Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАКОН УКРАЈИНЕ, МАСК ПОКУШАО ДА РЕШИ ТАЈВАНСКУ КРИЗУ: Његов предлог "ЈЕДНА ДРЖАВА, ДВА СИСТЕМА" наишао на бурне реакције обе стране

11.10.2022. 00:24
Пише:
Србија Danas/BBC
Ilon Mask
Илон Маск / Извор: Профимедиа

Кинески амбасадор у САД захвалио се америчком милијардеру који је предложио успостављање специјалне административне зоне за Тајван, док је представница Тајпеја у Вашингтону поручила да слобода и демократија нису на продају

После мировног плана изложеног на „Твитеру”, који је разбеснео Кијев, да би рат у Украјини могао да се заврши новим референдумом под надзором УН у регионима које је Русија припојила, најбогатији човек на свету понудио је и решење тензија нагомиланих на другом крају света, које прете да прерасту у оружани сукоб Кине и Тајвана.

Као и предлог за решавање украјинске кризе, и сугестија Илона Маска о решавању статуса Тајвана, која је у основи на трагу онога што Пекинг већ нуди Тајпеју, изазвала је још једну олују и гнев на друштвеним мрежама. Није мало оних који су размишљања оснивача и директора „Тесле и „Спејс икса” у улози самозваног миротворца оценили не само као неприкладна, већ и срамотна, поручујући му да се држи онога шти најбоље зна – да прави електричне аутомобиле.

"ВЕЛИКИ САМ ФАН УКРАЈИНЕ, АЛИ НЕ И ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА" Илон Маск одговорио на критике из Кијева

"ВЕЛИКИ САМ ФАН УКРАЈИНЕ, АЛИ НЕ И ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА" Илон Маск одговорио на критике из Кијева

"ШТА СИ ТИ УРАДИО ОСИМ ШТО СИ ТВИТОВАО?" Илон Маск матирао Каспарова у два потеза

"ШТА СИ ТИ УРАДИО ОСИМ ШТО СИ ТВИТОВАО?" Илон Маск матирао Каспарова у два потеза

ЉУБАВНА АФЕРА НАЈБОГАТИЈЕГ ЧОВЕКА НА СВЕТУ: Илон Маск био са женом свог пријатеља и инвеститора - суоснивача Гугла

ЉУБАВНА АФЕРА НАЈБОГАТИЈЕГ ЧОВЕКА НА СВЕТУ: Илон Маск био са женом свог пријатеља и инвеститора - суоснивача Гугла

Масков предлог за Тајван изречен у разговору за „Фајненшал тајмс” није остао без званичног одјека с обе стране Тајванског мореуза. Кинески амбасадор у САД Ћин Ганг захвалио се америчком милијардеру који је предложио успостављање специјалне административне зоне за Тајван, док је тајванска представница у Вашингтону Хсијао Би-Ким прекорела Маска, рекавши да „слобода и демократија нису на продају”.

- Моја препорука била би да се измисли посебна административна зона за Тајван, која је разумно прихватљива, иако вероватно неће сви због тога бити срећни. Могуће је, а мислим и да је заправо то и вероватно, да се постигне споразум блажи него у случају Хонгконга - рекао је Маск у интервјуу за британски пословни дневник.

Пекинг, који спорно острво у Јужнокинеском мору сматра својом "одбеглом провинцијом", одавно Тајпеју нуди модел ограничене самоуправе "једна земља, два система". Али предложени модел аутономије, који је сличан оном у Хонгконгу, већина политичких странака на Тајвану је одбацила. У међувремену је и јавна подршка овом предлогу на острву додатно опала, поготово откако је Пекинг 2020. године увео строги закон о националној безбедности у Хонгконгу.

У првој реакцији, Министарство спољних послова Тајвана је одбило да јавно коментарише Маскову изјаву. Виши тајвански званичник упознат с безбедносном ситуацијом у региону рекао је за Ројтерс да „Маск мора да пронађе политичког саветника који има бистру главу”.

Случајно или не, мировни предлог контроверзног иноватора, који уме да уносно уновчи своје високотехнолошке идеје, пласиран је уочи националног празника Тајвана познатијег као „Двоструки десети дан”. Поводом дана државности, председница Тајпеја Цај Инг-Вен је поручила Пекингу да је спремна да разговара и да оружана конфронтација две стране није опција.

Незванична амбасадорка Тајпеја у Вашингтону коментаришући Маскову идеју рекла је да "Тајван продаје многе производе, али да слобода и демократија нису на продају". Сваки даљи предлог мора да се усвоји мирољубиво, да буде ослобођен присиле и мораће да се поштује демократска воља народа Тајвана”, рекла је Хсијао Би-Ким.

Шеф тајванског представништва у у Аустралији Ји-Цун Чен не крије да су га Маскова размишљања навела да почне да верује да је он „идиот” који не разуме да се Тајван одвојио од Кине и у међувремену развио своју посебну културу:

- Када говоримо о решењу за било коју земљу, увек морамо да се уверимо да решење мора да буде културно, или чак економски прикладно -  рекао је Цун Чен за аустралијски Си-Би-Ес њуз.

Поводом Масковог предлога, портпарол Министарства спољних послова у Пекингу је само поновио већ добро познати кинески став: „Остајемо посвећени основном принципу мирног уједињења по моделу ’једна земља, два система’ и тежимо да радимо с највећом искреношћу и напорима да постигнемо мир”.

На брифингу за новинаре представник кинеске дипломатије није пропустио прилику да поручи како ће Пекинг одлучно поразити сваки покушај да се настави са сепаратистичком агендом о „независности Тајвана”.

Кинески амбасадор у САД Ћин Ганг је преко „Твитера”, друштвене мреже коју планира да купи Илон Маск, ипак захвалио милијардеру на позивима за мир и његовој идеји о успостављању посебне административне зоне за Тајван.