Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НАЈТЕЖЕ ТЕК СЛЕДИ" Омикрон хара Америком и Европом - рекордне заразе се само нижу

29.12.2021. 12:00
Пише:
Србија Данас/Блиц
Nemačka korona
Немачка корона / Извор: Профимедиа

Сједињене Државе и неколико европских земаља пријавиле су највећи дневни пораст случајева ковида од почетка пандемије, услед ширења омикрон соја

Сједињене Државе и неколико европских земаља пријавиле су највећи дневни пораст случајева ковида од почетка пандемије, услед ширења омикрон соја. Само у САД је у понедељак забележено више од 440.000 нових случајева. Француска, Италија, Грчка, Португалија и Енглеска су такође пријавиле рекордан број дневних инфекција, док је Пољска регистровала највећи број умрлих у четвртом таласу пандемије, скоро 800 људи.

Педијатријска сестра саветује: Породица треба да буде НАЈВЕЋА ПОДРШКА деци оболелој од дијабетеса

Педијатријска сестра саветује: Породица треба да буде НАЈВЕЋА ПОДРШКА деци оболелој од дијабетеса

ТУГА - ДЕЧАКА (5) НАПАО ПАС И УБИО ГА! Самохрани отац очајан - пријатељи моле за помоћ

ТУГА - ДЕЧАКА (5) НАПАО ПАС И УБИО ГА! Самохрани отац очајан - пријатељи моле за помоћ

ВЕЛИКА ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА НА БОЖИЋ КОД ХАМБУРГА! Албанац убио два сина па пуцао и СЕБЕ - жена успела да ПРЕЖИВИ

ВЕЛИКА ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА НА БОЖИЋ КОД ХАМБУРГА! Албанац убио два сина па пуцао и СЕБЕ - жена успела да ПРЕЖИВИ

Конзумација пића и хране ће бити забрањена на дужим путовањима, као и у биоскопима, док ће ношење маски на отвореном у централним деловима градова бити обавезно. Власти су такође позвале на ограничено кретање грађана за Божић и Нову годину, док су у Паризу отказани ватромет и концерт за дочек Нове године у авенији Јелисејских поља.Ипак, Кастекс је рекао да неће бити полицијског часа за Нову годину.

Кастекс је обелоданио владине планове о увођењу вакцинационих пропусница, у којима ће бити доказа о вакцинацији, не само о негативном тесту. Пропуснице ће почети да важе 15. јануара, уколико парламент подржи нацрт закона.

Од почетка пандемије у Француској је забележено више од 8,9 милиона случајева корона вируса, док су 122.462 особе преминуле од последица ове инфекције, показују подаци сајта Worldometers.

Немачка

Ограничења контакта на снази су у највећој европској економији другу годину заредом, наводи “Гардијан”. Немачка је ограничила приватна окупљања за вакцинисане на максимум 10 и затворила ноћне клубове, док је град Хамбург наметнуо полицијски час до 1.00 ујутро за новогодишње вече. Објављујући нове рестрикције, канцелар Олаф Шолц рекао је да “корона неће одузети божићне празнике”.

Званичници, међутим, наводе да би високе цифре делимично могле да буду последица кашњења у извештавању током божићног периода.

Како бројке дневно заражених широм Европе и Америке обара рекорде а бројне земље – укључујући Немачку, Кину и Јужну Африку поново уводе оштре рестрикције, Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је да би пацијенти заражени омикроном могли да преплаве здравствене установе и блокирају здравствене системе, иако рана истраживања говоре да нови сој корона вируса узрокује блажу болест.

У свету је тренутно забележно 25,88 милиона новозаражених док је од почетка пандемије регистровано 283 милиона случајева. Умрло је 5,4 милиона људи, подаци су портала Worldometers.info. Највише случајева имају САД, а следе Индија, Бразил, Британија, Русија и Турска.

Корона је узроковала хаос широм света, приморавајући многе нације да донесу тешки избор између рестрикција које погађају економију и контроле ширења вируса, пише “Гардијан”. Такође је изазвала хаос на аеродромима - преко 6.000 летова отказано је глобално током божићних празника, а у понедељак и уторак 3.500.

Француска

Француска, која је јуче забележила више од 170.000 новозаражених након суботњег рекорда од преко 104.000, наредила је да запослени раде од куће најмање три дана недељно.

Француска болничка федерација саопштила је да "најтеже недеље тек следе".

