Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕРЕШЕН" УЗРОК ИЛИ САМОУБИСТВО?! Нелогичности бацају сумњу на званичну верзију о ЕПСТАЈНОВОЈ СМРТИ, а речи његовог брата додатно подгревају мистерију

10.01.2024. 22:10
Пише:
Србија Данас/24 седам
Džefri Epstajn
Џефри Епстајн / Извор: Фото: Youtube Printscreen

Бројни детаљи још нису разјашњени, а докази су остали необјављени, без обзира на поновљене захтеве за транспарентношћу

Упркос томе што је био најнадгледанији затвореник у САД, Џефри Епстајн је пронађен мртав у савезном затвору у Поправном центру Метрополитен у Њујорку 10. августа 2019.

"ОСТАЋЕМО БЕЗ ШКОЛА, ДОЋИ ЋЕ И У ВАШЕ ДОМОВЕ" - Маск опет загрмео против ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТАmigranti

"ОСТАЋЕМО БЕЗ ШКОЛА, ДОЋИ ЋЕ И У ВАШЕ ДОМОВЕ" - Маск опет загрмео против ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

САОПШТЕНЕ ИМ СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Због Путина цела Русија на ногама: "Ово је најважнија година за нас"Vladimir Putin

САОПШТЕНЕ ИМ СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Због Путина цела Русија на ногама: "Ово је најважнија година за нас"

ЕВО ШТА ЧЕКА САД УКОЛИКО ТРАМП ПОБЕДИ: Политика бившег америчког председника могла би да премаши сва ОЧЕКИВАЊАDonald Tramp

ЕВО ШТА ЧЕКА САД УКОЛИКО ТРАМП ПОБЕДИ: Политика бившег америчког председника могла би да премаши сва ОЧЕКИВАЊА

Финансијер, који је чекао суђење по оптужбама за сексуалну трговину малолетним девојкама, пронађен је у својој ћелији нешто после 6.30 ујутро, а да би се обесио користио је наранџасту постељину коју је везао за кревет на спрат у ћелији.

Током претходне ноћи, камере у Одељењу за обезбеђење, где је Епстајн био затворен, нису снимале, затворски чувари су спавали, а Епстајн је остао без цимера из ћелије, упркос директним наређењима затворских психолога.

Тадашњи државни тужилац Бил Бар касније је назвао ситуацију „савршеном олујом грешака“.

У року од недељу дана медицински истражитељ је прогласио смрт самоубиством, што значи да није потребна даља истрага. На крају, Министарство правде је направило извештај од 128 страница у ком је закључено да је затворско особље направило грешке и окривило „дуготрајне оперативне изазове“ за Епстајнову смрт.

Међутим, неки су стално оспоравали званичну верзију догађаја, укључујући и Епстајновог брата Марка (69), који води кампању да више информација буде објављено у јавности, укључујући видео-снимак из блока.

- Желим само да утврдим чињенице, али када узмемо у обзир доступне чињенице, имамо још питања. Чини се да није било истраге након што је одлучено да се ради о самоубиству, нису видели разлог да копају дубље. Изгледа као заташкавање. Зашто не могу да пронађем његов извештај о предболничкој нези? - рекао је инвеститор за "Њујорк пост".

У наставку, у светлу нових информација о његовој мрежи трговине људима, наводимо јавно доступне информација о Епстајновој смрти, као и открића из Маркове четворогодишње истраге.

Аутопсија

Два лекара су била присутна на Епстајновој аутопсији, доктор Кристин Роман и доктор Мајкл Баден, кога је Марк послао да надгледа процедуру.

Сложили су се да наведу да је узрок смрти „нерешен“, истичући да је потребна даља истрага.

То је недељу дана касније поништила главна медицинска иследница Њујорка Барбара Самсон, наводећи да је реч о самоубиству.

Самсонова је рекла да је видела „додатне доказе“, али није открила на шта је мислила.

Др Баден је истакао да је Епстајн имао два прелома на обе стране штитасте хрскавице близу Адамове јабучице и један изнад ње на левој страни подјезичне кости, што је „изузетно необично код самоубилачког вешања“ и чешће се среће „код дављења приликом убиства”.

- Нисам видео 50 година да се то догодило у случају самоубилачког вешања - додао је Баден.

Поред тога, није направљена ниједна фотографија положаја Епстајновог тела када је пронађен, за шта се више медицинских истражитеља сложило да је кључни доказ за утврђивање тачног начина смрти.

Фотографије обдукције показују да су трагови на Епстајновом грлу били видљиви од средњег до доњег дела врата, и да су били равни, а не подигнути и усмерени ка бочној и задњој страни грла на начин који је више у складу са вешањем.

Епстајнова ћелија

Министарство правде у истрази о Епстајновој смрти наводи да је он пронађен док је висио са горњег кревета у скоро седећем положају, са задњицом која је била од два до четири центиметра од пода и ногама испруженим испред себе.

