Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАЗОРАН ЗЕМЉОТРЕС СРАВНИО ЈУГ ТУРСКЕ: Отац са ћерком био у рушевинама 132 сата, изгубио сина и жену

06.02.2024. 10:29
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Потресна прича

На данашњи дан 2023. године, Турску је погодила серија разорних земљотреса у којима је страдало више од 53.000 људи, а на стотине хиљада је повређено. Уништено је на милионе објеката у више густо насељених провинција, а многи који су преживели разорне потресе ни данас не могу мирно и нормално да наставе са својим животима.

ДЕЧАК-УБИЦА ОТКРИО МОТИВ НАПАДА У ШКОЛИ КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО ЗЕМЉУ Испливао снимак разговора са полицајцем: "Хтео сам паре од свих!"Foto: Printscreen/Shutterstock/Ilustracija

ДЕЧАК-УБИЦА ОТКРИО МОТИВ НАПАДА У ШКОЛИ КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО ЗЕМЉУ Испливао снимак разговора са полицајцем: "Хтео сам паре од свих!"

БЕСНА ВОЖЊА СЕ ПРЕТВОРИЛА У СТРАШНУ ТРАГЕДИЈУ: Насмешио се мајци па јој упуцао синчићаHitna pomoć

БЕСНА ВОЖЊА СЕ ПРЕТВОРИЛА У СТРАШНУ ТРАГЕДИЈУ: Насмешио се мајци па јој упуцао синчића

ШОКАНТНА СЦЕНА У МРТВАЧНИЦИ! Мајка тражила да види тело свог сина, није веровала у ЗВАНИЧАН узрок смрти, а призор који је затекла...preminuli vojnik

ШОКАНТНА СЦЕНА У МРТВАЧНИЦИ! Мајка тражила да види тело свог сина, није веровала у ЗВАНИЧАН узрок смрти, а призор који је затекла...

Пет дана након што су разорни земљотреси готово до темеља сравнили југ Турске и север Сирије, свет је сведочио чуду: Сезаи Карабас и његова шестогодишња ћерка Сенгул извучени су из рушевина њихове зграде у Газиантепу, и то без огреботине.

Сви су веровали да је Сезаи најсрећни човек на кугли земаљској, али он није тако мислио, јер су његова супруга Руки и његов син Мехмет (4) трагично страдали у потресу.

- Са једне стране си срећан, с друге тужан. Нисам знао да ли успели да се извуку, али негде дубоко у себи сам знао да нису - рекао је Карабас.

Док је покушавао да објасни како је преживео, његова ћеркица се играла на делимично рашчишћеним остацима њиховог негадашњег дома, преноси CNN.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

То што су преживели била је чиста срећа. Он и ћерка су били у другој соби и узимали су капуте када се зграда срушили. Сезаи и његова ћерка остали су у "џепу" урушене петоспратнице. После четири мучна дана, чуо је спасиоце како копају изнад њихових глава. Хтео је да дозива упомоћ, али не би било сврхе, не би га чули. Он и ћерка су спасени дан касније, након што су 132 сата провели у рушевинама.

- Ни ми не знамо како смо преживели. Било је хладно, нисмо имали ни хране ни воде, али Господ нам је дао снаге. Нисмо осећали ни глад ни жеђ, па чак ни исцрпљеност. Само смо чекали, покушавали да сачувамо енергију - прича данас Карабас.

Након што је изгубио и кућу и своје најмилије у потресу, са ћерком је отишао у родно село, где је изградио нову кућу.

- Наша веза је сада још интензивнија. Наравно, Сенгул ме је и раније волела, али сад не жели да се одвоји од мене - каже Карабац.

Сенгул не говори о својој покојној мајци ни брату, јер не жели да поново проживљава те трауматичне тренутке, истиче отац.

Живе у контејнерима

Први потрес 6. фебруара био је јачин 7,8 степени по Рихтеру, други 7,5 степени, који је ударио након неколико сати. Потрес је трајао неколико секунди, али годину дана касније јасно је да је ово потрес који ће осетити генерације.

Већина делова Хатаја изгледа као да је земљотрес јуче био. Урушене и оштећене зграде и даље чекају на рушење. У центру древног града Антакија постоји неки знак живота, а неке зграде изгледају као да у њима можда неко и живи.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Према званичним подацима, 14 милиона људи у Турској погођено је земљотресом. Више од 850.000 стамбених јединица је или срушено или жестоко оштећено. Иако је већина рушевина уклоњена, градња нових објеката тече споро.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган заклео се прошле године да ће изградити 650.000 стамбених јединица за оне који су изгубили свој кров над главом - 319.000 за годину дана.

Његова влада је обећала да ће за два месеца изградити 75.000 јединица, међутим мање од 20.000 је изграђено до сада.

Главни путеви између погођених градова у јужној Турској  повезју сад стотине "привремених градова" у којима су постављени контејнери за становање. Ипак, делује да ће ово бити дугорочније решење. Наиме, скоро 700.00 преживелих и даље живи у овим камповима, односно контејнерима и приколицама које имају прикључак на воду и струју, али мало шта друго.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Исмаил Демир живи у једном таквом смештају изван Ислахије, у провинцији Газиантеп, са својом трудном женом и једногодишњим сином. Када се рашире руке могу готово да се додирнути суседни зидови. Имају грејалицу и решо за кување. Пошто потражња за стамбеним простором далеко надмашује понуду, он не може себи да приушти да изнајми стан са својом платом обичног радника у фабрици.

- Док нам влада не да стан, мораћемо да останемо овде - рекао је он и додао да је породица живела у изнајмљеном стану пре него што им је потрес уништио кућу.

Извор: Србија Данас/Телеграф/И.Н./Пренела: Теодора Милетић