Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДАНАШЊИ ДАН: Аушвиц, Че Гевара, Ћићолина и још много тога (14. ЈУН)

14.06.2023. 12:24
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
Foto: Srbija Danas/Wikipedia
Фото: Србија Danas/Wikipedia / Извор: Фото: Србија Danas/Wikipedia

Добро дошли у "НА ДАНАШЊИ ДАН", рубрику у којој ћемо сваког дана давати кратку ретроспективу најважнијих историјских догађаја који су се десили, замислите, на данашњи дан.

Догодило се на данашњи дан - 14. јун:

НА ДАНАШЊИ ДАН: ДЕНВЕР НАГЕТСИ, Драгомир Бојанић Гидра, Милански едикт и још много тога (13. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: ДЕНВЕР НАГЕТСИ, Драгомир Бојанић Гидра, Милански едикт и још много тога (13. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Бео Зоо Врт, Ана Франк, "Предатор" и још много тога (12. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Бео Зоо Врт, Ана Франк, "Предатор" и још много тога (12. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Алкатраз, "Парк из доба јуре", Александар Македонски и још много тога (11. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Алкатраз, "Парк из доба јуре", Александар Македонски и још много тога (11. ЈУН)

1864. Рођен Alojz Alchajmer

Foto: WIkimedia Commons
Фото: WIkimedia Commons / Извор: Фото: WIkimedia Commons

Алојз Alchajmer био је немачки психијатар и неуропатолог који је живео од 1864. до 1915. године. Он је познат по свом револуционарном раду у проучавању неуродегенеративних болести, посебно Alchajmerove болести, која данас и носи његово име.

Alchajmer је провео већи део свог професионалног живота у Минхену, где је радио као психијатар и истраживач. Његов рад се фокусирао на проучавање промена у мозгу код пацијената са деменцијом. Он је први детаљно описао симптоме и патолошке промене у мозгу који су карактеристични за Alchajmerovu болест.

Alchajmerova болест је неуродегенеративно обољење које доводи до постепеног губитка когнитивних функција, као што су памћење, мишљење и оријентација. Alchajmer је идентификовао основне патолошке карактеристике болести, укључујући стварање абнормалних наслага амилоидних плакова и квргавих неурофибриларних снопова у мозгу.

Његов рад је имао велики утицај на разумевање Alchajmerove болести и других сличних неуродегенеративних поремећаја. Његове студије су поставиле основу за даље истраживање и развој терапија за ову болест. И данас се Alchajmerova болест сматра једним од највећих изазова у области неурологије.

Alchajmerov допринос у пољу неурологије није само ограничен на болест која носи његово име. Његово истраживање и открића су утицали на шире разумевање неуролошких поремећаја и функције мозга. Његова прецизност у описивању патолошких промена и симптома болести и данас служи као основа за дијагностику и истраживање. 

1904. Умро Јован Јовановић Змај

Foto: WIkimedia Commons
Фото: WIkimedia Commons / Извор: Фото: WIkimedia Commons

Јован Јовановић Змај, један од најистакнутијих српских песника, оставио је неизбрисив траг у српској књижевности и култури. Рођен 1833. године у Новом Саду, Змај је постао симбол српске поезије и један од најомиљенијих песника међу читаоцима свих генерација.

Као лекар, Змај је посветио свој живот помоћи и лечењу људи. Међутим, његова истинска страст била је поезија. Његова песничка дела су широко препозната по својој разноликости и квалитету. Змај је био вешт у различитим формама поезије, од љубавне лирике до политичких песама.

Један од најзначајнијих аспеката Змајевог стваралаштва је његова поезија за децу. Његове песме су обухватале широк спектар тема које су деца лако разумела и с којима су се могла поистоветити. Ове песме су се истицала ведрим духом, хумором и поучним порукама, остављајући неизбрисив утисак на генерације младих читалаца. Са сигурношћу можемо да тврдимо да је бар 70% српске деце у најранијој младости имало Змајеву чувену "Ризницу". 

Поред поезије за децу, Змај је био познат и по својој политички оријентисаној поезији. Кроз своје стихове, изражавао је своје политичке ставове и борио се за националну слободу и правду. Његове песме су имале снажан утицај на јавност и служиле су као глас народа у временима политичких превирања.

Нажалост, судбина Змајове породице обележена је великом несрећом. Губитак четворо деце, смрт супруге и касније смрт усвојених ћерки оставили су дубок траг на песникову душу. Његова поезија постала је испуњена тугом и меланхолијом, али и дубоком емпатијом према људској патњи.

