Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИНЕЗИ САКРИВАЛИ ПРАВЕ БРОЈЕВЕ ЗАРАЖЕНИХ? На данашњи дан откривен ПРВИ заражени короном у Вухану (ФОТО, ВИДЕО)

01.12.2020. 09:10
Пише:
СрбијаДанас/Агенције
koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

CNN дошао до докумената који показују да је Кина прикривала право стање епидемије у провинцији Хубеј

CNN је објавио ексклузивне документе за које наводе како показују значајне пропусте Кине на почетку епидемије коронавируса. Данас је годишњица како је откривен први пацијент са симптомима коронавируса у Кини.

КИМ ЏОНГ УН ЋЕ "ПРЕГУРАТИ" КОРОНУ? Из Кине му послали ЧУДОТОВОРАН експериментални лек!

КИМ ЏОНГ УН ЋЕ "ПРЕГУРАТИ" КОРОНУ? Из Кине му послали ЧУДОТОВОРАН експериментални лек!

ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ КОРОНА ЕКСПЛОДИРАЛА: Контроверзни лекар дао оставку у америчком кризном штабу

ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ КОРОНА ЕКСПЛОДИРАЛА: Контроверзни лекар дао оставку у америчком кризном штабу

ЕУ ИГРА СВОЈУ ИГРУ: Руска вакцина изазвала варнице с Мађарима

ЕУ ИГРА СВОЈУ ИГРУ: Руска вакцина изазвала варнице с Мађарима

Документи који су процурили из кинеске провинције Хубеј показују да је Кина приказивала мање бројеве заражених коронавирусом, да су јој требале недеље да дијагностикује нове случајеве и да нису јавност обавестили о врхунцу сезоне грипа у Хубеију у децембру прошле године, што се поклапа с временом за које се сумња да су се заправо у Кини појавили први случајеви коронавируса, пише CNN.

Подаци од 10. фебруара показују 5.918 нових случаја, више него двоструко од броја који је објавила Кина

У извештају с ознаком "интерни документ, поверљиво", локални здравствени званичници у провинцији Хубеј, у којој је вирус први пут откривен, наводе укупно 5.918 новооткривених случајева 10. вељаче, више него двоструко од службеног јавног броја потврђених случајева.

Раније непознат број налази се у низу открића садржаних на 117 страница процурелих докумената из провинцијског центра за контролу и превенцију болести Хубеј, у чији је увид имао CNN.

Кина је одлучно одбацила оптужбе Сједињених Држава и других западних влада да је намерно прикривала информације у вези с вирусом, тврдећи да је била искрена према свету од избијања епидемије. Међутим, иако документи не дају доказе о намерном покушају прикривања налаза, откривају бројне недоследности у ономе за шта су кинеске власти имале сазнања и онога што је откривено јавности.

 

Открића из докумената

Документи, који обухваћају непотпуно раздобље између октобра 2019. и априла ове године, указују на нефлексибилан здравствени систем ограничен бирократијом одозго према доле и поступцима који нису били припремљени за решавање кризе која је избила. У неколико критичних тренутака у раној фази пандемије, документи дају јасне доказе о и указују на образац институционалних пропуста, пише CNN.

Једна од најупечатљивијих тачака односи се на спорост с којом су дијагностиковани локални пацијенти с covidom-19. Иако су званичници у Хубеију јавности представили како су на почетку избијања епидемије поступали делотворно и транспарентно, документи показују да су се локални здравствени службеници ослањали на неисправне механизме тестирања и извештавања о новим случајевима. 

Извјштај у документима с почетка марта показује да је просечно време између појаве симптома до потврђене дијагнозе било 23,3 дана. То је значајно отежало како праћење болести, тако и борбу против ње. 

 

Данас годишњица како је први пацијент показао симптоме коронавируса

Кина је одлучно бранила своју рекацију током избијања епидемије. На конференцији за новинаре 7. јуна, кинески државни савет објавило је Белу књигу рекавши да је кинеска влада увек објављивала информације у вези с епидемијом на "праводобан, отворен и транспарентан начин".

Данас, 1.децембра, навршава се годину дана откако је први познати пацијент показао симптоме болести у главном граду провинције Хубеи Вухану, према кључној студији у медицинском часопису Ланцет.

У истом времену за које се верује да се тада заправо коронавирус појавио у Кини, документи показују да се одвијала још једна здравствена криза: Хубеј се суочавао са јаком епидемијом грипа.  Са 20 пута више случајева оболелих од грипа него претходне године, здравствени систем је био преоптерећен.

Како су стручњаци анализом докумената приметили, епидемија грипа није била присутна само у Вухану у децембру, већ је била и у суседним градовима Јичангу и Сианингу. Остало је нејасно какав је утицај ова јака епидемија грипа имала на избијање епидемије коронавируса.

Открића коју су процурила у документима који приказују прве податке о коронавирусу у Кини доказе у време када САД и ЕУ јачају притисак на Кину да потпуно сарађује са Светском здравственом организацијом у откривању извора пандемије која се проширила у сваки део света те заразила више од 60 милиона људи, док је 1,46 милиона људи умрло. 

 

Свет из Кине добио оптимистичније податке од стварних

Документи показују широк распон података о два одређена дана, 10. фебруара и 7. марта, који су у значајној мери у супротности с оним што је Кина тада говорила јавно.

Наиме, 10. фебрурара када је Кина обавестила јавност о 2.478 нових потврђених случајева широм земље, документи показују како је Хубеј заправо имао укупно 5.918 новопријављених случајева. Интерни број подељен је у поткатегорије и пружа увид у пуни опсег Хубеијеве методологије дијагнозе у то време.

"Потврђених случајева" према том извештају има 2.345, "клинички дијагностицирани случајева" 1.772 и "сумњивих случајева" 1.796.

Из свега се може закључити како је свет из Кине добио оптимистичније податке од оних који су били у стварности.

Документе је CNN-u предао анонимни извор.