТВ потрошила је готово пола сата на Пресмана. Дипломата истиче да то не схвата лично. Али зато све то схвата јако озбиљно.

- Ја сам представник САД-а, необично је наћи се у оваквом окружењу - каже Пресман.

ЕУ је блокирала Мађарској повлачење 5,8 милијарди евра због проблема с корупцијом и владавином права, а због анти-ЛБГТ закона Европска комисија је у јулу тужила Мађарску пред Европским судом за људска права. Орбан је једини европски лидер који је против санкција Русији због напада на Украјину, подсећа се.

- Забринут сам када видим пројектиле како лете из Москве на дечја игралишта у Кијеву - и кад видим министра спољних послова Мађарске како лети у Москву како би одржавао конференције уживо на Фејсбуку из седишта Газпрома - рекао је амерички амбасадор за Политицо. Мађарски државни медији његове иступе, при чему се често служи друштвеним мрежама, називају кловновском политиком.

Орбанова влада више је пута угостила велике скупове европских огранака америчке ултраконзервативне деснице која пропагира и милионским износима финансира промовисање забране побачаја, укидања права хомосексуалаца и транс особа заговарајући вредности традиционалне породице. Пресман им је идеалан непријатељ, као хомосексуалац, активиста за људска права и некадашњи блиски сарадник Џорџа Клунија с којим је водио кампању против злочина у Дарфуру. Клуни је за медије попут Fox Newsa карикатура декадентне "холивудске либералне елите".

Орбан хвали бившег председника САД Доналда Трампа, а Бајденове демократе види скоро као непријатеље, који желе Мађарској наметнути своју либералну идеологију, наводи се у тексту.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

- Увек је лепо чути нашег доброг пријатеља Доналда Трампа. Учинимо односе САД-ХУ поновно сјајнима! - недавно је навео Орбан на Твитеру.

На пропагандне ударце мађарских медија амерички дипломата одговара неуобичајено отворено: недавно је америчка амбасада у Будимпешти објавила некада незамислив видео квиз у којем позивају гледаоце да погађају је ли неки цитат изјава руског председника Владимира Путина, или неког мађарског политичара. Исправан одговор? Ниједном то није Путин.

- Не ради се о либералној политици. Не ради се о конзервативној политици. У основи се ради о заједничким темељним вредностима које се темеље на демократији и могућности сарадње - одговара амерички амбасадор. Главни свој посао види у одговору на руску пропаганду, и ангажман на заштити рањивих и маргиналних заједница у Мађарској.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Мађарска је годинама била поуздана чланица Европске уније и НАТО-а, и није било разлога да Вашингтон буде забринут. Али под Орбаном је дошло до забрињавајуће "ерозије демократских норми", како то пише Политицо, у комбинацији с опасним јачањем утицаја Москве.

У последњих 12 година, пише Политицо, Орбанова владајућа странка Фидес преузела је контролу над великим делом медија, поставила своје људе на чело независних државних институција, усмерила владине ресурсе у политичке кампање и његовала везе с Москвом и Пекингом.

Ствар постаје забрињавајућа. Али, Пресман и даље инсистира на изградњи односа с мађарском владом, чак и док је подбада због антидемократског понашања. Две стране могу сарађивати, истиче он.