Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИЈА ЗВАНА РАСПУЋИН: Како је човек којег су довеле црногорске принцезе убрзао распад империје (ВИДЕО)

20.02.2020. 12:33
Пише:
Србија Данас/Курир
Raspućin
Распућин / Извор: Фото: Wikipedia

Кључна Распућинова одлика јесте била да тачно погађа оно што Николај II и још више Александра желе, те да им то саветује.

Дајте ми још вина, нешто ме боли желудац, рекао је Григориј Распућин рођаку цара Николаја ИИ, Феликсу Јусупову. Овај је извадио револвер и пуцао у њега. Али ни невешти хитац нити цијанид који су му послужили на вечери нису убили сибирског сељака који је, практично, владао царством у распаду.

НАЈБАХАТИЈИ ТАТИН СИН У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ - РАДОМИР ПАШИЋ: Избегавао војску, прегазио дете, отимао стоку (ВИДЕО)

НАЈБАХАТИЈИ ТАТИН СИН У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ - РАДОМИР ПАШИЋ: Избегавао војску, прегазио дете, отимао стоку (ВИДЕО)

НАЈВЕЋА ТАЈНА ВОЈВОДЕ СТЕПЕ: Дошао је до дрвета и ставио ОМЧУ ОКО ВРАТА, све остало је ИСТОРИЈА ТРИЈУМФА

НАЈВЕЋА ТАЈНА ВОЈВОДЕ СТЕПЕ: Дошао је до дрвета и ставио ОМЧУ ОКО ВРАТА, све остало је ИСТОРИЈА ТРИЈУМФА

ЖЕНА КОЈА ЈЕ ТИТУ РЕКЛА "НЕ": На његове молбе одговорила је са две бруталне реченице! (ВИДЕО)

ЖЕНА КОЈА ЈЕ ТИТУ РЕКЛА "НЕ": На његове молбе одговорила је са две бруталне реченице! (ВИДЕО)

Мислећи да је готов, понели су његово тело према ауту желећи да га баце у реку Неву. Али Распућин се пробудио из мртвих и почео да бежи. У пуцњави која је настала поновно је погођен, али и даље је био жив. Лекари претпостављају да је након попијеног отрова, смртоносног цијанида, и три хица испаљена у његово тело могао преживети још двадесетак минута.

Али ко зна?!

Завереници – Феликс Јусупов, Владимир Пушкаревич и др Станислав Лазоверт – и сами су веровали у магичне моћи сибирског сељака и страховали од њега. Готово да су дрхтали пред својим пленом. На крају му је испаљен хитац у главу, који га је коначно докрајчио. Ко је испалио смртоносни хитац, не зна се ни данас, али историчари претпостављају да је то учинио хладнокрвни припадник британске тајне службе Освалд Рајнер.

Завереници, иако су сматрали да тиме спашавају царство и цара, нису имали ни храбрости, ни снаге, ни знања да се реше сибирског сељака чије је савете царица Александра беспоговорно слушала ма како сулуди били. А цар Николај II беспоговорно је слушао Александру.

 

Feliks Jusupov
Феликс Јусупов / Извор: Фото: Wikipedia

Тело је бачено у залеђену реку, а кад је пронађено, покопано је у Царском селу у присуству царске породице. Кад су Романови убрзо срушени, мржња према Распућину још је више нарасла, Распућиново тело је ископано и спаљено, а пенис му је, наводно, одсечен. Касније ће се разни Распућинови пениси појављивати као раритет на различитим аукцијама.

Убиство Григорија Распућина није много помогло да се царство спаси, као што ни његово учествовање у власти и пресудан утицај на царску породицу, тачније на цара Николаја II и царицу Александру, није било пресудно за распад царства.

Распућинов сулуди утицај на цара и царицу можда је тек убрзао распад царства које је умирало дугом и мучном смрћу. У 300-годишњој владавини династије Романов двадесет царева имало је једну кључну особину од које је зависила судбина царства, које се од њиховог успона на власт сваки дан ширило за 142 квадратна километра – увек су бирали најспособније премијере, министре и генерале, без обзира на то што о њима лично мислили.

