Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОНИЖАВАЊЕ, МУЧЕЊЕ И ИЖИВЉАВАЊЕ: Детаљи нехуманог поступања Азера, према заробљеним Јерменима

06.12.2020. 07:25
Пише:
Србија Данас
Nagorno-Karabah
Нагорно-Карабах / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Երևան նյուզ լրատվական կայք

Оружани сукоб између Јерменије и Азербејџана због Нагорно-Карабаха ескалирао је 27. септембра војном офанзивом Бакуа

Азербејџанске снаге нечовечно су поступале са јерменским војницима заробљеним током сукоба у Нагорно-Карабаху, саопштила је организација "Хјуман Рајтс Воч". Они су ове ратне заробљенике подвргли физичком злостављању и понижавању, што је забележено на бројним видео снимцима који су од октобра кружили друштвеним мрежама.

ИЗНАЈМЉЕНИМ ЧАМЦИМА ПРЕБАЦИВАЛИ МИГРАНТЕ: Италијанска полиција разбила мрежу кријумчара

ИЗНАЈМЉЕНИМ ЧАМЦИМА ПРЕБАЦИВАЛИ МИГРАНТЕ: Италијанска полиција разбила мрежу кријумчара

ПРЕД АМЕРИКОМ ЈЕ ТЕШКА ЗИМА: Корона обара рекорде, а последице прославе Дана захвалности ће се тек видети

ПРЕД АМЕРИКОМ ЈЕ ТЕШКА ЗИМА: Корона обара рекорде, а последице прославе Дана захвалности ће се тек видети

ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЈЕ ЗНАЧЕЊЕ ИМА БОЈА ПАСОША? Има их четири, а нијансе се разликују

ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЈЕ ЗНАЧЕЊЕ ИМА БОЈА ПАСОША? Има их четири, а нијансе се разликују

Снимци приказују азербејџанске отмичаре који шамарају и шутирају јерменске ратне заробљенике и присиљавају их, са очигледном намером да понизе, да љубе азербејџанску заставу, хвале председника Азербејџана Илхама Алијева, псују јерменског премијера Никола Пашињана и изјављују да је Нагорно-Карабах азербејџански. У већини видео записа виде се лица отмичара, што сугерише да се нису плашили од могуће казне за своја дела.

Иако су неки од затвореника приказаних у снимцима које је прегледао "Хјуман Рајтс Воч" касније својим породицама рекли да се са њима добро поступа, постоје озбиљни разлози за забринутост за њихову безбедност.

Међународно хуманитарно право или закон о оружаном сукобу захтева од страна у међународном оружаном сукобу да у свим околностима хумано поступају са ратним заробљеницима. Трећа женевска конвенција штити ратне заробљенике од насиља или застрашивања.

Оружани сукоб између Јерменије и Азербејџана због Нагорно-Карабаха ескалирао је 27. септембра војном офанзивом Бакуа. Сукоби су се завршили 10. новембра примирјем којем је посредовала Русија.

Иако су тачни бројеви непознати, јерменски званичници у Јеревану рекли су "Хјуман Рајтс Вочу" да Азербејџан држи "десетине“ јерменских ратних заробљеника.

Познато је да се у Јерменији држи већи број азербејџанских ратних заробљеника и најмање три страна плаћеника. Организација за људска права истражује видео записе до којих је дошла и извештаваће о свим налазима.

"Хјуман Рајтс Воч" је до сада помно испитао 14 снимака и разговарао са породицама пет ратних заробљеника чије је злостављање приказано. Снимци су постављени на друштвену мрежу Телеграм и на неколико Инстаграм налога. Ниједан од видеа нема метаподатке који би могли да потврде време и локацију на којима су снимљени, јер су уклоњени када су видео поставили на платформе, али је организација уверена да ниједан од снимака није објављен пре октобра ове године.

Породице су потврдиле да су на снимцима виделе своје најмилије, дале су фотографије и друге документе којима се утврђује њихов идентитет и потврдиле су да су нихови рођаци служили или у одбрамбеној војсци Нагорно-Карабаха или у јерменским оружаним снагама.

Сергеј Мартиросијан изгубио је контакт са својим сином Мајклом (21) након телефонског позива 17. октобра. Неколико дана касније Сергеј је на Телеграму видео снимак који приказује осам јерменских војника које је азербејџанска војска злостављала. Војници су лежали на земљи, завезаних очију и руку, док су их отмичари ударали ногама, вукли, газили и убадали оштрим металним штапом. Камера у једном тренутку зумира војника који понавља: "Рећи ћу све“, на руском, док га азербејџански војници ударају ногом најмање седам пута и стоје му на глави.

Сергеј је рекао да је одмах препознао глас, стас, косу и одређене црте лица свог сина. Контактирао је локалне власти и 9. новембра је успео на кратко да поразговара телефоном са Мајклом који је рекао да је у Азербејџану и да се лечи од повреда ногу.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Хрануш Шахбазијан изгубила је контакт са супругом Лудвигом Мкртчијаном (51) након телефонског разговора 13. октобра. Дана 12. новембра, брат њеног супруга послао јој је исти видео на којем се појављује и Лудвиг. Препознала је његов глас, ћелаву главу и грађу. На видеу он лежи склупчан на боку, делимично откривеног стомака и леђа на којима се виде ране. Двојица азербејџанских војника су га ударала и збадала штапом док их је он молио да га не повреде.

Према речима Хрануше, 20. новембра, након интервенције, међународни одбор Црвеног крста ју је обавестио да су посетили њеног супруга и послали јој његово писмо. Адвокати су рекли да су чланови породица који су њихови клијенти идентификовали још тројицу војника приказаних на видео снимку: Валерија Хајрапетијан, Армана Харутијуњана и Армена Мартиросијана.

Крајем октобра, најмање шест видео снимака кружило је друштвеним мрежама. На њима се види пет заробљених јерменских војника које су азербејџански војници малтретирали и понижавали. На снимцима, азербејџански отмичари плешући, очигледно у част војне победе, ударају једног затвореника по глави, терају га да клекне, тапше и каже: "Карабах је Азербејџан“. Најмање тројицу су натерали да пољубе азербејџанску заставу.

"Хјуман Рајтс Воч" наглашава да се азербејџански војници нису потрудили да сакрију свој идентитет и да је од изузетне важности да их Азербејџан процесурира и покрене истрагу.

Више вести о ситуацији у Нагорно-Карабаху, прочитајте ОВДЕ.