Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МНОГИ СУ СМАТРАЛИ ДА ШВЕДСКА ЕКСПЕРИМЕНТИШЕ СА ВЛАСТИТОМ ПОПУЛАЦИЈОМ: Али да ли је у ствари била у праву?

31.07.2021. 13:57
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Švedska
Шведска / Извор: Профимедиа

Локдаун не може да функционише у демократским земљама

У априлу 2020. године Шведска је била међу десетак земаља најтеже погођених пандемијом корона вируса. Дневни број смртних случајева прелазио је 100, на интензивном лечењу било је преко 500 пацијената, а посебно тешко стање било је у домовима за старије, у којима је зараза убрзано односила животе. Свет је у неверици пратио ситуацију, посебно с обзиром на то да је главни државни епидемиолог Андерс Тегнел прихватио стратегију са доста препорука, али врло мало стварних ограничења.

НЕВЕРОВАТАН ПРИЗОР: Језера постала флуоресцентно розе, еколози ВЕОМА ЗАБРИНУТИ, може бити опасно (ВИДЕО)

НЕВЕРОВАТАН ПРИЗОР: Језера постала флуоресцентно розе, еколози ВЕОМА ЗАБРИНУТИ, може бити опасно (ВИДЕО)

ЗАШТО СНЕГ У АЛПИМА ПОСТАЈЕ КРВАВ? Знак климатских промена - стручњаци открили о чему се ради

ЗАШТО СНЕГ У АЛПИМА ПОСТАЈЕ КРВАВ? Знак климатских промена - стручњаци открили о чему се ради

Токио наставља да обара неславне рекорде: Има ли заражених спортиста у граду домаћину Олимпијских игара?

Токио наставља да обара неславне рекорде: Има ли заражених спортиста у граду домаћину Олимпијских игара?

Многи стручњаци су сматрали да Шведска експериментише са властитом популацијом, да ће до лета умрети десетине или стотине хиљада људи, односно да ће се болнички систем сломити под најездом пацијената. Усред растуће пандемије, за коју тада није било ни вакцине ни напредних медицинских третмана, за британску платформу УнХеард иступио је шведски епидемиолог светског гласа, 71-годишњи Јохан Гисеке, Тегнелов ментор и један од његових претходника. Његове изјаве умногоме су одражавале службени став шведске епидемиолошке струке и Завода за јавно здравство. Биле су потпуно шокантне и готово супротне смеру у којем се кретала цела Европа.

- Локдаун не може да функционише у демократским земљама, односно, у најбољем случају, може се увести као једнократна и краткотрајна мера, попут једног метка који треба испалити у правом тренутку. Не постоји научна подлога за већину епидемиолошких мера које се уводе широм Европе. Стопа смртности од ковида-19 у целој Европи за годину дана биће отприлике иста, разлике ће бити највише 20-ак посто - хладнокрвно је испалио.

Švedska
Шведска / Извор: Профимедиа

Каква је ситуација данас, 15 месеци касније?

Данас, 15 месеци касније, више нема никакве сумње да Тегнел и Гисеке, у најмању руку, нису сасвим погрешили. Иако су основне школе нормално одржавале наставу, иако су биле отворене све радње, тржни центри, ресторани, дечји вртићи, биоскопи, јавни превоз, теретане, скијалишта, кафићи и друге делатности, иако није било никаквог локдауна, обавезног ношења маски или затварања граница, Шведска данас стоји боље од већине европских земаља. Како према укупној смртности од ковида-19, тако и према вишку смртности у пандемији и паду економских активности.

Укупно је до петка са корона вирусом преминуло 14.656 шведских грађана, уз напомену да у ту евиденцију улазе сви који су преминули са позитивним ПЦР тестом, без обзира на узрок смрти. У болницама са дијагнозом ковида-19 лежи 109 пацијената, од којих је 16 на интензивној нези. У последњих месец дана на националном нивоу бележи се од 1.500 до 2.100 новозаражених недељно, док је у најгорим пандемијским данима, пред крај децембра прошле године, било и до 10.000 нових случајева у 24 сата.