Та особина Романових спашавала је царство у његовим најтежим тренуцима, она је често била плод случаја и среће, а често урођени инстинкт за самоодржањем које је већина Романових, па чак и наизглед оних најнеспособнијих, имала. Али кроз историју Романових показују се још две њихове особине – склоност царева мистицизму, мистичним пророцима, који су углавном били тешки преваранти, те нешто мудрија склоност оснивању тајних служби, што им је често спашавало главу.

Zimski dvorac - Sankt Peterburg
Зимски дворац - Санкт Петербург / Извор: Профимедиа

Упркос склоности разним пророцима, ниједан цар никад није допустио да се они мешају у државну политику. Све до Григорија Распућина и цара Николаја ИИ, односно, да будемо поштенији, његове супруге Александре, чији је утицај на цара био огроман. Иако је Распућин несумњиво својим сулудим саветима допринео пропасти Романових, његов утицај се уствари прецењује. Кључна Распућинова одлика јесте била да тачно погађа оно што Николај II и још више Александра желе, те да им то саветује. Александра, царица слабе памети и челичне воље, уствари је од Распућина попут одјека чула властите жеље, а цар Николај ИИ. такође је у његовим речима налазио потврду властитих размишљања, али и то да није морао трпјети хистеричне нападе супруге.

Није ни чудо – Александру су лекари третирали вероналом, барбитуратима, опијумом, кокаином и морфијумом, била је ионако слабијег психичког здравља, а овај коктел лекова и верски занос само су додатно повећали њену лудост. А цар је лечен еликсиром чаја и бунике, за смирење, а кокаином за прехладу.

Али историја Распућина почиње много раније... 

Петроградом је већ ординирао бурјатски исцелитељ Петар Бадмајев, чији су напитци, на бази разних опијатских средстава, смиривали пола града, па и цара и царицу. Али кључну улогу одиграће цногорске кнегиње из династије Његош - Милица, удата за царевог рођака Петра Николајевича, и Стана, удата за војводу Георгија од Леучтенбурга. Оне ће прво упознати царску породицу са падавичарским идиотом којем су приписиване светачке и мистичне моћи, Митком Кољабом, а затим с много озбиљнијим и опаснијим Најзиером Fillipeom, Французом који се представљао као особа која директно разговара с Богом.

Nikolaj II
Николај II / Извор: Фото: Wikipedia

Александра и Николај II биће потпуно опседнути шарлатаном из Француске те ће му цар чак доделити и титулу доктора и дати му лекарску лиценцу. Међутим, тајна служба ће, по налогу цареве рођаке Еле, која ће касније основати монашки ред, истражити у Француској његов случај. Суочен са доказима да је Низеир најобичнији осуђивани шарлатан и преварант, цар ће га невољно отпустити и протерати, али пре тога Најзиер ће посејати семе које ће довести до још горих последица.

Пре него што је напустио двор, рекао је да ће царица остати трудна с мушким дететом (а то је Романовима било од пресудне важности да наставе династију) ако цар прогласи светим Серафима Саровског те ако се царица окупа у његовом врелу. Николај II је упркос противљењу цркве прогласио Серафима светим и царица се окупала у врелу. Ускоро је остала трудна и родила царевића Александра. Али то пророчанство било је повезано с другим, Најзиер је пре одласка најавио “новог пријатеља”, који ће се ускоро појавити на двору.

Психички нестабилнима Александри и Николају II то је било довољно да прихвате Григорија Распућина и беспоговорно му верују.

Милица и Стана упознале су царску породицу са сибирским сељаком мистичних моћи у тренутку кад се царство тресло након пораза у Порт Артуру. Распућин је својим благо хипнотичким моћима и тачним погађањем царских жеља опчинио породицу, која је прелазила преко његових оргија са проституткама, али и дворским дамама. Он је то оправдавао тиме да је грешност саставни део светости. Важније је било то што је смирујуће деловао на царевића, који је патио од хемофилије.

У неколико наврата својим је деловањем смирио дечака, који би иначе вероватно искрварио до смрти. Ипак, Распућин је имао много непријатеља и на двору и у цркви. Епископ Хермен и падавичарска луда Митка Кољаба затворили су Распућина и стискали га за пенис док није признао грехе. То цару није било довољно. Протерао је епископа Хермена.