Премијер Француске Жан Кастекс рекао је у понедељак да је због брзине ширења омикрона влада смањила период између друге и бустер дозе вакцине са четири на три месеца. Кастекс је објавио да ће до 17. јануара јавна окупљања бити ограничена на 2.000 људи у затвореном а 5.000 споља, пренео је “Форбс”.

Танјуг наводи да се већи број немачких покрајина суочава са пооштравањем антиковид мера, како у приватним, тако и на јавним местима, са циљем да се заустави ширење новог таласа који је изазвао омикрон.

Од понедељка су ограничена окупљања у затвореном и на отвореном, док ће се теретане, базени, ноћни клубови и биоскопи затворити у неколико држава а радно време ресторана бити краће. Новогодишњи ватромети, који се углавном испаљују из приватних кућа и са већине немачких улица и тргова, отказани су другу годину заредом.

Приватна окупљања су ограничена у областима где мере нису уведене пре Божића на максимум 10 људи, за вакцинисане и опорављене од ковида. Када је реч о невакцинисанима, највише по две особе из једног домаћинства могу да се окупе, док су деца испод 14 година искључена из ових мера.

Обавеза ношења маски, уведена пре скоро годину дана, остаје на снази у продавницама и јавном превозу, а неопходно је показати и вакцинациони сертификат у објектима где само могу да уђу вакцинисани. У Немачкој је до сада две дозе вакцине примило 71 одсто грађана, а 36 одсто је примило и бустер дозу.

Грчка

Земја је у уторак пријавила нови дневни рекорд од 21.657 заражених, двоструко више у односу на претходни дан, а здравствене власти указују да је бројка повезана са ширењем омикрона. Тај дан је превазишао најпесимистичнија предвиђања стручњака, који су претходног дана упозорили да очекују да ће број случајева бити до 12.000.

А врхунац ће можда бити достигнут тек следећег месеца. Експлозија нових случајева пореметила је планове грчке владе, што указује на могућа нова ограничења и мере уочи новогодишње ноћи, преноси "Катимерини".

Грчка влада је претходно најавила оштрије мере од 3-16. јануара, које су углавном усмерене на ноћне клубове и локале. Кафићи и ресторани ће морати да се затворе до поноћи, столови ће бити ограничени на шест гостију а објекти за дешавања неће дозвољавати да гости стоје, иначе ће им влада “забранити музику”, пренео је Ројтерс.

У земљи су забрањене све прославе божићних и новогодишњих празника на јавним местима, а уведено је и обавезно ношење маски на отвореном. У супермаркетима и јавном превозу људи ће морати да носе најефикасније маске или две хируршке.

Грчка, која је прошле године пребродила први талас пандемије у релативно бољем стању од неких других европских земаља, последњих недеља се бори са порастом броја инфекција што је оптеретио њен здравствени систем. У Грчкој је од почетка пандемије забележено више од милион заражених а умрло је скоро 20.500 пацијената.

Пољска

Пољска је у среду пријавила 794 смртна случаја од корона вируса, што је највише у једном дану током четвртог таласа пандемије, рекао је заменик министра здравља Валдемар Краска.

а је такође пријавила рекордан број дневних инфекција. Број хоспитализованих у Лондону увећао се за више од три пута у децембру услед ширења омикрона, наводи се у подацима које је објавио одбор британске владе за ковид.

Велика Британија

Извештај објављен синоћ показује да су болнице у Лондону под повећаним притиском због појаве омикрона, упркос изјавама научника да је тај сој мање заразан. Око 100 људи дневно хоспитализовано је почетком децембра, али је на дан католичког Божића тај број износио 364, а током ванредног кола енглеске Премијер лиге - 374.

Укупно 3.024 пацијента налазе се на ковид одјељењима у лондонским болницама, а 216 је на механичкој вентилацији. Број хоспитализација у Лондону је непропорционалан, а укупно 8.240 пацијената је на лечењу широм Велике Британије.

Лист "Тајмс" објавио је данас да би болнице могле бити принуђене да откажу лечење пацијената код стања која не захтевају хитан третман, услед растућег броја случајева и недостатка медицинског особља због потребе за самоизолацијом након изложености или заразе вирусом корона.

Лондон је међу британским градовима који имају најнижу стопу вакцинације против ковида 19.

Остали

И бројне друге европске земље су, такође, пријавиле рекордан број дневних случајева током јучерашњег дана. Тако је у Италији број заражених премашио 78.000 случајева, што је нови рекорд од почетка пандемије. Такође су регистрована 202 смртна случаја, чиме је укупан број умрлих у земљи достигао 136.753.