Једне од његових најпознатијих збирки песама су "Ђулићи" и "Ђулићи увеоци". Прва збирка, названа по турској речи за ружу, како се звала његова супруга и животна љубав, обухвата љубавну поезију пуну умиљатости и љупкости. Међутим, "Ђулићи увеоци" доносе потпуно другачији тон. Након трагичних догађаја у његовом животу, Змај изражава неизмерну тугу и губитак кроз стихове који сугеришу да су све његове руже увеле. У тим песмама, Змај се суочава са болом и очајем због своје изгубљене породице, преносећи своју дубоку тугу на читаоце.

Јован Јовановић Змај преминуо је у сну на данашњи дан, 14. јуна 1904. године, у Сремској Каменици. Иако је његов живот обележен трагичним догађајима, његово наслеђе остаје живо и важно. Змај је остао запамћен као један од највећих српских песника свих времена, чије су песме постале део националне културе и традиције.

1928. Рођен Че Гевара

Foto: WIkimedia Commons
Фото: WIkimedia Commons / Извор: Фото: WIkimedia Commons

Ернесто "Че" Гевара, аргентински лекар, кубански револуционар и слободарска икона, био је један од најистакнутијих протагониста кубанске револуције. Рођен 14. јуна 1928. године у Росарију, Аргентина, Че Гевара је постао симбол храбрости, револуционарне борбе и отпора против неправде.

Геварин живот био је обележен авантурама и политичким ангажманом. Након студија медицине, одлучио је да путује по Јужној Америци, где је био сведок сиромаштва и социјалних неједнакости које су дубоко утицале на његову свест. То искуство га је навело да се придружи Фиделу Кастру и постане део револуционарне гериле која је 1959. године свргнула диктатора Фулгенсија Батисту и успоставила социјалистичку владу на Куби.

Гевара је играо важну улогу у војним операцијама током револуције, али је такође био и значајан теоретичар и политички мислилац. Његова визија револуционарне борбе и ослобађања била је прожета идејом интернационализма и солидарности међу народима у борби против империјализма.

Нажалост, Геварин живот је прерано окончан. У октобру 1967. године, у покушају да покрене револуционарни покрет у Боливији, био је ухваћен и погубљен од стране боливијске војске уз подршку ЦИА-е. Његова смрт га је учинила митом и легендом. Његово тело било је данима изложено и фотографисано, да би цео свет видео његову смрт. 

Че Гевара је постао симбол борбе за социјалну правду, револуцију и отпор против империјализма. Његова чувена слика са беретком и брадом постала је препознатљива широм света и инспирисала је многе генерације. Његово наслеђе је остало живо, а његове идеје и идеали настављају да инспиришу људе да се боре за праведнији свет.

1940. Први заробљеници стигли у Аушвиц

Foto: WIkimedia Commons
Фото: WIkimedia Commons / Извор: Фото: WIkimedia Commons

 

Аушвиц, један од najppznatijih симбола Холокауста, био је нацистички концентрациони логор смрти који је почео са радом 14. јуна 1940. године, када су возом у њега стигли први јеврејски заробљеници. Његова историја је обележена патњом, смрћу и систематичним уништавањем милиона људских живота. 

Нацистички режим је постепено проширио Аушвиц и изградио додатне делове логора, укључујући Аушвиц II - Биркенау, који је постао главно место за систематско убијање људи. Жртве Аушвица биле су претежно Јевреји, али су међу њима били и Роми, Пољаци, совјетски ратни заробљеници и други политички затвореници.

У току четири године свог постојања, Аушвиц је био поприште неописивих злочина. Хиљаде људи је било убијено у гасним коморама, док су други били подвргнути експериментима, глађу, болестима и суровом раду. Услови у логору били су нељудски, а смрт је свакодневно харала.

Ослобођење Аушвица догодило се 27. јануара 1945. године када су совјетске трупе ушле у логор. Тада су откривене страхоте које су се тамо одигравале. Преживели затвореници сведочили су о ужасу који су доживели, о губитку својих вољених и о неизрецивој патњи.

Аушвиц је постао симбол Холокауста и један од најстрашнијих злочина у људској историји. Његова туга и ужас не смеју бити заборављени, већ треба да служе као подсетник на последице мржње и нетолеранције и на то шта једна болесна идеологија може да уради једном народу. 