То значи да му је већи део телесне тежине висио на омчи око врата.

Чувар који га је пронашао Мајкл Томас тврдио је и да је поцепао или пресекао чаршав, а затим почео да му притиска грудни кош док нису стигли затворски лекари.

У ћелији су пронађене две омче, наводи ЦБС емисија „60 минута“.

Омча узета као доказ није била она коју је затворски чувар поцепао или исекао.

Достављена и фотографисана омча била је цео комад тканине са порубљеном ивицом и без мрља или течности, упркос томе што је наводно била око Епстајновог врата када је умро.

На фотографијама Епстајнове ћелије може се видети његово помагало за спречавање хркања - за који Марк истиче да има електрични кабл који би било лакше користити за вешање него чаршав.

Техничари хитне медицинске помоћи који су били на месту догађаја нису интервјуисани, што је стандардни протокол у таквим случајевима.

Нарочито у случајевима високог профила, полиција интервјуише хитне медицинске службе и болничко особље, али у овом случају није никога. Осим тога, извештај о Епстајновој предболничкој нези „не може се наћи“, према болничком особљу.

Аутопсија је показала да је Епстајн био мртав најмање два сата пре него што је пронађен, а могуће да није пронађен чак шест сати.

На све то, упркос томе што је утврђено да је преминуо, пребачен је у болницу и стављен на болничку носиљку.

Осим тога, позив упућен хитној помоћи из затвора и његов садржај никада нису објављени.

Затвореници и докази

Док је Епстајн био у затвору 23. јула, чувари су позвани у ћелију коју је делио са бившим полицајцем који је осуђен за убиство четворо људи Николасом Тартаљонеом, због инцидента у ком је задобио повреде врата.

Након инцидента Епстајн је рекао затворском особљу да га је напао цимер из ћелије. Касније је рекао да се „не сећа“ како је задобио повреде и одбио је да више говори о томе.

Седам дана након инцидента, затворско одељење за психологију саопштило је да Епстајн мора да има цимера у ћелији у сваком тренутку и да треба да буде под надзором.

Додељен му је нови цимер, Ефраин „Стоне“ Рејес, али је он пребачен у другу установу мање од 24 сата пре Епстајнове смрти.

Рејес је рекао својој породици да је Епстајн деловао „депресивно“ и као да „не жели више да живи“, наводи „Њујорк дејли њуз”, који је цитирао још једног затвореника који је рекао да је Епстајн говорио да ће се убити јер влада свеједно покушава да га убије.

Видео-снимци који би могли да послуже као доказ, а који су настали у ноћи Епстајнове смрти, били су „ограничени“.

Према истрази Одељења за правосуђе, „снимљени видео-докази за 9. и 10. август за подручје у ком је Епстајн био смештен били су доступни само са једне затворске сигурносне камере због квара система дигиталних видео-рикордера у Њујорку“.

Међутим, такође се истиче да између 22.40 дана 9. августа и око 6.30 ујутро 10. августа нико није виђен да улази у Епстајнов ниво ћелије из заједничког простора.

Упркос подношењу захтева на основу Закона о слободи информисања, снимак са радне камере, посебно онај који показује уклањање Епстајновог тела никада није објављен.

Уснули стражари

Затворски чувари Това Ноел и Мајкл Томас били су стационирани на четири-пет метара од Епстајнове ћелије.

Међутим, 9. августа, у ноћи када је Епстајн умро, заспали су и уопште нису проверавали затворенике у том одељењу.

Касније су признали да су фалсификовали евиденцију у којој је писало да су спровели провере.

Обојица су оптужени за немар, али су постигли договор у оквиру ког су, у замену за признање кривице и сарадњу са савезном истрагом о Епстајновој смрти, оптужбе одбачене.

Ни један ни други никада нису јавно говорили о Епстајну или ономе што се догодило те ноћи.

У оптужници против полицајаца наводи се и присуство још двојице затворских чувара, „Службеника-1” и „Службеника-2”, који су такође били на дужности током бар једног дела смене и требало је да прате Ноела у обиласку. Њихов идентитет до данас није објављен.

Марк каже да не жели и не може да добије ништа од смрти свог брата, да није био део његовог тестамента и да је сносио правне трошкове и морао да троши новац да заштити своју породицу од 2019.

- Имали су саслушање које је уследило неколико дана након његове смрти да се жале на ограничења кауције... зашто би се Џефри убио неколико дана пре тог саслушања? Јер ако би добио кауцију, изашао би из затвора, чекајући суђење у својој кући са наногвицом - рекао је Марк истраживачком новинару Деклану Хилу у његовом подкасту „Crimewaves“.

- Зашто се онда убити? Да је кауција поново одбачена, онда бих то разумео. Верујте ми, било би лакше да су патолози изашли и рекли: „Изгледа као самоубиство" - онда бих могао да оставим цео овај проблем иза себе - закључио је.

(Србија Данас/24 седам)