Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИРАНСКА КРВАВА ОДМАЗДА ЗА МАСАКР У ДАМАСКУ: Пала одлука Израела, спремају "снажан" одговор на напад Техерана (ФОТО/ВИДЕО)

15.04.2024. 07:45
Пише:
Србија Данас
Iranska vojska
Иранска војска / Извор: Профимедиа

У ноћи између суботе и недеље, Иран је по први пут у историји напао Израел директно са своје територије.

Огласио се Стејт Департмент

Портпарол Стејт департмента Метју Милер истакао је да је Израел значајно променио приступ преговорима о прекиду ватре са Хамасом, али да сада палестинска организација одбацује најновији предлог о примирју о ослобађању талаца.

Израел ће одговорити на напад Ирана


Израелски Канал 12 у незваничном извештају јавља да је ратни кабинет донео одлуку да одговори "јасно и снажно" против Ирана због њиховог напада ракетама и дроновима у суботу увече.Одговор ће бити осмишљен да пошаље поруку да Израел "неће дозволити да напад те величине прође без реакције", наводи се у извештају.

Такође ће бити осмишљен да јасно стави до знања да Израел неће дозволити Ирану да "успостави једначину" коју су покушали да наметну у последњим данима. Ово изгледа као алузија на иранско упозорење да ће будући израелски удари на иранску територију, укључујући и њене међународне дипломатске објекте, убудуће поново бити узвраћени иранским нападима на Израел, наводи Канал 12.

У извештају се наводи и да министар одбране Јоав Галант и начелник Генералштаба ИДФ-а Херци Халеви сматрају да је потребно да Израел одговори, али без наношења штете коалицији коју предводи САД и која је помогла Израелу да се одбрани од иранског напада.

Наводи се и да Израел не жели да његов одговор покрене регионални рат, као и да намерава да координира своје акције са САД.

Ратни кабинет треба да се састане поново сутра, напомиње се у извештају, а прописи за Команду за заштиту домовине нису промењени, што указује на то да напад Израела данас вероватно неће бити изведен.

Белгија позвала иранског амбасадора да осуди напад на Израел

Белгијско министарство спољних послова саопштило је данас да је позвало иранског амбасадора да му саопшти да осуђује ирански напад на Израел.

- Овај напад угрожава и регионалну стабилност и становништво на Блиском истоку и одводи нас даље од мира. Позивам све стране да испоље највећу суздржаност - рекла је министарка спољних послова Белгије Хаџа Лахбиб, преноси Ројтерс.

Волстрит џорнал: Израел ће вероватно већ данас одговорити на ирански напад

Израел ће брзо одговорити на ирански напад, вероватно већ данас, пише The Wall Стреет Јоурнал, позивајући се на западне званичнике. Они наводе да се надају да ће и Иран и Израел бити у стању да се одупру искушењу даље ескалације јер ће бе стране имати победу у довољној мери да им то омогући да се уздрже.

Необичан потез Бењамина Нетањахуа

Објављено да је израелски премијер Бењамин Нетањаху позвао шефове свих опозиционих партија на безбедносни брифинг у Тел Авив, јавио је дописник BBC-a из Јерусалима, након што је окончан састанак израелског ратног кабинета. Овај необични потез Нетањахуа ће појачати спекулације о томе каква се расправа води унутар израелског ратног кабинета који је имао задатак да донесе одлуку о наредним корацима Израела, након напада из Ирана протеклог викенда, наводи BBC.

Амерички обавештајац: Иран доказао да је Израел немогуће одбранити

Обарање иранских пројектила и беспилотних летелица коштало је милијарде долара, Израел и Сједињене Државе не могу дуго да одбијају нападе оваквог интензитета, рекао је у интервјуу телевизији Мајадин бивши амерички обавештајац и инспектор УН, Скот Ритер.

