Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСИЈА УТЕРУЈЕ СТРАХ У КОСТИ Креће рат у космосу - тестирана противсателитска ракета А-235 НУДОЛ (ВИДЕО)

12.04.2023. 08:45
Пише:
Србија Данас/Курир
Rusija
Русија / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@Trollstoy88

Јуче је незапажено прошла вест, да је космонаутима наређено да се уселе у свемирски брод Сојуз МС-19, пошто ће опасан комад свемирског отпада пролетети поред Међународне свемирске станице.

У тренутку све најпетијих односа између Москве и Вашингтона, када су суспендовани скоро сви споразуми о ограничењу стратешког нуклеарног наоружања, обе суперсиле наставиле су тестирања и пробе хиперсоничних ракета -САД и антибалистичке заштите.

Руска војска извршила је иначе у тренутку када је јавности преко војног стручног часописа "Војна мисао" - најновији број објављен је тек о томе како Русија поново креће у развој противсателитског оружја.

НЕОЧЕКИВАНИ ОБРТ Американци окређу леђа Украјинцима? Тајни документи из Пентагона открили до детаља све недостатке контраофанзиве

НЕОЧЕКИВАНИ ОБРТ Американци окређу леђа Украјинцима? Тајни документи из Пентагона открили до детаља све недостатке контраофанзиве

МОСКВА ПОНОВО ЗАСЕНИЛА НАСУ И САД! Креће нова епоха истраживања - Руси и у свемиру испред Америке (ВИДЕО)

МОСКВА ПОНОВО ЗАСЕНИЛА НАСУ И САД! Креће нова епоха истраживања - Руси и у свемиру испред Америке (ВИДЕО)

СПРЕЧЕН АТЕНТАТ НА БАЈДЕНА? Полиција пронашла четири бомбе уочи посете америчког председника

СПРЕЧЕН АТЕНТАТ НА БАЈДЕНА? Полиција пронашла четири бомбе уочи посете америчког председника

Иначе од почетка рата, пре скоро годину дана и Димитри Рогозин екс директор Роскосмоса и Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије су више пута тражили у медијима да се крене у обарање комерцијалних сателита јер достављају обавештајне податке украјинској страни. Касније се испоставило у случају Медведева да је то била лажна вест, која је подметнута, али без обзира на медијску пропаганду Русија је обновила развој противсателитског оружја.

Тако је недавно на полигону Плесецк који се налази на 800 км од Москве поново тестирани ракетни систем А-235 Нудол.

- А-235 ПЛ-19 нудол је руски систем против балистичких ракета и противсателитског наоружања. Конструисан је у концерну "Алмаз-Антеј" да одбије нуклеарни напад на Москву и важне индустријске регионе, само што уместо нуклеарне може да користи и конвенционалну бојеву главу. Овај противсателитски систем је увезан са осматрачким радарима дугог домета "дон-2Н/2НП/5Н20П" са ажурираним софтвером.

А-235 ће се састојати од три нивоа борбеног деловања

Структура ће укључивати дугоешалонску ракету на бази ПРО А-925/51Т6, способну да гађа циљеве на на даљинама 1.500 км (1,5 хиљада километара) и на висинама до 800.000 м. За средњи користи се ракета 58Р6 конструисана да гађа циљеве на удаљености од хиљада километара и на висини до 120 хиљада метара и кратки домет са ракетама 53Т6М са дометом по даљини 350 км и висином до 50.000 м. Ракете дугог домета поседују нуклеарну бојеву главу, док за средњи и краћи домет у питању је бојева глава за кинетичком енергијом уништавања сателита.

Прве приче у простивсателитском оружју почеле су још 2014. када је обелодањено тестирање ракета за систем А-235 Самаљот М- касније прозван и Нудољ.

Намена је била заменити постојеће ракетне пресретаче А-135 Амур који су размештени у оквиру антиракетног штита око Москве и покривају комплетан индустриски регион од Брјанска до Костроме.

Русија је заправо у развој овог система кренула како би добила квалитетан пресретач који би био пандам америчком противракетном систему THAAD.

Иначе уговор о ограничењу количине антибалистичких ракета, који је потписан 1972. обе стране су се обавезале да ће распоредити највише два противракетних система размештених у близини престоница обе земље. Убрзо борј пресретача је смањен на један систем. Русија је своје системе противракетне заштите од интерконтинеталних балистичких ракета распоредила у Подмосковљу, док САД су у бази Гранд Фокс у Северној Дакоти, коју је недавно иначе надлетео кинески извиђачки балон.

Rusija
Русија / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@Trollstoy88

До сада нису обелодањене информације о томе када ће тачно систем А-235 заштитити руску престоницу. Такође основни параметри система противракетне одбране проглашени су за војну тајну. За уградњу противракетних ракета за њега је развијен нови мотор и најновија електроника.

Иначе то није било први пут да Русија тестира антисателитско оружје што већ поприлично дуго забрињва САД. Наиме САД су 16. новембра 2021. подигле узбуну када су саопштиле да је Русија тестирала антисателистско оружје са којим је у парампарчад у васиони разнесен сателит "Косомос-1408", који је у обриту лансиран далеке 1982 године.

Ову вест прво је саопштила америчка Свемирска команда, а онда је уследио талас саопштења, а све се завршило са халабуком коју је дигао амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је упозорио на непромишљеност Русије због чега је космос засут са како је навео 1.500 делова који угоржавају рад америчких како комерцијалних, тако и војних сателита.

Интересантно је било и то што је јуче незапажено прошла вест, да је космонаутима наређено да се уселе у свемирски брод Сојуз МС-19, пошто ће опасан комад свемирског отпада пролетети поред Међународне свемирске станице. Испоставило се нешто касније да је та количина отпада била повезана са овим тестирањем.

- Руска Федерација је безобзирно спровела деструктивни сателитски тест противсателитне ракете директног успона против једног од својих сателита - рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс, коју је потврдио је да је сателит уништио АСАТ.

С друге стране руска свемирска агенција Роскосмос умањила је значај инцидента.

„Орбита објекта, која је данас приморала посаду да се пресели у свемирску летелицу према стандардним процедурама, удаљила се од орбите ISS-a. Станица је у зеленој зони“, твитовала је агенција.