Данас, Аушвиц је претворен у музеј и меморијални центар који посетиоцима пружа могућност да виде где се десио један од највећих злочина над човечанством у људској историји, и науче неке детаље о смрти, процењује се, око 3 милиона људи унутар зидина ове фабрике смрти.

1940. Немачка застава са кукастим крстом завиорила се са Ајфелове куле - Париз је пао

Foto: WIkimedia Commons
Фото: WIkimedia Commons / Извор: Фото: WIkimedia Commons

Истог дана исте године кад је и Аушвиц почео са радом, Париз, главни град Француске, пао је под нацистичком окупацијом. Овај догађај представља кључни тренутак у војном освајању Немачке и изненадио је многе који су се надали да ће француска престоница издржати против нацистичких снага.

Након инвазије нацистичке Немачке на Француску у мају 1940. године, њихове снаге брзо су напредовале и продрле дубоко у територију. Француска војска, упркос храбрим напорима, била је затечена брзином и ефикасношћу немачких трупа. Убрзо је постало јасно да ће Париз пасти под нацистичком контролом.

14. јуна, нацистичке трупе су ушле у Париз и заузеле кључне тачке града. Застава Трећег рајха завиорила се са чувене Ајфелове куле, симбола француске престонице. Овај тренутак био је шокантан за многе Парижане и симболизовао је слом француског отпора и нацистичку доминацију.

Пад Париза довео је до формирања вишијевске владе, колаборационистичког режима који је сарађивао с нацистима и служио њиховим интересима.

Међутим, пад Париза није значио крај борбе. Француске одбрамбене снаге наставиле су да делују у облику Покрета отпора, који је изводио саботаже, тајне операције и прикупљао обавештајне податке како би ослабио нацистички режим. Овај отпор кулминирао је ослобођењем Француске 1944. године током Савезничке инвазије. Између осталог, ови догађаји исниприсали су и стварање једне врхунске видео-игрице под називом "Саботер", која је једна од ретких посвећених управо нацистичкој окупацији Париза.

1946. Рођен Доналд Трамп

Foto: Profimedia/John Barrett/PHOTOlink.net
Фото: Профимедиа/Јохн Barrett/PHOTOlink.net / Извор: Фото: Профимедиа/Јохн Barrett/PHOTOlink.net

Доналд Џон Трамп Старији је амерички бизнисмен, телевизијска личност и политичар који је рођен 14. јуна 1946. године у Квинсу, Њујорк. Као успешан предузетник, Трамп је био власник и оснивач Трамп Организације, компаније која се бавила некретнинама и грађевином.

Пре него што је ступио у политичку арену, Трамп је постао познат као домаћин популарне америчке телевизијске емисије "Шегрт" (The Apprentice). Такође је имао неколико мањих улога у филмовима и телевизијским серијама, укључујући појављивање у филму "Сам у кући 2: Изгубљен у Њујорку" из 1992. године.

Међутим, Трамп је постао најпознатији по својој контроверзној политичкој каријери. Године 2016. изабран је за 45. председника Сједињених Америчких Држава. Његова кампања за председничке изборе изазвала је много пажње и подела, обележене његовим оштром реториком и популистичким ставовима.

Током свог мандата, Трамп је спроводио политику која је изазвала контроверзе и поларизацију у америчком друштву. Његова администрација је била позната по потезима као што су оштар став према имиграцији, трговински ратови, повлачење Сједињених Америчких Држава из међународних споразума, као и контроверзне изјаве на друштвеним мрежама.

Трампова политичка каријера кулминирала је опозивом 2019. године, када је био оптужен за злоупотребу положаја. Међутим, опозив није прошао у Сенату, те је Трамп завршио свој мандат 20. јануара 2021. године.

Његова политичка каријера оставила је дубок траг у америчком друштву, изазивајући интензивне расправе и поделе. Иако је имао велики број присталица који су подржавали његове политичке ставове, Трампова контроверзна реторика и потези изазвали су критике и отпор код многих.

Данас, Доналд Трамп остаје једна од најконтроверзнијих фигура у америчкој политици. Без обзира на његове присталице или противнике, његова политичка каријера оставља трајан утицај на политички пејзаж Сједињених Америчких Држава, а парола "Маке Америца Греат Агаин" заувек ће остати као један од најпознатијих кампањских слогана у историји. 

