Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Маријана је прокријумчарила пиштољ у судницу и ИСПАЛИЛА 6 МЕТАКА: Иза свега се крије смрт њене ћеркице Ане, а њу и данас знају као МАЈКУ ОСВЕТНИЦУ

05.12.2023. 18:52
Пише:
Србија Данас
Sudnica
Судница / Извор: Shutterstock

Маријана је доживела нешто од чега страхује сваки родитељ - да сахрани дете. Њена ћерка Ана не само да је умрла са 7 година, већ је свирепо убијена, а онда је Маријана потражила правду на немилосрдан начин због чега је цео свет и дан данас зна као "мајку осветницу".

Маријана Бахмајер је била самохрана мајка. Са ћерком је живела у западнонемачком градићу Либеку где је радила у малом пабу. Ни тад јој, током 70'их година није било лако са дететом, а и пре тога је имала тежак живот.

СТРАВИЧНА ЕКСПЛОЗИЈА: ДИГАО КУЋУ У ВАЗДУХ кад му је полиција закуцала на врата! Аларми одјекују на све стране! (ВИДЕО)Arlington, eksplozija kuće

СТРАВИЧНА ЕКСПЛОЗИЈА: ДИГАО КУЋУ У ВАЗДУХ кад му је полиција закуцала на врата! Аларми одјекују на све стране! (ВИДЕО)

УМРО У ПАКЛЕНИМ МУКАМА ЈЕР ЈЕ ПОПИО ПИВО: Није му било спаса када су уста, грло и стомак почели да му сагоревају због САМО ЈЕДНЕ ГРЕШКЕkonor

УМРО У ПАКЛЕНИМ МУКАМА ЈЕР ЈЕ ПОПИО ПИВО: Није му било спаса када су уста, грло и стомак почели да му сагоревају због САМО ЈЕДНЕ ГРЕШКЕ

ДЕВОЈЧИЦА (13) НЕСТАЛА НАКОН ЕКСКУРЗИЈЕ: Родитељи је узалуд чекали, мобилни јој је искључен, а поред њега ПОНЕЛА ЈЕ САМО ЈОШ ЈЕДНУ СТВАРemili

ДЕВОЈЧИЦА (13) НЕСТАЛА НАКОН ЕКСКУРЗИЈЕ: Родитељи је узалуд чекали, мобилни јој је искључен, а поред њега ПОНЕЛА ЈЕ САМО ЈОШ ЈЕДНУ СТВАР

Силована и избачена из куће

Рођена је у породици са насилним оцем алкохоличаром а потом јој се мајка преудала за подједнако лошег човека који је на крају тада 16 година стару Маријану избацио из куће. Она је тада остала трудна а дете је морала да да на усвајање. Док је са 18 година била трудна по други пут преживела је и силовање а дете је завршило у дому за напуштену децу.

Маријанин живот се променио када је 1972. године када је почела да се забавља са менаџером бара у ком је радила. Остаје трудна са њим и рађа девојчицу Ану коју је увек водила са собом на посао. У два документарца који су годинама касније снимљени о њој описана је као мајка која је водила дете са собом на посао или је пак остављала саму док је ноћу радила у пабу или док је спавала преко дана. Мала Ана је била, причају сведоци, дете које се осамосталило много пре него што је пошла у школу а сама Маријана је била свесна да не може да јој пружи праву негу и чак је размишљала и да њу да на усвајање. Међутим, није.

А онда је дошао кобан дан, 5. мај 1980. када се срушио цео свет и за мајку и за ћерку.

Комшија отео и убио дете, тврдио је да га је заводила

Седмогодишњакиња је тог дана побегла из школе након свађе са мајком. Дете међутим нису после тога нашли. Испоставило се да је Ану отео њихов комшија, локални месара Клауса Грабовског. Тада 35 година стар мушкарац већ је имао кривични досије, укључујући лежање у затвору због злостављање деце. Он се сам подвргао хемијској кастрацији али се сазнало касније да је узимао хормонске третмане не би ли поништио тај процес.