- Пре свега, када говоримо о одбрани Израела, Израел се не може бранити. Ово је био доказ за то. Иранске ракете су погодиле израелске базе. Оно што такође треба да разумемо је количина новца која је потрошена на заштиту Израела од дронова и крстарећих пројектила. У питању су милијарде долара. Овај догађај се не може поновити - рекао је он.

Ритер истиче да Израел и његови савезници моћи да користе високотехнолошке одбрамбене системе вредне милијарде долара три или пет дана.

Више о томе читајте ОВДЕ

Раиси: Моћна операција Ирана одговор на агресивне акције Израела

Ирански председник Ебрахим Раиси похвалио је дипломатски и војни сектор у земљи за интеракцију и координацију у спровођењу недавне узвратне операције против, како је навео, "војних циљева израелског режима на окупираним територијама".

- Моћна, историјска и победничка операција иранских оружаних снага је одговор на агресивне акције ционистичког режима против конзуларног одељења иранске амбасаде у Сирији. Исламска Република Иран је на врхунцу своје моћи и величине, а овим поносним чином, поред испуњења обећања о кажњавању непријатеља и агресора, дирнута су срца народа света, исламског народа и потлаченог народа Палестине - рекао је Раиси на седници владе, преноси агенција Тасним.

IRGC, iranska vojska
ИРГЦ, иранска војска / Извор: Профимедиа

Како су постали непријатељи и зашто је Иран напао Израел?

Две земље годинама воде рат у сенци - нападају мете једна другој, а да не преузимају одговорност.

Овакви напади су се значајно умногостручили током садашњег рата у Гази, сукоба који је избио после напада палестинске групе Хамас на израелске заједнице прошлог октобра.

Две земље су биле савезнице све до Исламске револуције у Ирану 1979. године, када је власт преузео режим којем је супротстављање Израелу кључни део идеологије.

Иран не признаје Израелу право на постојање и позива на брисање ове државе.

Врховни вођа ове земље, ајатолах Али Хамнеи, раније је назвао Израел „малигним тумором" који ће „несумњиво бити искорењен и уништен."

Детаљну анализу непријатељства Израела и Ирана можете прочитати ОВДЕ

Iranske rakete
Иранске ракете / Извор: Shutterstock

Медији откривају чиме је Иран гађао Израел

Израелске ваздухопловне снаге и системи ПВО у сарадњи са партнерима пресрели су 99 одсто свих мета, тврди портпарол Израелских одбрамбених снага, бригадни генерал Данијел Хагари. Истакао је да је већина иранских ракета и дронова пресретнута ван граница Израела, али да су неки пали на територију земље. Нанета је само мања штета војној бази на југу Израела.

Према наводима иранске државне телевизије, Ирански Корпус чувара исламске револуције (КСИР) употребио је „стотине“ дронова камиказа „шахид 136“, који могу да достигну брзину од 185 километара на сат са дометом од 2.000 километара. Дронови могу да лете 10 сати без престанка док носе експлозив тежине од 50 килограма. Поред тога, Иран има у наоружању и друге врсте дронова, као што је „шахид 129“.

У нападу су коришћене и балистичке ракете „имад“ које је Иран представио 2015. године. Ракета „имад“ класе „земља-земља“ може да се контролише све време лета од лансирања до поготка мете и то је највећа иранска балистичка ракета домета до 1.700 километара.

Иранске Оружане снаге користиле су и друге врсте балистичких ракета, али није објављено које конкретно.

Приликом напада коришћено је преко 30 крстарећих ракета, а према информацијама државне телевизије, реч је о ракетама „павех“ из породице ракета „сомар“ домета до 1.650 километара. Ирански медији су приликом представљања ракете у фебруару 2023. године саопштили да она може да стигне до Израела. Најкраћа удаљеност од Ирана до Израела је око 1.000 километара преко Ирана, Сирије и Јордана.

Gilad Erdan
Гилад Ердан / Извор: Профимедиа

Ердан: Иран прекршио Повељу УН и међународно право, увести му додатне санкције

Он је на седници Савета безбедности УН нагласио да је Иран извршио напад на Израел са 170 дронова, 120 балистичких и 30 крстарећих рекета, које носе 60 тона експлозивног материјала.