Португал је забележио 17.172 нова случаја.

“Гардијан” преноси да је Финска у уторак рекла да ће забранити улазак невакцинисаним путницима, а изузетак су становници, кључна радна снага и дипломате.

Шведска је почела од уторка да тражи негативне тестове за стране путнике, дан након што је Данска, која тренутно има највећу стопу заразе по броју становника, применила исту меру. Данска је недавно објавила да је омикрон постао доминантан сој у земљи, а исто су у уторак рекле и Холандија и Швајцарска.

Кина

Упркос мањим бројкама у поређењу са глобалним жариштима, Кина није олабавила своју стратегију нултог ковида. Карантин за 13 милиона људи у кинеском граду Сијану ушао је данас у седми дан, па многи грађани који не могу да напусте своје станове због ширења корона вируса практично зависе од испорука намирница и других потрепштина.

“Умрећу од глади. Нема хране, не пуштају ме ван из зграде, а ускоро ћу остати без инстант нудли, молим за помоћ”, навео је један становник на “Веибу”, пренео је “Гардијан”, указујући да су се многи грађани жалили због рестрикција на друштвеним мрежама.

У мере спада и забрана вожње а само један члан домаћинства може да оде до продавнице свака три дана.

У Сијану је пријављен 151 нови случај, што је практично укупан дневни број новозаражених у целој Кини, у којој су у последња 24 сата потврђена 152 новозаражена. Укупан број локалних случајева у Сиану од 9. до 28. децембра достигао је скоро 1.000, али у том граду до сада није пријављен ниједан случај инфекције омикроном.

Званичници су 23. децембра увели строге мере и забране путовање у и из Сијана, у складу са настојањем Пекинга да се без одлагања обуздава свако ново ширење вируса и епидемија.

Индија

У Индији је до сада откривен укупно 781 случај инфекције сојем омикрон вируса корона, од чега је скоро трећина на територији главног града Делхија, наводи се у саопштењу индијског Министарства здравља.

Сој омикрон регистрован је у 21 држави и територији. За Делхијем са 238 случајева следе Махараштра са 167 случајева и Гуџарат са 73. До данас се укупно 241 особа опоравила након инфекције омикроном.

 

Делхи је јуче најавио увођење "жутог" нивоа ограничења како би се зауставио раст нових случајева инфекције.

У Индији је тренутно 77.002 људи заражено вирусом корона, од којих је 9.000 регистровано данас. Индија је до сада дала више од 1,42 милијарде доза вакцине, а 42 одсто целокупног становништва земље потпуно је вакцинисано.

Русија

У Русији су у последња 24 часа од посљедица инфекције вирусом корона умрле 932 особе. У истом периоду инфекција је потврђена код 21.119 људи, док је дан раније тај број био 21.922.

Дан раније од последица инфекције умрло је 935 људи.

Од почетка пандемије у Русији је вирус корона потврђен код 10.458.271 лица, а од посљдица заразе умрло је 307.022.

САД: Критично у Калифорнији

У међувремену прекопута Атлантика, У САД је број случајева регистрованих од стране Америчких центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) 27. децембра порастао за 441.278, што је далеко највећи број новозаражених икада пријављених агенцији.

ЦДЦ је јуче преполовио период изолације за асимптоматске случајеве, са 10 на пет дана, што ће бити праћено са још пет дана ношења маске у близини других људи. CNN указује да је у САД последњих неколико дана регистрован рекордни дневни пораст броја заражених.

Према Универзитета Џонс Хопкинс, просечан дневни број инфицираних у последњих недељу дана био је 254.496, што премашује рекордне цифре регистроване у јануару, када је свака 24 часа просечан број новозаражених био 251.989.

Калифорнија је постала прва америчка савезна држава у којој је од почетка пандемије потврђено више од пет милиона случајева корона вируса, показују подаци Министарства здравља и Универзитета Џонс Хопкинс.

Калифорнија има више од 40 милиона становника, а значајан пораст нових инфекција изазван је празничним прославама и породичним окупљањима у затвореним просторима. До сада је у овој савезној држави од последица ковида умрло више од 75.500 људи од чега само у Лос Анђелесу 27.555.

Омикрон је веома брзо постао доминантан сој у САД.

Више од 4,35 милиона људи заразило се у последње четири недеље, док је у истом периоду умрло око 38.500 пацијената оболелих од ковида 19. САД су најтеже погођене короном у свету и земља броји 54,14 милиона заражених а преко 840.000 умрлих од почетка пандемије.