Истрага је утврдила да је Грабовски држао Ану у свом дому сатима пре него што ју је задавио најлонским чарапама. Затим је сакрио тело детета у картонску кутију и оставио га на обали оближњег канала. Након што је његова вереница обавестила полицију, Грабовски је ухапшен исте вечери. Признао је убиство, али је негирао да је злостављао дете.

Месар је своју одбрану базирао на тврдњама да је задавио Ану јер је покушала да га уцени. Он је чак изјавио и да је дете хтело да га заведе и да је претила да ће рећи мајци да ју је малтретирао ако јој не да новац.

Прокријумчарила пиштољ у судницу

Суђење је брзо почело али се завршило на невероватан начин. Мајка је, скрхана болом од поновног преживљавања оног што се десило њеној ћерки одлучила да сама узме правду у своје руке. Трећег дана суђења, Маријана је устала у судници извукла пиштољ из торбе и пуцала у убицу свог детета. Испалила је чак шест хитаца у Грабовског и он је преминуо на поду суднице.

Наводно, према речима судије Гинтера Кругера, који је разговарао са Бахмајеровом непосредно након што је пуцала у Грабовског, она је рекла како је хтела да га убије.

- Убио је моју ћерку… Хтела сам да му пуцам у лице, али сам му пуцала у леђа… Надам се да је мртав – рекла је Маријана која је одмах након што је пуцала спустила пиштољ и мирно се предала.

Присутни полицајци су тврдили да су чули како је Бахмајер назвала Грабовског "свињом" након што га је упуцала. Пре него што је пуцала у месара, Маријана је изјавила да је сањала тренутак освете.

Случај смрти мале Ане већ је био заинтересовао немачку јавност, а оно што је учинила њена мајка тек је изазвало општу пометњу па се суђење Маријани Бахмајер помно пратило. Било је пуно оних који су је подржавала и разумели зашто је урадила то што је урадила. Слали су јој поклоне и писма подршке, али било је и оних који су осуђивали овакво истеривање правде Врло брзо у јавност су испливали детаљи о њеној младости и чињеница да је пре Ане два детета дала на усвајање а појавиле су се и информације да јој је отац наводно био SS официр.

Недељни немачки часопис Стерн објавио је серију чланака о суђењу, копајући по Маријанином животу као запослене самохране мајке која је пролазила кроз тешке животне периоде. Она је наводно продала своју причу часопису за 158.000 долара како би покрила правне трошкове током суђења.

Деценијама касније, један њен пријатељ је тврдио да је био сведок како Бахмајерова вежба гађање у подруму свог паба пре пуцњаве. Суд је на крају пресудио да се радило о убиству са предумишљајем и осудио Маријану на шест година робије 1983. године.

Како било, суђење је праћено из час у час. Она је испричала да је у сну пуцала у месара и да јој се у судници указала визија ћерке.

Доктор који ју је прегледао, изјавио је да је од Бахмајерове затражен узорак рукописа, а она је у одговору написала: "Урадила сам то за тебе, Ана". Затим је украсила узорак са седам срца, симболично – по једно за сваку годину Аниног живота.

- Чула сам да је желео да да изјаву. Помислила сам, сада следи наредна лаж о жртви, која је била моје дете - рекла је Бахмајер касније, позивајући се на тврдње Грабовског да је њена ћерка покушавала да га уцени.

Маријана је била оптужена за убиство, па је то одбачено и суђено јој је за убиство из нехата. Добила је 6 година затвора, али је изашла после три.

Затвор па рад у установи за еутаназију

Након што је одслужила само половину казне, Маријана је пуштена из затвора у јуну 1985. године. Након тога се преселила се у Нигерију, где се удала и остала до 90-их година.

Уследио је развод од мужа, да би се после преселила на Сицилију где је остала све док јој није дијагностикован рак панкреаса. Тамо је радила у установи која се бавила еутаназијом.

Недуго потом се вратила у Немачку. Умрла је 17. септембра 1996. године у 46. години.