Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДАНАШЊИ ДАН: Ратови Звезда, Мерилин Монро, Први совјетски сателит на Марсу, Малколм Екс, и још много тога (19. МАЈ)

19.05.2023. 14:36
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
NA DANASNJI DAN
НА ДАНАСЊИ ДАН / Извор: Фото: Shutterstock/Instagram printscreen/marilynmonroe/johnfkenncdy

Добро дошли у "НА ДАНАШЊИ ДАН", нову СД рубрику у којој ћемо сваког дана давати кратку ретроспективу најважнијих историјских догађаја који су се десили, замислите, на данашњи дан.

1536. Погубљење енглеске краљице Ане Болен у Лондонској Кули
ana
ана / Извор: Профимедиа

Један од најконтраверзнијих владара у светској историји, енглески краљ Херни ВИИИ, проланази решење за проблем своје немогућности да добије мушког наследника.

Решење је једноставно - жена је крива и треба је убити. Ана Болен је Хернију већ родила ћерку наследницу - Елизабету И, али ипак, краљ је инсистирао на мушком наследнику.

Како је јадна Ана побацила Хенријевог мушког наследника, Хенри је одлучио да је време за краљичину смену.

Организовано је суђење на ком је Ана осуђена да је имала афере са мушкарцима на двору, као и за сексуалну аферу са њеним братом. Казна је била смрт.

1965. Рођен је Малколм Екс

malc
малц / Извор: Профимедиа

Један од свакако највећих симбола афро-америчке борбе, Малколм Екс, рођен је на данашњи дан 1965. године у Омахи, Небраска, САД.

Малколм Екс био је један од највећих критичара "беле" Америке и уз Мартина Лутера Кинга Млађег представља икону која се и дан данас слави међу.

Пропагирао је строги сепаратизам "црне расе" и његов покрет - Црни национализам - залагао се за стварање нове државе унутар Америке која би била резервисана искључиво за "обојене људе".

Такође, Малколм је био свештеник Нације Ислама, која је ишла раме уз раме са његовом тадашњом филозофијом.

Ипак, 1965, управо су три члана ове групације извршила атентат на Малколма. Постоји сумњу да је ово убиство било наручено од стране ФБИ-а.

На његовој сахрани је присуствовало око 1500 људи, а његов лик и дело и дан данас су слављени међу афро-америчком популацијом.

1962. Мерилин Монро премиједно изводи "Срећан рођендан, господине председниче" за Џона Ф. Кенедија

merilin
мерилин / Извор: Профимедиа

На преурањеној прослави рођендана америчког председника Џона Ф. Кенедија, његова љубавница Мерилин Монро у својој уској свиленој хаљини, пред пуним Медисон Сквер Гарденом изводи најчувеније извођење рођенданске песме у историји човечанства.

Непуна три месеца након ове чувене изведбе, позната глумица умире, а резултати обдукције кажу да је била отрована.

1971. Лансиран совјетски сателит Марс 2

astelit
астелит / Извор: Профимедиа

У орбиту је лансиран Марс 2, сателит који је за задатак имао снимање површине, мерење температуре, атмосфере, магнетних поља, соларног ветра, као и истраживање топографије и састава површине четврте планете Сунчевог система.

Ово лансирање означило је наставак доминације Совјета над Американцима у Свемирској трци.

1976. Рођена је легенда Тимбервулфса и члан Кошаркашке куће славних Кевин Гарнет

kevin
кевин / Извор: Профимедиа

Легенда Тимбервулфса и члан Селтикса и Нетса је током своје каријере био учесник 15 All-Star утакмица, а 2003. је био и МВП једне такве утакмице.

2020. године бива именован за новог члана Кошаркашке куће славних у Нејсмиту, а у његовој класи били су, између осталих, још и Коби БрајантПатрик Бауман и Тим Данкан.

2021. године је, поводом 75-огодишњице НБА лиге, укључен у најбољих 75 играча у историји ове лиге. 

1998. Објављен дебитантски албум америчког репера DMX-a 

dmx
dmx / Извор: Профимедиа

It's Дарк анд Hell Ис Хот (Мрачно је и пакао је врео) - дебитантски је албум славног америчког репера Ди-Ем-Екса, продат у преко 250 хиљада примерака само у првој недељи свог постојања.

Својим агресивним музичким приступом и контраверзним и директним текстовима, Ди-Ем-Екс осваја срца публике, али, у исто време, добија и добре критике од стране стручњака.

Овај албум представљао је фантастичну одскочну даску за америчког уметника, који се касније прославио и као глумац, глумећи у познатим холивудским хитовима попут "Живих рана" и "Ромео мора да умре".

1999. Ратови Звезда: Епизода И - Фантомска претња

sw
sw / Извор: Профимедиа

Четврти филм из серијала Ратова звезда и први филм друге трилогије угледао је светлост дана на данашњи дан 1999. године.

Иако међу широм филмском публиком, као и међу орокелим фановима франшизе, филм није био симбол за квалитет, он ипак, уз помоћ старе славе оригиналне трилогије и напредка у технологији остварује огроман финансијски успех.

Франшиза Ратова звезда данас важи за један од највећих култ-класика светске кинематографије, а њени нови филмови, игрице и додатни геџети редовно излазе на тржиште.

2007. На фестивалу у Кану премијерно приказан модерни класик браће Коен "Нема земље за старце"

sss
sss / Извор: Фото: Profimedia/©Miramax/Courtesy Everett Collection

За крај, још један култ-класик светске кинематографије у виду застрашујућег трилера Браће Коен данас прославња свој 16. рођендан.

Ово је филм који ће, између свих осталих квалитета које поседује, заувек остати упамћен по једном од најоригиналнијих и најквалитетнијих индивидуалних перформанса неког глумца у историји.

Хавиер Бардем, шпански глумац који до овог тренутка није био наручито познат широј филмској публици, својом појавом у овом филму у виду психопате и главног негативца Антона Чигура резервише своје место међу највећим глумачким звездама у исорији. Овај перформанс се међу психолозима и психијатрима сматра за најреалнији филмски приказ понашања стварног психопате.