Milica i Stana Petrović Njegoš
Милица и Стана Петровић Његош / Извор: Фото: СД ilustracija/Wikipedia

Распућинов утицај на двору није смањио ни покушај атентата који је на њега извршила једна жена према, вероватно, налогу монаха Илидиора. Његов утицај на цара и царицу само је растао, а Александра је уредила и издала његову биографију, што је изазвало само још веће огорчење.

Катастрофални почетак Првог светског рата, у којем је руску војску од шест милиона људи водило 60 официра у главном штабу додатно је појачао Распућинов утицај.

Иако му се мора признати како је наговарао цара да од рата одустане, тачније, сматрао је да ниједан квадрат земље на Балкану није вредан рата. Кључна је била одлука да се цар придружи главном штабу на ратишту те да управљање двором, што значи остатком земље, препусти Александри, а то је конкретно значило - погубном Распућинову утицају.

Под његовим утицајем састављане су владе од пробисвета, а земља је тонула у пропаст. Готово да су сви министри и генерали оцењивани према томе колико прихватају Распућинову светост и савете. Један од оних који су приграбили власт, тачније којег је Распућин поставио на власт, био је Михаил Андроников. Он је саградио кућу са светилиштем а био је познат по томе што је у том светилишту завео и обљубио више од хиљаду мушкараца.

Тајна служба Охрана саставила је спис о Распућиновим тајним пословима, оргијама и томе како се јавно хвалио да има сексуалне односе с царицом, тачније да је она потпуно зависна од њега. Али ни то није утициало на цара. Као ни то што је на предлог царице да Распућин посети главни штаб “ јер ће то преокренути ратну ситуацију” један од генерала, царев рођак Николаш, јасно рекао да ће га, ако ногом ступи у штаб, обесити, а други је јасно рекао да ће, ако га види близу фронта, одмах дати оставку.

Петроградом и Москвом кружили су порнографски описи и графике оргија Распућина, царице Александре и дворске даме Ане, а Русија је губила битку за битком с немачком војском, хране у Петрограду није било, а на фронту је хронично недостајало граната и оружја.

Побуна је мирисала у ваздуху. Најспособнији министри били су већ одавно смењени или убијени у атентатима. Ускоро ће из швајцарске специјалним возом, у организацији немачке тајне службе, бити допремљен Владимир Иљич Уљанов, познатији као Лењин.

Постоје само ТРИ ПРСТЕНА средњовековних ВЛАДАРА у Србији: Накит пронађен случајно, ево чијом заслугом!

Постоје само ТРИ ПРСТЕНА средњовековних ВЛАДАРА у Србији: Накит пронађен случајно, ево чијом заслугом!

Овде је КРАЉ АЛЕКСАНДАР имао рудник ЗЛАТА! Сада је Благојев Камен "СЕЛО ДУХОВА" (ВИДЕО)

Овде је КРАЉ АЛЕКСАНДАР имао рудник ЗЛАТА! Сада је Благојев Камен "СЕЛО ДУХОВА" (ВИДЕО)

ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ је творац СРЕТЕЊСКОГ УСТАВА: Место на коме почива крије нешто фантастично! (ФОТО)

ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ је творац СРЕТЕЊСКОГ УСТАВА: Место на коме почива крије нешто фантастично! (ФОТО)

ВАТИКАН крио ЗЛАТО које су УСТАШЕ отимале од својих ЖРТАВА! Ево где је завршило покрадено БОГАТСТВО (ВИДЕО)

ВАТИКАН крио ЗЛАТО које су УСТАШЕ отимале од својих ЖРТАВА! Ево где је завршило покрадено БОГАТСТВО (ВИДЕО)

Водећи истраживач за ХОЛОКАУСТ тврди: "УСТАШЕ СУ БИЛЕ ГОРЕ ОД ФАШИСТА" (ФОТО)

Водећи истраживач за ХОЛОКАУСТ тврди: "УСТАШЕ СУ БИЛЕ ГОРЕ ОД ФАШИСТА" (ФОТО)

 

Сателит решио мистерију БЕРМУДСКОГ ТРОУГЛА: Снимио опасне шестоугаоне облаке! (ВИДЕО)
Захтев Грчке за враћање националног блага није повезан са Брегзитом