Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МОСКВА ОДГОВОРИЛА НА ПРЕТЊЕ: "НАТО не поседује историјско памћење и изгубио је оријентацију"

17.06.2020. 22:19
Пише:
Србија Данас/Агенције
Nuklearne rakete
Нуклеарне ракете / Извор: Профимедиа

"Нема сумње да Кина, с обзиром на то да производи све моћније наоружање и поморске снаге, мора конструктивно учествовати у дијалогу о контроли наоружања"

Министри одбране земаља-чланица НАТО-а усвојили су пакет мера као одговор на јачање руског ракетно-нуклеарног потенцијала, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након виртуелне конференције.

НАЈВЕЋА РАСПРОДАЈА У 2020. ГОДИНИ ЈЕ УПРАВО ПОЧЕЛА! Ово нам свима треба и сада је јефтиније него икад

НАЈВЕЋА РАСПРОДАЈА У 2020. ГОДИНИ ЈЕ УПРАВО ПОЧЕЛА! Ово нам свима треба и сада је јефтиније него икад

КИЈЕВ ДОБИЈА СТАТУС ПАРТНЕРСТВА ОД НАТО-а: "Ово је циљано подстицање деструктивне политике украјинских власти"

КИЈЕВ ДОБИЈА СТАТУС ПАРТНЕРСТВА ОД НАТО-а: "Ово је циљано подстицање деструктивне политике украјинских власти"

КИМ ЏОНГ УН ПОНОВО НЕСТАО: За сукобе са Сеулом одговорна је ова особа

КИМ ЏОНГ УН ПОНОВО НЕСТАО: За сукобе са Сеулом одговорна је ова особа

- Земље НАТО-а донеле су одлуку да купе системе противваздушне одбране "Патриот" и САМП/Т (италијанске и француске производње) као одговор на нове ракете у Русији - прецизирао је Столтенбер и додао да су такође пристали да инвестирају у производњу ловаца пете генерације.

Генерални секретар је истакао да Алијанса сматра да су акције Русије у правцу модернизације војног потенцијала претеће и "неодговорне", и да је реторика те земље усмерена на застрашивање земаља НАТО-а.

- Прошле године је распоређивање руских ракета 9М729 (SSC-8 по класификацији НАТО-а) довело до краха Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. То су ракете двоструке намене, имају домет до европских градова и снижавају праг потребан за употребу нуклеарног оружја. Русија такође модернизује интерконтиненталне балистичке ракете. У Русији се појавила и хиперсонична једрилица - истакао је Столтенберг.

Такође је додао да НАТО неће размештати нове нуклеарне ракете у Европи.

​- У оквиру пакета мера, НАТО је донео одлуку да не распоређује нове ракете копненог базирања, јер не намеравамо да реципрочно одговарамо на изазове Русије - рекао је Столтенберг, не прецизирајући какви су планови Алијансе о размештању нуклеарних ракета морског и ваздушног базирања у Европи.

Он је додао да Алијанса позива Кину да учествује у међународним напорима котнроле нуклеарног наоружања.

- Нема сумње да Кина, с обзиром на то да производи све моћније наоружање и поморске снаге, мора конструктивно учествовати у дијалогу о контроли наоружања, између осталог, и нуклеарног. Светска војна сила такође има глобалну одговорност у области контроле наоружања - константовао је генерални секретар.

Он је додао да су министри одбране НАТО-а разговарали и о повлачењу америчких трупа из Немачке, али да нису донели никакву конкретну одлуку када ће се то догодити и колико војника ће бити повучено.

Zaharova
Захарова / Извор: Профимедиа

Столтенберг је недавно изјавио и да Русија јача своје присуство у Средоземљу.

- Видели смо да је Русија спремна да примени оружану силу против својих суседа, као што су Украјина и Грузија. Такође смо сведоци да је Русија извела сајбер-нападе. Недавно су у Немачкој потврдили да је иза сајбер-напада на Бундестаг стајала Русија. Русија делује на Арктику, јача своје присуство у Средоземљу, а њене јединице се налазе директно уз границе земаља НАТО-а. Имајући све то у виду, морамо и даље да инвестирамо у одбрану и политику обуздавања - рекао је он почетком јуна.

Сада је стигао и одговор Москве.

Када су руски бродови били у Средоземном мору, не само да за НАТО нико није знао, него о тој организацији није било ни помена, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући саопштење генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга о ширењу Русије у Средоземљу.