1973. Рођена Светлана Цеца Ражнатовић

Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP / Profimedia
Фото: РОБЕРТ АТАНАСОВСКИ / АФП / Профимедиа / Извор: Фото: РОБЕРТ АТАНАСОВСКИ / АФП / Профимедиа

Светлана Цеца Ражнатовић, позната и као "Српска мајка", је српска фолк певачица која је рођена 14. јуна 1973. године у Житорађи, Србија. Она је постала једна од најпопуларнијих и најутицајнијих певачица на Балкану. Цеца је започела своју музичку каријеру у раној младости. Први пут се појавила на великој музичкој сцени 1988. године са албумом "Цветак зановетак". Њена харизма, снажан вокал и емотивни изрази брзо су освојили публику.

Током година, Цеца је стекла велику популарност и постала икона српске фолк музике. Међутим, поред музичке каријере, Цеца је такође позната по свом браку са Жељком Ражнатовићем Арканом, вођом паравојне формације "Црвене беретке" током ратова на простору бивше Југославије. Њихов брак је био контроверзан, али је такође привукао велику медијску пажњу. Арканова изненадна смрт 2000. године оставила је Цецу као удовицу са двоје деце - Анастасијом и Вељком. Након Арканове смрти, Цеца се повукла из јавног живота, али се касније вратила на сцену и наставила са својом музичком каријером.

Цеца је позната по свом снажном вокалу, енергичним наступима и емотивним текстовима својих песама. Њена музика често описује љубав, бол, губитак и животне изазове. Њене песме су постале химне многих генерација и редовно су врх на музичким топ-листама. Упркос контроверзама које прате њен живот, Цеца је остала омиљена међу многим фановима и наставља да буде једна од најпопуларнијих певачица на Балкану. Њен утицај на музичку сцену и културну баштину региона не може се оспорити.

Данас, Цеца наставља да наступа и снима нове песме и учествује као члан жирија у једном домаћем телевизијском вокалном такмичењу. Њена енергија, страст према музици и харизма чине је иконом у свету фолк музике. Без обзира на контроверзе и изазове које је сусрела током каријере, Цеца остаје вољена и поштована певачица која је обележила музичку сцену Балкана.

1987. Порно глумица Ћићолина изабрана за чланицу италијанског парламента

Foto: WIkimedia Commons
Фото: WIkimedia Commons / Извор: Фото: WIkimedia Commons

Илона Ана Шталер, познатија као Ћићолина, је италијанска глумица, модел, порно звезда и бивша политичарка. Рођена је 26. новембра 1951. године у Мађарској, а касније се преселила у Италију, где је остварила своју контроверзну и изузетно разнолику каријеру.

Ћићолина је постала позната по својим улогама у порнографским филмовима током 1970-их и 1980-их година. Њена отворена експлоатација сексуалности на екрану, заједно са њеним ексцентричним и провокативним ставовима, привукла је пажњу широке публике. Иако је критикована због свог ангажмана у порнографији, Ћићолина је успела да постане икона сексуалне револуције и еманципације жена.

Међутим, Ћићолина је такође позната по својој неочекиваној политичкој каријери. На данашњи дан, 14. јуна 1987. године, Ћићолина је изабрана за чланицу италијанског парламента као представник Радикалне странке. Ово је био изузетно контроверзан потез, с обзиром на њену прошлост у порнографској индустрији. Ипак, Ћићолина је показала своју одлучност и храброст, упуштајући се у политичке борбе и заговарајући своје идеје о слободи изражавања, сексуалности и људским правима.

Током своје политичке каријере, Ћићолина је била позната по својим контроверзним изјавама и ставовима. На почетку Заливског рата, она је понудила да спава са ирачким лидером Садамом Хусеином у замену за мир у региону, што је изазвало велику пажњу медија и одушевљење јавности. Такође је била један од оснивача другог италијанског политичког покрета под називом "Партито dell'Amore" (Странка Љубави), који је предводила њена пријатељица и колегиница из порно индустрије, Моана Поци.

Њена политичка каријера била је обележена контроверзама, али је истовремено привукла пажњу јавности и медија. Ћићолина је наставила да се бори за права жена, заштиту околине и борбу против дискриминације. Иако је њена политичка каријера била релативно кратка, оставила је трајан утицај на политичку сцену Италије и постала симбол борбе за грађанске слободе.

