Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИЛИОНЕРИ ВЕЋ КУПУЈУ БУНКЕРЕ: Ово су најбоља места у случају пропасти цивилизације (ФОТО)

21.08.2021. 22:36
Пише:
Србија Данас/Блиц
Novi Zeland
Нови Зеланд / Извор: Профимедиа

По резултатима нове студије Нови Зеланд, Исланд, Велика Британија и Ирска су најбоља места за преживљање евентуалног глобалног колапса цивилизације.

Истраживачи су у истој студији саопштили како је људска цивилизација у опасном стању због превише повезаног и од енергије зависног друштва које је нанело велику штету природи, и да колапс цивилизације може уследити због различитих шокова као што су финансијска криза, климатска криза, уништење природе, пише британски "Гардијан".

Као једна од могућих опасности се наводи и пандемија која би била још гора од тренутне пандемије корона вируса.

ТАЛИБАНИ ЗАПАЛИЛИ ЖЕНУ ЗБОГ ЛОШЕГ КУВАЊА: Све више извештаја о бруталном насиљу над Авганистанкама (ВИДЕО)

ТАЛИБАНИ ЗАПАЛИЛИ ЖЕНУ ЗБОГ ЛОШЕГ КУВАЊА: Све више извештаја о бруталном насиљу над Авганистанкама (ВИДЕО)

ТАЛИБАНИ ИЗДАЛИ НЕВЕРОВАТНО САОПШТЕЊЕ: Придружио им се брат одбеглог председника

ТАЛИБАНИ ИЗДАЛИ НЕВЕРОВАТНО САОПШТЕЊЕ: Придружио им се брат одбеглог председника

"ДА СЕ ПОШТУЈУ РЕД И ЗАКОН" Путин и Ердоган одржали озбиљан разговор због сиутације у Авганистану

"ДА СЕ ПОШТУЈУ РЕД И ЗАКОН" Путин и Ердоган одржали озбиљан разговор због сиутације у Авганистану

Острва у врху листе

Острва у умереним климатским зонама, са релативно малом густином насељености су избила на врх листе.

Разлог због којег су баш ове острвске нације рангиране високо је то што су истраживачи мерили спремност неке нације на општу катастрофу способношћу једне нације да произведе довољно хране за сопствену популацију, одбрани своје границе од нежељене масовне миграције, одржава електричну мрежу и производи оно што је потребно за нормално функционисање друштва.

Истраживачи су ипак указали на то да је њихова студија показала да постоје фактори на којим једна нација мора да ради како би повећала своју отпорност на катастрофе. Они су истакли како је глобализовано друштво, које високо вреднује економску ефикасност, умањило отпорност појединачних држава да одговоре на изненадне кризе - најпре да имају вишак хране и других виталних потпрепштина.

Ostrvo
Острво / Извор: Профимедиа

Милионери већ купују бункере

Нови Зеланд на врху листе најбезбенијих земаља, није изненађење за упућене.

Милијардери већ купују земљу на којој ће изградити бункере на Новом Зеланду, који би одолели апокалипси.

За професора Аледа Џоунса, са Института за глобалну одрживост, на Универзитету Англиа Рускин у Великој Британији, Нови Зеланд је савршен зато што има кључне предуслове - нема копнене везе са другим територијама и има умерену климу.

Оно што је за њега изненађење је присуство Велике Британије на листи земаља које би могле да преживе апокалипсу.

- Били смо изненађени. Велика Британија је густо насељена, добар део индустрије се сад налази ван земље, производимо само 50% потребне хране и не би могли брзо да произведемо потребну технологију. Ипак имамо потенцијал да одолимо неприликама - каже Џоунс.

Vojni bunker
Војни бункер / Извор: Профимедиа

Модерна цивилизација аномалија у светској историји

У студији, коју је објавио часопис "Сустанбилити" је речено да "енергетски интензивна индустријска цивилизација која карактерише савремену еру, која обухвата цео свет, представља аномалију у људској историји".

Студија такође тврди да је због уништења природе, лимитираних ресурса и раста популације, у литератури опште место да је цивилизација у опасности које долазе са више страна.

Места која нису претрпела "најгрубље последице друштвених колапса и која су због тога у стању да одржавају значајну популацију“ описана су као "чамци за спасавање у време катастрофе", наводи се у студији.

Утврђено је да Нови Зеланд има највећи потенцијал за опстанак због своје геотермалне и хидроелектричне енергије, изобиља пољопривредног земљишта и мале густине људске популације.

Џоунс је рекао да су се светске економске кризе, несташице хране и пандемије дешавале у блиској прошлости и да ћемо "бити срећтни" ако се све те несреће не догоде у исто време - у најгорем случају се све то може догодити у истој години.

- Кад почнете да виђате ове догађаје, постајем све забринутији, али такође се надам да ћемо научити брже него у прошлости да је отпорност важна. Док сви говоре о "бољој изградњи" после пандемије, ако не изгубимо тај замах, могао бих бити оптимистичнији него што сам био у прошлости - додао је он.

Рекао је да је пандемија корона вируса показала да владе могу деловати брзо када је то потребно.

- Занимљиво је колико брзо можемо да затворимо границе и колико брзо владе могу да доносе одлуке да промене ствари - сматра Џоунс.

Он је ипак додао да "ова тежња ка тачним, све ефикаснијим економијама није ствар коју желите да радите ради еластичности".

- Морамо да релаксирамо систем, и створимо неки вишак, тако да ако дође до катастрофе, имате могућност да одговорите јер имате резервни капацитет. Морамо да почнемо много више да размишљамо о отпорности у глобалном планирању. Али очигледно је да је идеално да се не догоди брзи колапс - закључује Џунс.