Ердан је навео да је напад извршен из Ирана, Либана, Јемена, Сирије и Ирака.

- Иран и његова амбиција за доминацијом морају бити заустављени. Рат може ескалирати у светски - упозорио је Ердан.

Antonio Gutereš
Антонио Гутереш / Извор: Tanjug/AP/Yuki Iwamura

Гутереш: Блиски исток на ивици великог сукоба

- Блиски исток је на ивици. Народи у региону суочени су са стварном опасношћу од разорног великог сукоба. Сада је време за детант и деескалацију. Сада је време за максималну уздржаност - истакао је Гутереш.

Он је такође изјавио о забрани употребе силе против било које државе, као и неповредивост дипломатских објеката.

- Подсећам све државе-чланице да Повеља УН забрањује употребу силе против територијалног интегритета или политичке независности било које државе. Осим тога, принцип неповредивости дипломатских и конзуларних објеката и особља мора се поштовати у свим случајевима у складу са међународним правом, као што сам навео осуђујући напад 1. априла на ирански конзулат у Дамаску - рекао је Гутереш.

Vasilij Nebenzja
Василиј Небензја / Извор: Tanjug/AP/Yuki Iwamura

Русија у УН: Ирански напад одговор на срамну неактивност Савета безбедности

САД, Велика Британија и Француска одбиле су да потврде неповредивост дипломатских објеката, резултат тога је очигледан, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН о Блиском истоку.

Руски дипломата је сазвану хитну седницу Савета безбедности УН о реципрочном нападу Ирана на Израел назвао парадом лицемерја и двоструких стандарда.

Русија позива све стране умешане у инцидент са иранским нападом на Израел да покажу уздржаност, рекао је Небензја.

Овај ирански напад, према његовим речима, није се догодио у вакууму – он је представљао одговор на срамну неактивност Савета безбедности. Русија такође позива Западни Јерусалим да следи пример Ирана, који је изјавио да не жели даљу ескалацију.

Иницијалне информације наводиле су да је Иран ка територијама Израела упутио чак 100 дронова, као и крстареће и балистичке ракете. Према нешто свежијим подацима – укупно је лансирано око 300 пројектила. Амерички званичници наводе да су америчке снаге на Блиском истоку пресреле више од 70 дронова и најмање три балистичке ракете.

Напад је отпочео нешто око 22 часа по средњоевропском времену, а нешто пре 1 часа, такође по средњоевропском времену, у Јерусалиму, али убрзо и у другим деловима земље, чуле су се експлозије и сирене за ваздушну опасност. Примећено је дејство противваздушне одбране на небу изнад Израела. 

Израелска војска је пресрела, како је саопштено, одређен број дронова, а амерички званичници су потврдили да су и њихове снаге на Блиском истоку успеле да неутрализују неке од беспилотних летелица. Иранска револуционарна гарда упозорила је САД да ће било који чин против Ирана имати реципрочну реакцију. И британски и јордански авиони су се укључили у одбрану Израела.

Напад на Израел дошао је након смртоносног напада на ирански конзулат у Дамаску, главном граду Сирије, за који званични Техеран недвосмислено окривљује управо Израел. У нападу на ирански конзулат првог априла убијено је 16 људи. Након овог инцидента, званични техеран најавио је крваву одмазду.

Многи стручњаци виде израелско бомбардовање иранског конзулата у Дамаску као потенцијалну варницу за распламсавање сукоба на и овако узаврелом Блиском истоку. Ипак, Иран тврди да је акција окончана.

Иран је завршио највећи напад на Израел – мисија Ирана у УН саопштила је да је напад одговор на агресију против дипломатских објеката у Дамаску. Позвали су се на члан 51 Повеље УН о праву на самоодбрану.

- Ствар се може сматрати завршеном - наводи се у коментару сталног представништва Ирана у УН.