- Не приближава се Русија НАТО-у, него се НАТО непрестано шири према руским границама, упркос постигнутим споразумима из 1990. године о прекиду експанзије на исток. И на њих су у Алијанси, очигледно, заборавили - прокоментарисала је Захарова.

- Руски бродови су од памтивека присутни у Средоземном мору, а у НАТО-у су изгледа и на то заборавили, и господин Столтенберг није упућен. Али када су руски бродови били у Средоземном мору, тада не само да за НАТО нико није знао, него о тој изванредној организацији није било ни помена, а они (руски бродови) су се тамо налазили због трговине, пружања помоћи нашим партнерима, осигуравања националне безбедности земље, на шта ми имамо право - објаснила је Захарова.

Што се тиче Арктика, Захарова је истакла да је активност Русије у том региону више него логична, имајући у виду да се више од једне петине територије Русије налази северно од Поларног круга.

Према њеним речима, ствара се утисак да у НАТО "цео текст пишу људи који не знају у каквом свету живе".

Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu u sedištu NATO u Briselu
Јенс Столтенберг на конференцији за штампу у седишту НАТО у Бриселу / Извор: Профимедиа

- Такве изјаве противрече свему - и логици, и чињеницама, и здравом разуму - генерално неким представама о поштовању људи, који су већ научили да користе интернет. Све се изокреће и указује на то да НАТО не поседује историјско памћење и да је изгубио оријентацију - закључила је Захарова.

Подсећања ради треба истаћи и да је амерички лист "Нешенл интерес" недавно нагласио да  Русија има разлога да буде забринута од потенцијалног напада од стране НАТО-а, будући да је у протеклих 100 година на њу напало више чланица Алијансе - Немачка, Шведска, Пољска, Француска, па и САД.

Према писању аутора чланка, иако је већина Американаца мишљења да је претња НАТО-а према Русији "измишљена", реалност је да се број војних активности Алијансе на границама Русије константно повећава.

- Није ни чудо што Москва константно јача своју војску и морнарицу - након завршетка Хладног рата и распада СССР, Русија је остала далеко рањивија него што је то случај са многим њеним бившим сателитима, укључујући Пољску, Мађарску, Румунију, Чешку и Словачку.

Претходно је начелник оперативне управе руског Генералштаба Сергеј Рудској изјавио да Москва бележи пораст војне активности САД и њених савезница у близини руских граница.

Према његовим речима, током априла и маја ове године драстично је повећан број летова америчких стратешких бомбардера дуж руских граница, а први пут у историји америчка авијација далеког домета облетала је и територију Украјине.

Поред тога, у порасту је и војна активност НАТО-а на Арктику, додао је Рудској, а као пример навео је војне вежбе Алијансе у Баренцовом мору.

 

ТАЈНИ ПРОЈЕКАТ: Можете ли да замислите СУПЕРСОНИЧНИ АВИОН на коме пише "маде ин YU"? Мало је фалило (ВИДЕО)

 

РУСИЈА ИХ САМО ПОСМАТРА: Амерички војни разарач упловио у Црно море (ФОТО)

РУСИЈА ИХ САМО ПОСМАТРА: Амерички војни разарач упловио у Црно море (ФОТО)

"КАДА СУ НАШИ БРОДОВИ БИЛИ У СРЕДОЗЕМЉУ, О ВАМА НИЈЕ БИЛО ПОМЕНА" Захарова упозорава НАТО да се држе споразума

"КАДА СУ НАШИ БРОДОВИ БИЛИ У СРЕДОЗЕМЉУ, О ВАМА НИЈЕ БИЛО ПОМЕНА" Захарова упозорава НАТО да се држе споразума

НАЈДУБЉА КРИЗА У ОДНОСИМА МОСКВЕ И МИНСКА: Ситуацију додатно компликује "трећа страна" што прети ескалацији

НАЈДУБЉА КРИЗА У ОДНОСИМА МОСКВЕ И МИНСКА: Ситуацију додатно компликује "трећа страна" што прети ескалацији

УПАЉЕНА ЦРВЕНА ЛАМПИЦА: Кина оштро упозорила Индију да не потцењује ОДЛУЧНОСТ ПЕКИНГА

УПАЉЕНА ЦРВЕНА ЛАМПИЦА: Кина оштро упозорила Индију да не потцењује ОДЛУЧНОСТ ПЕКИНГА

МОСКВА УЖИВО: Пратите вечерњу пробу параде у Русији! Црвени трг се спрема за величанствени догађај (ВИДЕО)

МОСКВА УЖИВО: Пратите вечерњу пробу параде у Русији! Црвени трг се спрема за величанствени догађај (ВИДЕО)