Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАТО СЕ СПРЕМА ЗА СУКОБ СА РУСИЈОМ?! Највећи маневри од краја Хладног рата - мобилисано 90.00 војника!

22.01.2024. 10:59
Пише:
Србија Данас/Курир
Rusija, NATO
Русија, НАТО / Извор: Профимедиа

Око 90 000 војника спремно.

НАТО ће мобилисати око 90.000 војника за маневре који почињу у фебруару и трајаће око 4 месеца. Војна вежба под називом „Стеадфаст Дефендер" биће највећи маневар НАТО у последњих неколико деценија, изјавио је генерал САД Кристофер Каволи, после састанка Војног одбора НАТО 17. и 18. јануара у Бриселу.

РУСИЈА НЕЋЕ ПРЕЋИ ТАКО ЛАКО ПРЕКО МАСАКРА У ДОЊЕЦКУ: Сутра ХИТНА седница Савета безбедности УНDonjeck

РУСИЈА НЕЋЕ ПРЕЋИ ТАКО ЛАКО ПРЕКО МАСАКРА У ДОЊЕЦКУ: Сутра ХИТНА седница Савета безбедности УН

ГРЕШКА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ПОНОВЉЕНА! Након успешних украјинских напада на Црноморску флоту, РУСИЈА ПРИПРЕМИЛА ПАКЛЕНО РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА (ФОТО/ВИДЕО)Foto: X Printscreen/@JayinKyiv

ГРЕШКА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ПОНОВЉЕНА! Након успешних украјинских напада на Црноморску флоту, РУСИЈА ПРИПРЕМИЛА ПАКЛЕНО РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА (ФОТО/ВИДЕО)

"РУСИЈА ЈЕ ВЕЋ ПОБЕДИЛА" Бивши амерички обавештајац изнео сурову истину - пад Кијева до краја годинеukrajinska vojska

"РУСИЈА ЈЕ ВЕЋ ПОБЕДИЛА" Бивши амерички обавештајац изнео сурову истину - пад Кијева до краја године

Дојче веле наводи да ће то бити највећи маневри од краја Хладног рата, а у позадини је, између осталог, руски напад на Украјину.

НАТО  планира вежбе са око 90.000 војника од фебруара до маја, па ће радно обележити 75 година свог постојања.

Према речима главног команданта НАТО у Европи, припреме би требало да почну већ следеће седмице. Конкретно, од фебруара до маја ће се вежбати узбуњивање и премештање националних и мултинационалних копнених снага, како је Каволи даље објаснио:

- Премештањем трупа САД, НАТО ће показати своју способност да ојача евроатлантски простор - Вежба ће бити јасна демонстрација кохезије, снаге и одлучности НАТО савеза за узајамну заштиту, рекао је Каволи.

Вежба се сукоб са Русијом и терористима

Ова најава долази само нешто више од четири недеље пре друге годишњице руске инвазије на Украјину 24. фебруара.

- Спремамо се за сукоб са Русијом и терористичким групама", рекао је председавајући војног одбора НАТО, холандски адмирал Роб Бауер, после дводневног разматрања у седишту НАТО у Бриселу. Ако нас нападну, морамо бити спремни. -

NATO vojska
НАТО војска / Извор: Профимедиа

Према информацијама агенције дпа, сценарио војних вежби је руски напад на територију НАТО, односно неке од чланица - што доводи до активирања члана 5 уговора НАТО - којим се регулише обавеза пружања помоћи чланица и који каже да се оружани напад на једну или више држава чланица, посматра као напад на све.

Немачка учествује са 12.000 војника

У војној вежби учествује свих 31 чланица НАТО и држава кандидат Шведска.

Бундесвер ће, према сопственим информацијама, у „Стеадфаст Дефендеру” између осталог учествовати и четворостепеним маневром под називом „Квадрига 2024”.

Очекује се да ће до краја маја у акцији бити више од 12.000 немачких војника који ће нарочито вежбати брзо распоређивање снага на источном крилу НАТО-а.

На пример, Десета оклопна дивизија ће од средине маја, користити различите руте за пребецивање војника са борбеним возилима у Литванију, и тамо маневрима показати борбену способност. Ова држава на Балтику је једна од земаља које се због свог положаја осећају посебно угроженим од Русије.

Маневри од Норвешке до Румуније

Подручје на којем ће одвијати војне вежбе „Стеадфаст Дефендер" протеже се од Норвешке па до земаља као што је Румунија.

Према Бундесверу, постојаће и компонента поморске вежбе са премештањем снага из Северне Америке у Европу.

NATO vojska
НАТО војска / Извор: Профимедиа

Очекује се да ће у вежби, поред око 90.000 војника, учествовати више од 1.000 борбених возила и десетине борбених авиона и морнаричких јединица. Немачка војска, између осталог, конкретно именује тенкове, носаче авиона и авионе Ф-35.

Поред Немачке, Велика Британија ће такође дати велики број војника за маневре. Министарство одбране у Лондону је недавно саопштило да ће учествовати око 20.000 британских војника из поморских, ваздушних и копнених снага.

Прошле године - највећи маневар ваздухопловних снага

У јуну 2023, НАТО је већ одржао велики маневар ваздушних снага „Аир Дефендер” изнад немачког ваздушног простора. Била је то највећа вежба премештања ваздухопловних снага од оснивања НАТО. Учествовало је 250 авиона и око 10.000 војника из 25 земаља. Немачка влада и Бундесвер су тада извукли позитиван биланс.

Poljska, NATO
Пољска, НАТО / Извор: Профимедиа

Највећа вежба НАТО од краја Хладног рата до сада, организована је 2018. са фокусом на Норвешку. Учествовало је око 51.000 војника.

Последњи НАТО маневри који су били већи од сада планираних одиграли су се пре распада Совјетског Савеза 1991. Тада је, између осталог, обављена и серија маневара „Ретурн оф Форцес то Germany" (Повратак снага у Немачку). Само 1988. на пример, било је укључено око 125.000 војника.

75 година НАТО

North Атлантиц Treaty Организатион или НАТО, на француском Органисатион ду траитé де l'Atlantique норд или ОТАН - је војни савез основан 4. априла 1949. у Вашингтону. Приликом оснивања имао је 12 чланица. Немачка је постала чланица 6. маја 1955.

Severna Makedonija, NATO
Северна Македонија, НАТО / Извор: Профимедиа

Последње проширење НАТО је било прошлог 4. априла, када је као 31. чланица у НАТО ушла Финска. Овог 4. априла НАТО радно обележава 75 година постојања - највећим маневрима од краја Хладног рата, односно распада СССР-а.

Извор: Србија Данас/dw.com