1996. Премијерно приказан филм "Цабле Guy"

Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia
Фото: ИФА Филм / Унитед Archives / Профимедиа / Извор: Фото: ИФА Филм / Унитед Archives / Профимедиа

"Цабле Guy" је америчка црна комедија из 1996. године, режирана од стране Бена Стилера. Филм је постао познат по својој јединственој мешавини хумора, мрачних тонова и сатиричног приказа модерног друштва. У главној улози се налази Џим Кери, који је бриљантно одиграо улогу поремећеног и социјално дисфункционалног кабловског оператера.

Радња филма прати Чипа Дагласа, опседнутог телевизијом и техником, који постаје очајнички пријатељ са Стивеном Ковачем, усамљеним човеком који се суочава с разним проблемима у свом животу. Чип, као телевизијски техничар, укључује се у Ковачев живот на инвазиван и застрашујући начин, изазивајући низ невоља и смехотресних ситуација.

"Цабле Guy" је добио различите реакције од публике и критике. Док су неки гледаоци били подељени око хумора филма, сложили су се око тога да је Кери маестрално изнео своју улогу и да је филм освежавајуће другачији од стандардних комедија. Керијева вештина у преласку између урнебесно смешних сцена и мрачнијих момената додаје посебну димензију овом филму.

Иако филм није постигао велики комерцијални успех на биоскопском платну, током година је стекао култни статус међу обожаваоцима. "Цабле Guy" је цењен због свог јединственог хумора, изврсне глуме и провокативних тема које дотичу аспекте модерне технологије и друштвених интеракција.

И данас, "Цабле Guy" остаје занимљиво остварење у филмографији Џима Керија и један од филмова који је испред свог времена, пружајући сатирични осврт на опсесивну везу између човека и технологије, и постављајући питања о границама приватности и емоционалне повезаности у дигиталном добу.

2013. Изашла игрица “The Ласт оф Ус”

Foto: YouTube/Printscreen/PlayStation
Фото: YouTube/Printscreen/PlayStation / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/PlayStation

"The Ласт оф Ус" је акциона/хорор/авантуристичка/трилер видео игра коју је развио Naughty Дог и први пут је објављена на данашњи 2013. године. Веровали или не, већ је 10 година прошло. Ова игра је брзо стекла огромну популарност и постала једна од најпризнатијих и најцењенијих игара у индустрији.

Радња игре се одвија у постапокалиптичном свету, у коме су људи заражени смртоносним гљивичним вирусом који трансформише људе у агресивна и опасна створења. Игра прати причу Џола и девојчице Ели, док путују кроз опустошени свет у потрази за надом и преживљавањем. Они се суочавају са бројним опасностима, непријатељима и морално тешким одлукама које обликују њихов пут.

Једна од најупечатљивијих карактеристика "The Ласт оф Ус" је изузетно снажна прича. Игра истражује теме преживљавања, губитка, љубави и моралних дилема, пружајући дубоку емоционалну везу између играча и ликова. Изванредни глумачки изрази, напетост и врхунски сценарио чине да се играч осећа као да учествује у животу ликова чијим судбинама управља.

Графика и дизајн света су такође импресивни. Постапокалиптични пејзажи су детаљно израђени, пружајући атмосферу очаја и напетости. Борба са зараженима и другим претњама захтева тактичко планирање и ресурсе, док истраживање окружења открива тајне, загонетке и драгоцене ресурсе.

"The Ласт оф Ус" такође нуди и онлајн мултиплејер мод, у коме се играчи могу такмичити или сарађивати са другим играчима, додајући продужени живот игри и додатну забаву. Успех игре "The Ласт оф Ус" довео је до наставка, "The Ласт оф Ус Парт ИИ", који је изашао 2020. године. Наставак је такође добио високе похвале за своју причу, карактеризацију и техничка достигнућа, а ове године свет је добио и телевизијску екранизацију ове игрице у виду истоимене Нетфликсове серије.

"The Ласт оф Ус" је постао култна игра због своје снажне приче, изузетно продубљених ликова и узбудљивог гејмплеја. Након иницијалног успеха на Плејстејшн 3 платформи, игрица је изапла и за Плејстејшн 4, а ове године и Плејстејшн 5 добио је своју ремастеризовану верзију. Играчи ће дуго памтити ову емотивну авантуру кроз опустошени свет и изазове са којима се суочавају ликови, а како стоје ствари и будући да се игрица адаптира на сваку нову конзолу, и њен живот у виду играња исте трајаће ко зна колико дуго.