Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХУТИ ИСПАЛИЛИ ВИШЕ ОД 300 БОМБИ! Америчка морнарица на специјалној мисији: "Највећи изазов од ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА"

19.03.2024. 22:43
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Crveno more
Црвено море / Извор: Профимедиа

Црвеним морем се одвија око 20 одсто светске поморске трговине.

BBC је први британски медиј који је посетио амерички носач авиона USS Двајт Д Ајзенхауер откако је у новембру започео мисију у Црвеном мору. Мисија је заштита кључног светског поморског пута од напада Хута, исламистичких побуњеника са седиштем у Јемену.

АМЕРИКА ОСТАЈЕ У НАТО САМО ПОД ОВИМ УСЛОВОМ! Трамп никад јаснији: "Врло је једноставно..."Foto: Profimedia

АМЕРИКА ОСТАЈЕ У НАТО САМО ПОД ОВИМ УСЛОВОМ! Трамп никад јаснији: "Врло је једноставно..."

АМЕРИКА НА ИВИЦИ ГРАЂАНСКОГ РАТА?! Светска сила се ближи "свом крају" и тоне у "СЕКТАШКИ СУКОБ"?!Američka vojska

АМЕРИКА НА ИВИЦИ ГРАЂАНСКОГ РАТА?! Светска сила се ближи "свом крају" и тоне у "СЕКТАШКИ СУКОБ"?!

"НЕ СЛАЖЕМО СЕ СА АМЕРИКАНЦИМА, ОДЛУЧНИ СМО ДА ТО УРАДИМО" Нетанијаху рекао НЕ Бајдену, ићи ће до краја!Benjamin Netanijahu, Izrael

"НЕ СЛАЖЕМО СЕ СА АМЕРИКАНЦИМА, ОДЛУЧНИ СМО ДА ТО УРАДИМО" Нетанијаху рекао НЕ Бајдену, ићи ће до краја!

На удару Хута у Црвеном мору нису само трговачки бродови. Група бродова која прати амерички носач авиона такође је под сталном претњом.

- Ово је смртоносна ситуација - каже капетан Дејв Вроу, командант четири разарача ратне америчке морнарице, који пружају додатну заштиту носачу авиона.

Стигао је убрзо након што су јеменски Хути почели да гађају трговачке бродове. Како тврде побуњеници, то је одговор на израелски напад на Газу.

Хути нападају свом силом

Капетан Вроу набраја претње са којима су се суочавали у последња четири месеца: противбродске балистичке ракете, крстареће ракете, беспилотне летилице, поморски површински дронови, а сада и подводни дронови или УУВ-ови, сви они су крцати експлозивом.

УУВ-ови су најновија претња. Вроу каже да су амерички борбени авиони Ф-18 недавно уништили УУВ-ове Хута пре него што су били лансирани. Капетан каже да Хути представљају највећи изазов америчкој морнарици у новијој историји.

- Ово је највећи изазов од Другог светског рата - каже Вроу. То је био последњи пут да су америчке снаге деловале у подручју где се на њих могло пуцати сваки дан. Темпо операција на самом носачу авиона такође је неумољив - десетине летова који се изводе 24 сата дневно.

Новинари су гледали како посада на палуби усмерава авионе Ф-18 са светлећим штапићима, које користе за маневрисање авионима по палуби ноћу. У торњу контроле лета носача командант Џорџ Зинтак мора да координира њихове маневре, при чему авиони узлећу или слећу у размаку нешто већем од једне минуте.

Он је припадник америчке ратне морнарице више од 30 година, али каже:

- Ово је вероватно највише летова које сам одрадио на некој мисији - сваки дан летимо пуно, пуно пута.

Crveno more
Црвено море / Извор: Профимедиа

На дневном светлу се види што су авиони радили у ваздуху. Са стране сваког кокпита насликали су силуете бомби које су бацили, уништене радарске станице и дронове које су оборили. Већ су испалили више од 300 бомби и пројектила. У хангару су поређани редови стрељива спремног за утовар на авионе. С USS Ајзенхауера, или Икеа, како га зове посада, још увек се може видети неколико великих трговачких бродова, танкера и бродова за расути терет како плове у даљини. Али их је све мање.

Црвеним морем се, иначе, одвија око 20 одсто светске поморске трговине. То је кључна рута за Европу кроз Суецки канал. Америци је то мање битно, али они се највише труде да поврате слободну пловидбу у нормалну. Али чак и уз присутност значајног броја ратних бродова и носача авиона, Црвено море остаје изразито опасно.

Док су новинари BBC-ja били на носачу, речено им је да су Хути испалили још један балистички пројектил, који путује брзином већом до три пута од брзине звука. Посаде америчких разарача имају само неколико минута да их оборе. Овај пројектил је далеко изван домета те је пао у море.

Контраадмирал Марк Мигез верује да Хути не делују сами.

- Иран подупире Хуте, не само оружјем и технологијом, већ обавештајним информацијама", каже он.

Новинар га пита зашто онда САД не напада иранске циљеве. "То је политичка одлука", каже он и додаје: "Али све ово почиње с Ираном."

У стварности, амерички председник Џо Бајден не жели ширење сукоба на Блиском истоку, а нарочито у изборној години. Но, постоје ограничења за одржавање овог нивоа војне присутности. За разлику од Хута, Американци су далеко од куће, удобности је мало. Сваки оброк на броду храни пет хиљада људи. Само рачун за храну на носачу авиона износи 2 милиона долара месечно.

Капетан Крис Хил, командант Икеа, каже да "људима треба одмор, морају да иду кући". Али каже да још не знају када ће се то догодити. Што се тиче главне мисије USS Двајта Ајзенхауера, још је прерано да се процени какав ће дуготрајни резултат постићи.

-Тешко је дефинисати победу и пораз у овој врсти сукоба - каже капетан Hll и додаје

Извор: Србија Данас/Index.hr