Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО ЗАШТО ЈЕ РУСИЈА ПОСТАЛА МЕТА ИСИС-А: Исламска држава ФИКСИРАНА на Москву, скоро ДЕСЕТ година чекају прилику да им се ОСВЕТЕ

23.03.2024. 16:01
Пише:
Србија Данас/Блиц
Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Сматра се да је у питању огранак ове милитантне организације

Спекулације о томе ко је извршио пуцњаву у "Крокус" концертној дворани у Москви, у којој је до сада страдало више од 100 људи, престале су када је за то одговорност преузела Исламска држава.

НОВО ОГЛАШАВАЊЕ ИСИС-А НАКОН МАСАКРА У МОСКВИ: Исламска држава објавила СЛИКЕ нападача, поручили: "Ово је РАТ са земљама које се боре против Ислама!" (ФОТО)Foto: Tanjug/AP/Vitaly Smolnikov

НОВО ОГЛАШАВАЊЕ ИСИС-А НАКОН МАСАКРА У МОСКВИ: Исламска држава објавила СЛИКЕ нападача, поручили: "Ово је РАТ са земљама које се боре против Ислама!" (ФОТО)

ИСПЛИВАО ЈОШ ЈЕЗИВИЈИ СНИМАК УХАПШЕНОГ ТЕРОРИСТЕ: Сав крвав открио детаље из аутомобила којим су бежали ка УкрајиниMoskva

ИСПЛИВАО ЈОШ ЈЕЗИВИЈИ СНИМАК УХАПШЕНОГ ТЕРОРИСТЕ: Сав крвав открио детаље из аутомобила којим су бежали ка Украјини

ХИТНА ОДЛУКА ПУТИНА! Сутра је важан дан за све Русе! Vladimir Putin

ХИТНА ОДЛУКА ПУТИНА! Сутра је важан дан за све Русе!

Сумња се да је у питању Исис-К, огранак Исламске државе у Ирану, који све више усмерава пажњу на Русију откако су Сједињене Државе напустиле Авганистан 2021. године.

То не би био први пут да је Исламска држава умешана у неке од највећих терористичких напада у Русији, укључујући бомбашки напад у метроу у Санкт Петербургу 2017. у којем је погинуло 15, а повређено 45 људи.

Путин напао ИСИС 2015. године

Путин је променио ток сиријског грађанског рата интервенцијом у Сирији 2015. године, подржавајући председника Башара ел Асада против опозиције и Исламске државе.

- Исис-К је фиксиран на Русију последње две године, често критикујући Путина у својој пропаганди - рекао је Колин Кларк из Центра Суфан, преноси Ројтерс.

Преузимање одговорности ИСИС-а ће у великој мери скренути пажњу руских званичника са спекулација да је напад можда потекао у Украјини.

Шта је ИСИС-К?

Исламска држава Хорасан (ИСИС-К), названа по старом термину за регион који је обухватао делове Ирана, Туркменистана и Авганистана, појавила се у источном Авганистану крајем 2014. године и брзо стекла репутацију екстремне бруталности.

Једна од најактивнијих регионалних подружница милитантне групе Исламска држава, ИСИС-К, бележи пад свог чланства од врхунца 2018. Талибани и америчке снаге нанеле су им велике губитке.

Сједињене Државе су саопштиле да је њихова способност да развију обавештајне податке против екстремистичких група у Авганистану, као што је ИСИС-К, смањена од повлачења америчких трупа из земље 2021. године.

ИСИС-К има дугу историју напада, укључујући нападе на џамије, унутар и изван Авганистана.

Раније ове године, САД су пресреле комуникацију која потврђује да је група извршила два бомбашка напада у Ирану у којима је погинуло скоро 100 људи.

У септембру 2022, милитанти ИСИС-К преузели су одговорност за смртоносни самоубилачки напад на руску амбасаду у Кабулу.

ФСБ већ спречио нападе ИСИС-а

Амерички обавештајци рекли су америчким новинским агенцијама да "нема разлога да се сумња" у преузимање одговорности Исламске државе.

- Исис-К и њени савезници имају сигурно уточиште у Авганистану и настављају да развијају своје мреже у земљи и ван ње. Њихови циљеви се ту не заустављају. Они су позвали на глобалне нападе на свакога ко није у складу са њиховом екстремистичком идеологијом, а напори талибана да сузбију групу показали су се недовољним - рекао је Мајкл Курила, генерал, командант америчке Централне команде, током сведочења комитету за оружане снаге Представничког дома у почетком марта.

Он каже да је напад у Ирану показао отпорност групе и указује на то да они задржавају способност и вољу да изводе "спектакуларне спољне операције".

ФСБ већ спречио напада ИСИС-а

Руска служба безбедности ФСБ саопштила је да је 7. марта спречила оружани напад групе на синагогу у региону Калуге код Москве.

- Утврђено је да милитанти међународне терористичке организације припремају напад на парохијане синагоге користећи ватрено оружје - наводи се у саопштењу ФСБ.

За свега неколико сати, америчка амбасада издала је необично упозорење америчким грађанима да избегавају велика окупљања, а посебно концерте, понављајући позиве америчким грађанима да напусте Русију.

- Амбасада прати извештаје да екстремисти ускоро планирају да гађају велика окупљања у Москви, укључујући концерте, а америчким грађанима треба саветовати да избегавају велика окупљања у наредних 48 сати - саопштила је амбасада на свом сајту.

Новинари CNN рекли су да им је речено да од новембра постоје "прилично специфичне" обавештајне информације да је Исис-К желела да изврши нападе у Русији, месецима пре него што је дошло до пуцњаве у Москви.

Извор: Србија Данас/Блиц/Гардијан