Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈСМРТОНОСНИЈИ ЗЕМЉОТРЕСИ У НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ: Убили су на стотине хиљада људи, а један је чак СКРАТИО дужину дана! (ВИДЕО)

27.02.2024. 14:06
Пише:
Србија Данас/24сата.хр
Turska, Zemljotres u Turskoj
Турска, Земљотрес у Турској / Извор: Профимедиа

Трају неколико секунди, а толико живота однесу

Потрес магнитуде 8,8 по Рихтеру на данашњи дан је уништио читаве градове на предњем и јужном чилеанском приобаљу, при чему је погинуло готово хиљаду људи, а стотине су нестале.

Чиле се сместио на југу јужноамеричког континента, уздуж пацифичке обале и налази се на једном од најтруснијих подручја на свету. На подручју јаке вулканске и сеизмичке активности и део је Пацифичког ватреног прстена. На данашњи дан, 27.фебруара 2010. државу је погодио један од најјачих потреса у задњих 50 година. Био је то потрес који је скратио и дужину дана.

КО ЈЕ ВАДИМ КРАСИКОВ? Путин се снажно залаже да га извуче из затвора, неки кажу РУСКИ ПАТРИОТА други плаћени УБИЦА, шта је истина?Vadim Krasikov

КО ЈЕ ВАДИМ КРАСИКОВ? Путин се снажно залаже да га извуче из затвора, неки кажу РУСКИ ПАТРИОТА други плаћени УБИЦА, шта је истина?

ОСУЂЕН РУСКИ БОРАЦ ЗА ЉУДСКА ПРАВА: Због овога је Олег Орлов завршио у затворуOleg Orlov

ОСУЂЕН РУСКИ БОРАЦ ЗА ЉУДСКА ПРАВА: Због овога је Олег Орлов завршио у затвору

УЗБУНА У ВАШИНГТОНУ И СЕУЛУ: Ким послао Путину МОЋНО оружје у огромним количинамаKim Džong Un i Vladimir Putin

УЗБУНА У ВАШИНГТОНУ И СЕУЛУ: Ким послао Путину МОЋНО оружје у огромним количинама

Потрес магнитуде 8,8 по Рихтеру уништио је читаве градове на предњем и јужном чилеанском приобаљу, при чему је погинуло готово хиљаду људи, а стотине су нестале. Штета је била више од 30 милијарди долара.

Причињена је штета од 30 милијарди долара. Потрес је вероватно померио земљину осу и тиме је скратио трајање дужине дана (за 1.26 микросекунде), саопштила је после америчка свемирска агенција НАСА.

Земљотрес у Чилеу од 9,5 по Рихтеру

Најјачи земљотрес забележен у последњих 100 година био је 22. маја 1960. године у 15 сати и 11 минута, такође у Чилеу. Потрес је био јачине 9,5 по Рихтеру и однео је око неколико хиљада жртава, процене су говориле и до 6.000 живота. Хиљаде су повређене, два милиона људи остало је без дома. Више од три милијарде долара износила је штета од земљотреса у граду Валдивији. 

Епицентар овог смртоносног земљотреса био је неких 570 км јужно од главног града Сантијага. Расцеп на тлу који се догодио као последица земљотреса био је дугачак чак 1.000 километара.

Земљотрес такве снаге узроковао је цунамије у Чилеу, али дан касније таласи високи од пет до десет метара погодили су и обале Јапана, Филипина и Новог Зеланда.

Дан пре највећег земљотреса у историји још три јака удара затресла су Чиле, односно Консепсион - најпре 8,1 по Рихтеру, тај је трајао 35 секунди и уништио трећину свих зграда и кућа у граду, потом 6,8 па 7,9 по Рихтеру. Тај задњи догодио се свега 15 минута пре, уследио је највећи потрес у историји који је разорио град Валдивију

Цунами уништио Шри Ланку, Тајланд...

Јутро после католичког Божића 2004. земљотрес магнитуде 9,1 погодио је север острва Суматре и изазвао цунами таласа високих 17,4 метра који је помео рањива приобална подручја Индонезије, Шри Ланке, Тајланда и девет других држава.

Таласи су се дизали и до 35 метара. Научници су проценили да је количина ослобођене енергије била 1.500 пута већа од количине енергије ослобођене приликом експлозије атомске бомбе бачене на Хирошиму. Подрхтавање тла забележено је чак и у америчкој Оклахоми.

У индонезијској покрајини Ацех су збрисана читава села, а више од 125.000 људи нестало је у џиновским таласима.

Земљотрес у Јапану разорио електрану

Дана 11. марта 2011. Јапан је погодио земљотрес магнитуде 9,0 по Рихтеру, најснажнији забележен у тој земљи. Минутом ћутања, молитвама и противнуклеарним протестима, Јапан сваке године одаје почаст за око 20.000 жртава снажног земљотреса и цунамија који су разорили Јапан, уништили градове и изазвали цурење језгри нуклеарних реактора у Фукушими.

Огромни таласи изазвани земљотресом магнитуде 9.0, једним од најснажнијих на североисточној обали, уништили су нуклеарну електрану Фукушиму Даичи и натерали више од 160.000 становника да беже од радијације. Земљотрес је трајао више минута.

Земљотрес у Турској и Сирији

Шестог фебруара 2023. године, југоисточну Турску и север Сирије погодио је снажан земљотрес. Људи у тим регијама и данас се суочавају с последицама.

Ожалошћени Турци још увек покушавају да прихвате то како је земљотрес магнитуде 7,8 преокренуо животе милиона људи у неколико секунди док су још спавали.

Ажурирани подаци показали су да је 53.537 људи погинуло у 11 југоисточних турских покрајина које су службено означене као зона катастрофе.

Потврђени губитак од још 5.951 живота у суседној Сирији чини прошлогодишњи земљотрес од 6. фебруара једним од 10 најсмртоноснијих у свету у последњих 100 година.

Извор: Србија Данас/24сата.хр/Пренео: В.М.