Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈЈАЧА ЕВРОПСКА ДРЖАВА УВОДИ РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ НЕГО У МАРТУ! Све иде под катанац, излазак само уз посебну дозволу

14.11.2020. 18:39
Пише:
Србија данас/Телеграф
Nemačka
Немачка / Извор: Профимедиа

Остаје отворено оно што је већ дефинисано као "критична инфраструктура"

Немачка ће, како ствари стоје, због великог броја заражених корона вирусом, од уторка 17. новембра увести потпуно затварање на територији читаве земље, које ће трајати до 6. децембра, јављају тамошњи медији. Мере прописане у новом затварању, које увелико подсећају на оне из марта ове године, у многочему су ригорозније него што су биле на почетку пандемије, а ово су неке од најважнијих одредби.

ИЛЕГАЛНЕ КОРОНА ЖУРКЕ У ГЛАВНОМ ГРАДУ: Полиција покреће широку истрагу!

ИЛЕГАЛНЕ КОРОНА ЖУРКЕ У ГЛАВНОМ ГРАДУ: Полиција покреће широку истрагу!

ГЕСТ ВРЕДАН ПОШТОВАЊА: Азери оборили руски хеликоптер, а онда је Путин показао какав је морални горостас!

ГЕСТ ВРЕДАН ПОШТОВАЊА: Азери оборили руски хеликоптер, а онда је Путин показао какав је морални горостас!

ЕВРОПСКА КОРОНА КАТАКЛИЗМА: Вирус се никад брже није ширио континентом, ово је списак држава које су ставиле КАТАНАЦ!

ЕВРОПСКА КОРОНА КАТАКЛИЗМА: Вирус се никад брже није ширио континентом, ово је списак држава које су ставиле КАТАНАЦ!

Ограничења излазака

Нова ограничења изласка важе даноноћно. Боравак изван приватног дневног боравка дозвољен је само за куповину, посете лекарима, апотекама и верским службама. Дозвољена је и брига о животињама.

Приликом уласка на јавна места на отвореном мора се држати удаљеност од најмање једног метра од људи који не живе у истом домаћинству. Заштита за уста и нос мора се носити у затвореним просторијама.

Овим мерама је додана уредба о ограничењу контакта. Осим људи с којима живите заједно, "контакт" смете имати само с партнером, најближом родбином или појединачним особама које су вам важне, а које не живе у истом домаћинству.

Nemačka
Немачка / Извор: Профимедиа

Улазак и вожња у подручјима малопродајних и услужних компанија је забрањени. Затворени су фризери, козметичари, салони тетоважа, масери, акустичари слушних апарата, школе плеса, кладионице, јавна купатила и сви садржаји за разоноду.

Остаје отворено оно што је већ дефинисано као "критична инфраструктура" прошлог марта: апотеке, малопродаја хране, директни трговци на фармама и дрогерије. Храна за кућне љубимце и даље се може купити у одговарајућим радњама. Здравствене услуге и даље су дозвољене, као и продаја и одржавање сигурносних и хитних производа.

Пољопривредне трговине, хортикултурно пословање и трговине ђубривима су отворене. Бензинске пумпе, банке, продавнице дуванских производа, киосци, компаније за управљање отпадом, продавнице аутомобила и делова за аутомобиле и радње за најам бицикала могу и даље бити отворени.

policija Nemačka
полиција Немачка / Извор: Профимедиа/илустрација

Радно време остаје ограничено на период од 6 до 19 сати. Минимална удаљеност од једног метра и маска за лице мора се носити приликом куповине на отвореним тржницама.

Радна места

За радна места важи следеће - што је више могуће радити од куће. Приликом рада на радном месту мора се одржавати удаљеност од најмање једног метра, осим ако се ризик од инфекције не може минимизирати одговарајућим заштитним мерама.

Ништа се неће променити у пословању ресторана и хотела. Улаз је забрањен, а улична продаја је дозвољена од 6 до 19 сати, међутим храна се мора однети и не сме се јести у близини. Смештај и угоститељство за пословне путнике је дозвољено. Спортске и културне активности и даље су затворене.

Болнице и старачки домови

Улазак у старачке домове је забрањен. Дозвољен је само један посетилац по становнику недељно, а за то је потребан и негативни резултат теста на корона вирус.

Исто се односи на болнице - могу се посећивати само деца, а одрасли пацијенти могу примити само једног посетиоца недељно. И тамо се посетиоци морају тестирати, а једном недељно тестира се и све медицинско особље.

Постоје изузеци за труднице. Током прегледа може да је прати једна особа. То се односи и на порођај и посету након тога. Што се тиче малолетника и људи којима је потребна помоћ, правила кажу да их двоје људи може пратити у болницу и тамо посетити.

Спорт

Нова правила доносе нова ограничења за хоби спортисте, али професионалцима олакшавају. Према нацрту уредбе, сви спортски објекти сада су затворени за аматере, укључујући и оне код којих нема физичког контакта, попут атлетских објеката или клизалишта. Заузврат, професионалци ће се у будућности моћи да се баве својим спортом чак и у тимовима ако су имали позитиван тест, али више нису заразни.

Nemačka
Немачка / Извор: Реутерс

Школство

Овај нацрт не укључује школски сектор, који треба да уреди Министарство образовања својим прописом. Ове информације још нису доступне, али претпоставка је да ће све школе такође прећи на учење на даљину до 6. децембра, а и већина вртића такођер ће се вероватно затворити.

За ново затварање је поново потребно одобрење главног одбора Националног већа. Због процедуре правила би требало да се примењују ​​тек до 26. новембра.

}