Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈВЕЋА ГРАЂЕВИНА НА СВЕТУ: Најлепши делови Кинеског зида који пружају и више од уживања (ВИДЕО)

28.09.2021. 15:48
Пише:
СрбијаДанас
kineski zid
кинески зид / Извор: Профимедиа

Једно од седам светских чуда.

Кинески зид је највећа грађевина на свету. Протеже се од степа средње Азије до Жутог мора, укупном дужином од 8.851 км,висином од 10 до 16 м, ширином од 8 м и представља најдужи зид на свету и највећи одбрамбени објекат.

НОВЕ АВАНТУРЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ! Диви му се цео свет, а њега је ОВО успело да изненади (ВИДЕО)

НОВЕ АВАНТУРЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ! Диви му се цео свет, а њега је ОВО успело да изненади (ВИДЕО)

НЕМАЈУ ВОЈСКУ, УЖИВАЈУ НА ПЛАЖАМА И ЖИВЕ ДУГО: Ово је једна од најсрећнијих земаља на свету (ФОТО)

НЕМАЈУ ВОЈСКУ, УЖИВАЈУ НА ПЛАЖАМА И ЖИВЕ ДУГО: Ово је једна од најсрећнијих земаља на свету (ФОТО)

ЖЕНА СЕ ШОКИРАЛА КАД ЈЕ ВИДЕЛА ЈЕДНУ ОД НАЈОПАСНИЈИХ ЗМИЈА У БАШТИ: Док је стигла помоћ нешто ју је већ ПОЈЕЛО! Нећете веровати шта је прогутало ОТРОВНИЦУ (ФОТО)

ЖЕНА СЕ ШОКИРАЛА КАД ЈЕ ВИДЕЛА ЈЕДНУ ОД НАЈОПАСНИЈИХ ЗМИЈА У БАШТИ: Док је стигла помоћ нешто ју је већ ПОЈЕЛО! Нећете веровати шта је прогутало ОТРОВНИЦУ (ФОТО)

Направљен од камена, цигле сабијене земље, дрвета, и других материјала, генерално изграђених дуж линије у правцу исток-запад дуж историјских северних граница Кине ради заштите Кинеске државе и царства од рација и инвазија различитих номадских група Евроазијских степа.

Ово је 5 најлепших делова ове импозантне грађевине који нуде потпуни угођај далеко од гужве:

1. Секција Huanghuacheng

Део Huanghuacheng кривудавим путем пролази кроз брда 65 километара северно од Пекинга, а посебни доживљај дугује језеру које се налази испод. Изграђен је 1575. године и делимично рестауриран, тако да је савршено место да погледате оригиналну структуру Великог кинеског зида.

2. Симатаи

Ово је једини део зида који је отворен за ноћне посете, а иако је удаљен два сата вожње од Пекинга, нећете се покајати, пише Индепендент.

Симатаи је један од најразноврснијих секција зида с различитим кулама и опсегом стрмих делова. У овој секцији се налази и део познат као Небеске мердевине, које нуде оштар успон с литицама с обе стране. На врху се налази Небески мост, који се протеже 100 метара. 

3. Juyongguan

Ово је можда једна од најближих секција зида Пекингу, удаљена само 60 км од града, али је такође и један од најтиших делова Великог зида. Пролаз Juyongguan је један од најпознатијих у Кини и сматра се једним од три велика планинска пролаза зида. Смештен је у долини с планинама с обе стране, а процењује се да је овај део прво изграђен као војно упориште пре више од 2.000 година.

4. Путовање од Губеикоуа до Јинсхалинга

Путовање је дугачко 11 до 14 километара и требаће вам 4-6 сати да прошетате стопама древних династија које пресецају ове невероватне структуре. На путовању ћете проћи рестаурираним и нерестаурираним деловима, шумовитим селима и драматичним брдима.

5. Планинарење по делу Јинсхалинга

Ако немате време да шетате по Губеикоу, онда можете и да пођете само пут Јинсхалинга, који обухвата раздаљину од 2 до 7 километара (у зависности одакле кренете и где се зауставите). Смештен на североистоку Пекинга, ова секција зида је изграђена током династије Минг и пружа дивне панораме преко сеоских подручја и планинских крајева. Полазећи од села Јинсханлинг, кружни пут вам омогућава да застанете покрај 67 осматрачница, 3 светионика и 5 пролаза.

Легенда о Кинеском зиду

Зид је заливен крвљу и знојем небројених војника и радника. Легенда каже да је за време владавине првог императора из династије Ћин, жена по имену Менг Ђијанг-ну била узбуђена јер се њен муж није вратио кући ни после три године од мобилисања за градњу Великог зида. Менг је одлучила да га пронађе и да му однесе нову одећу. Претрпела је неизрециве муке тражећи га док није стигла до прелаза Шанг-хаи где је запала у неутешну тугу кад је сазнала да је њен драги муж умро исцрпљен тешким радом, а да су његови остаци уграђени у Кинески зид. Њене сузе су срушиле Велики зид у дужини од 800 лија (400 км) и она је нашла мужевљеве погребне остатке. Легенда говори о тешком присилном раду током неколико хиљада година и људским патњама.

Једно од 7 светских чуда

Данас је Кинески зид највећа туристичка атракција Кине. Туристи из целог света рангирају Кинески зид на сам врх најинтересантнијих туристичких дестинација. По оснивању Народне Републике Кине предузете се неопходне мере заштите Кинеског зида од даљег пропадања. Зид је стављен под заштиту државе 1961. године. Реконструкција је обављена највише у области Ба-да-линг, пролазу Шанг-хаи и пролазу Ђија-ји. 1987. године Кинески зид је увршћен у списак светске баштине под покровитељством УНЕСКО-а.

Дана 7. јула 2007. године проглашен је за једно од нових седам светских чуда.