Шведски БДП расте, економија је надокнадила све губитке

Занимљиви су и економски показатељи. Шведски БДП у јуну је био 2.5 посто већи него претходни месец и чак 10 посто већи него у јуну 2020. године. Шведска економија тако је пред крај маја ове године надокнадила све губитке у пандемији, а укупан пад економске активности прошле године износио је 2,8 посто, односно трећи је најмањи у Европској унији, након Литваније и Ирске. Треба додати да је снажном економском опоравку увелико придонело то што су Швеђани, који традиционално воле да путују и доста троше на путовања, прошло и ово лето своје годишње одморе масовно проводили у домовини.

Са 0,19 смртних случајева на 100.000 становника у последњих 14 дана Шведска, према подацима ЕЦДЦ-а, тренутно има најмање смртних случајева са корона вирусом у Европи, након Исланда и Лихтенштајна. Због ширења делта соја, углавном међу млађом популацијом, двонедељна инциденција новозаражених благо расте и тренутно је 43.5, односно далеко од тренутних европских рекордера, попут Кипра (1.514) или Шпаније (783). На фамозној карти ЕЦДЦ-а само је подручје око Стокхолма у наранчастом, док је остатак Шведске зелен.

Тек 25. у Европи по стопи смртности

Са обзиром на оптужбе о "помору стараца" почетком пандемије, посебно је занимљива тренутна позиција Шведске на лествици земаља према стопи смртности од почетка пандемије. Амерички универзитет Џонс Хопкинс Шведску смешта тек на 38. место у свету и 25. место у Европи, са укупно 142.48 смртних случајева на 100.000 становника од почетка пандемије.

Švedska
Шведска / Извор: Профимедиа

Нема никакве сумње да је за повољну епидемиолошку ситуацију првенствено заслужна добро темпирана и свеобухватна кампања вакцинације. Након почетног колебања, што је последица лоших искустава са масовном вакцинацијом против свињског грипа 2009. године, када је око 400 махом младих Швеђана оболело од нарколепсије, Швеђани су масовно прихватили вакцину против ковида-19.

Кампањом су прво били обухваћени старија популација, особље старачких домова и сличних установа, ризичне групе и здравствени радници. Потом се, строго поштујући старосне границе, постепено ишло према млађима. Тренутно је цепиво доступно свим пунолетним Швеђанима, а средином августа биће омогућено и тинејџерима.

Две дозе примило преко 50 посто људи, једну дозу скоро 80 посто

Укупно је до петка барем прву дозу добило 77,7 посто пунолетних Швеђана, а две дозе примило је 50,3 посто одрасле популације. Нема никакве сумње да ће стопа имунизације одраслих прећи 80 посто. Осим тога, док Европа страхује од јесењег таласа заразе, Шведска се може похвалити да је са две дозе вакцинисано чак 85 посто старијих од 60 година.

Међутим, према Тегнеловим речима, Шведска се неће задовољити само добром имунизацијом старијих: "Сада млађа популација долази на ред и важно је да сви прихвате вакцинисање".

Због добро темпиране вакцинације Шведска је избегла значајнији пораст смртности у трећем таласу пандемије у рано пролеће ове године. Према подацима шведског Завода за статистику, укупна стопа смртности од краја марта ове године до данас константно је нижа или у складу са претпандемијским просеком од 2015. до 2019. године.

Мере су неприметне

Тренутне мере у свакодневном су животу готово неприметне. Оно што је у почетку многима упадало у очи кад је у питању шведска стратегија, важи и данас. Маске се у Шведској нису носиле ни у једном тренутку пандемије, биле су тек препоручене у јавном превозу, а сада их више не користе чак ни здравствени радници у болничким ходницима, пише "Index.hr". Више не постоје ограничења у броју особа које могу да бораве у јавним просторима. Једино што и даље подсећа на пандемију су ограничења јавних окупљања на 300 особа у затвореним просторима и 3.000 особа на отвореном.

Švedska
Шведска / Извор: Профимедиа

Иако су њени нордијски суседи, Норвешка, Финска и Данска, захваљујући географским и демографским компаративним предностима и битно строжим епидемиолошким мерама, имали вишеструко мању смртност, па их због тога треба сматрати бољим примерима у пандемијској стратегији, данас је сасвим јасно да је Шведска у сваком погледу прошла боље од најмање две трећине европских земаља.

Тегнел је сасвим сигурно грешио у корацима, најпре у заштити популације у старачким домовима, али све указује да управо у његовој стратегији лежи одржива будућност у борби против пандемије док се вакцинисањем и природном имунизацијом не постигне колективни имунитет.