Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАЦИСТИЧКА ИНВАЗИЈА НА СЕБЕ: Најстрашнији рат у историји започео као напад под лажном заставом

31.08.2021. 11:23
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Drugi svetski rat, Invazija na Poljsku
Други светски рат, Инвазија на Пољску / Извор: Фото: Wikipedia/Invazija на пољску

Добро познато средство за почетак сукоба...

Други светски рат започео је нацистичком инвазијом на Пољску 1. септембра 1939. године, свега недељу дана након што је потписан ноторни Рибентроп Молотов пакт између Немачке и СССР-а.

Као Хрвати, да преводимо све речи на славеносрпски: Како бисмо говорили да није било Вука Караџића и реформе?

Као Хрвати, да преводимо све речи на славеносрпски: Како бисмо говорили да није било Вука Караџића и реформе?

Миле се борио против Тита који је покушавао да га убије: Чувена српска песма којој су комунисти изменили текст

Миле се борио против Тита који је покушавао да га убије: Чувена српска песма којој су комунисти изменили текст

ИМАО СПИСАК НАРЕДБИ, СА ЗАПОВЕСТИМА: "Одговарај ми само када ти се обратим" Милева трпела тортуру од Ајнштајна!

ИМАО СПИСАК НАРЕДБИ, СА ЗАПОВЕСТИМА: "Одговарај ми само када ти се обратим" Милева трпела тортуру од Ајнштајна!

Иако говоримо о нацистичкој Немачкој и она је преферирала своју агресију започети некаквим "оправдањем", а у ту сврху изведен је низ операција и напада под тзв. "лажном заставом" како би изгледало као да је Њемачка "нападнута" од стране Пољске те због тога нема другог избора него и сама кренути у напад.

Једна од таквих истакнутијих операција догодила се свега дан пре немачке инвазије, 31. августа 1939. године под називом "Глајвиц инцидент". 

Реч је о тајном немачком нападу на радио станицу Глајвиц, на простору тог града (данашња јужна Пољска).

Нападачи на радио станицу претварали су се да су пољски држављани, но заправо је била реч о немачким SS-ovcima. 

Zloglasne jedinice Waffen SS
Злогласне јединице Waffen SS / Извор: Профимедиа

Идућег јутра Хитлер није посебно истакнуо Глајвиц инцидент већ је груписао све сличне провокације заједно аргументирајући како исте представљају пољски напад на Њемачку која се сада "брани" инвазијом на Пољску.

О томе што се точно догодило те ноћи на откривено је од стране SS-ovca Алфреда Наујоцкса који је детаље описао за време суђења у Нирнбергу 1945. године. 

Открио је како је напад под лажном заставом организовао на заповест високорангираног шефа SS-a, Рајнхарда Хајнриха, те шефа немачког Гестапоа, Хајнриха Милера.

У ноћи 31. августа Наујоцкс је са групом немачких оперативаца, одевених у пољске униформе, упао у радио станицу Глајвиц где су емитовали кратку анти-немачку поруку на пољском језику.

Да би операција изгледала што увјерљивије убијен је 43-годишњи немачки држављанин Франчек Хоњок, пољопривредник који је живео у близини. Његово тело је остављено код станице како би изгледало да су га убили "пољски саботери".

Напад на радио станицу био је само један у низу инцидената под лажном заставом, а цели пројекат звао се "Операција Химлер", по његовом творцу, Хајнриху Химлеру. 

До тада су немачки медији, па и сам Хитлер, већ месецима оптуживали пољске власти за провокације (односно припремали су терен за инвазију). 

Касније, тек након рата, извори из немачке војске откривају како се Хитлер 22. августа 1939. састао са својим генералима те им је тада наводно рекао: "Ја ћу осигурати пропагандни повод. Кредибилитет истог није битан. Победник се неће питати је ли говорио истину".

Adolf Hitler
Адолф Хитлер / Извор: Профимедиа

У свом говору 1. септембра у Рајстагу, Адолф Хитлер навео је 21 погранични инцидент као оправдање за немачку "обрамбену" акцију против Пољске: 

-Не могу више наћи никакву вољу пољске владе да води с нама озбиљне преговоре. Ови предлози за посредовање нису успели, јер се у међувремену догодила изненадна пољска мобилизација, а уследили су и већи пољски злочини. То су синоћ опет поновили. Недавно је у једној ноћи дошло чак до 21 пограничног инцидента: синоћ их је било четрнаест, од чега су три била прилично озбиљна. Стога сам одлучио да ћемо разговарати с Пољском на језику који Пољска већ месецима користи према нама... Ове ноћи по први пут пољски војници пуцали су на наш територију. Од 5:45 јутрос узвраћамо ватру ... наставићу ову борбу, без обзира против кога, све док се сигурност Рајха и његова права не осигурају – изговорио је Хитлер.

Иако је оваквих напада под лажном заставом пред немачку инвазију Пољске било много, Глајвиц инцидент остаће упамћен међу познатијима, а о истом је касније снимљено и неколико филмова 

У најави свог злочиначког похода на Пољску, Хитлер је у разговору са својим генералима рекао и једну непобитну истину: Победник се неће питати је ли говорио истину".

Да је нацистичка Немачка којим случајем добила Други свјетски рат о Глајвиц инциденту не бисмо веројатно знали ништа, као ни о далеко страшнијим нацистичким злочинима.

Selo u okolini Lenjingrada tokom opsade
Село у околини Лењинграда током опсаде / Извор: Профимедиа

Напади под лажном заставом пак дефинитивно нису нацистички "изум", готово да нема већег сукоба у којем се овакве подле акције не подузимају. Напади под лажном заставом практикују се већ вековима, а неретко управо исти "послуже" за покретање ратова, као што је и у овом случају Операцијом Химлер започео најстрашнији рат у целој људској историји.