Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ! Траже оставку европског комесара јер "превише фаворизује Вучића", њему прекипело па настао општи ХАОС

16.02.2023. 09:08
Пише:
Србија Danas/Vijesti.me
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen/buducnostsrbijeav

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи је наводно током расправе на пленарном заседању, док је одговарао на питања посланика Европског парлемента, поједине од њих назвао "идиотима", све након питања о повезаности Русије и Србије.

Посланици Европског парламента (ЕП) траже да комесар за проширење Оливер Вархељи поднесе оставку због инцидента који се десио на седници у уторак док је одговарао на питања посланика о проширењу на западни Балкан.

Мађарски комесар је на пленарној седници, по свему судећи, назвао посланике "идиотима".

"КОЛИКО ЈОШ ИДИОТА ИМА ОВДЕ?!" Вархељију прекипело након питања хрватског европарламентарца о Србији и Русији (ВИДЕО)

"КОЛИКО ЈОШ ИДИОТА ИМА ОВДЕ?!" Вархељију прекипело након питања хрватског европарламентарца о Србији и Русији (ВИДЕО)

СВИ "ШОКИРАНИ" - НИКО НИШТА НЕ ПРЕДУЗИМА: Огласили се из ЕУ поводом пуцњаве на српске дечаке на Космету (ФОТО)

СВИ "ШОКИРАНИ" - НИКО НИШТА НЕ ПРЕДУЗИМА: Огласили се из ЕУ поводом пуцњаве на српске дечаке на Космету (ФОТО)

ВУЧИЋ ЕВРОПСКОМ КОМЕСАРУ: Нисам ни луд, ни пијан, ни блесав - људи неће више да трпе Куртијев терор

ВУЧИЋ ЕВРОПСКОМ КОМЕСАРУ: Нисам ни луд, ни пијан, ни блесав - људи неће више да трпе Куртијев терор

Хрватски посланик десног центра Томислав Сокол поставио је Вархељију два питања - шта Европска унија (ЕУ) намерава да учини да би спречила "ширење хегемонистичког концепта српског света у Црној Гори" и које механизме ЕУ има располагању како би присилила Србију да се придружи европским санкцијама против Русије, пренели су хрватски медији.

Након што му је одговорио на питање, Вархељи је сео на своје место и на мађарском, док му је микрофон још био укључен, изговорио: "Колико још идиота има овде".

Посланици ЕП су бурно реаговали, тражећи његову оставку и снажан одговор Вархељијеве шефице, председнице Европске комисије (ЕК) Урсуле фон дер Лајен.

- Ово је без преседана и озбиљна увреда за парламент. Убеђени смо да ЕП мора да тражи оставку комесара Вархељија - написао је мађарски посланик групе социјалиста и демократа Чаба Молнар у мејлу свим посланицима у уторак вече.

Вархељи је јуче објавио саопштење у којем се није извинио него је рекао: "Искрено жалим због неспоразума око моје опаске. Ово је било повезано са приватним и текућим разговором на мађарском између мене и мог шефа кабинета о сасвим другој ствари, која је извучена из контекста. Извињавам се због евентуалног неспоразума око тога - написао је Вархељи.

Он је додао да у потпуности поштује "све институције ЕУ, укључујући Европски парламент и његове уважене чланове".

- Он би требало да поднесе оставку - изјавио је посланик Зелених Данијел Фројнд за "Политико".

На питање Сокола да ли је ЕУ спремна да суспендује приступне преговоре док Србија не испуни све услове, Вархељи је рекао да недостатак усклађености са спољном политиком није дио критеријума "на основу којег можете суспендовати приступне преговоре".

- Као што знате, суспендовање преговора је последња мера - рекао је Вархељи.

- Надам се да Србија схвата колико је важно да нам помогне у овој борби против утицаја рата. Надамо се да ће на крају промијенити став.

Портпарол Европске комисије је рекао да је Фон дер Лајенова "узела у обзир" изјаву и позвала комесаре да се "уздрже од било каквог коментара који би могао довести до оваквог тумачења".

Ursula fon der Lajen
Урсула фон дер Лајен / Извор: Профимедиа

Портпарол председнице Европског парламента Роберте Метсоле рекао је да је она затражила од својих служби да испитају инцидент.

- Вређање чланова ЕП који раде свој посао постављајући критичка питања, мора имати последице - рекла је европска посланица Делара Буркхарт, описавши извињење као "шалу".

- Идиоти макар знају када је им је микрофон укључен. То их разликује од великих идиота - казала је француска посланица Валери Хајер.

Председница ЕК Фон дер Лајен "мора одмах да га смени... у супротном она ризикује да изгуби поверење читавог ЕП - написао је белгијски посланик Ги Верхофштат из либералне групе Обновимо Европу.

Неки посланици су повезали Вархељијев коментар са мађарским премијером Виктором Орбаном, који је често на мети критика због подривања политичког јединства ЕУ залагањем за блажу политику према Русији, пренео је Еуроњуз.

- Дивно је чути шта Орбанов човек у Бриселу мисли о (ЕУ) демократији - рекао је њемачки посланик Дамјан Безелагер. "Оливер Вархељи би требало да поднесе оставку. Не желим да га видим више у парламенту".

- Презир који је према парламенту данас показао Орбанов комесар је неприхватљив - рекао је холандски посланик Теис Ротен.

Социјалистичка посланица Габријеле Бишоф је само рекла: "Време је за акцију".

Ове реакције су одраз све напетијег односа између Вархељија и парламента ЕУ.

Посланици су прошлог месеца оптужили комесара да "намерно избегава и поткопава" питање демократских реформи и владавине права у приступном процесу држава кандидата услед забринутости да превише фаворизује председника Србије Александра Вучића.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen/buducnostsrbijeav

У резолуцији ЕП од 18. јануара ЕК се позива да покрене "независну и непристрасну истрагу" о Вархељију како би се утврдило да ли понашање (...) комесара за проширење и суседску политику "крши кодекс понашања чланова Комисије".

Група социјалиста и демократа је у саопштењу у јануару оценила, између осталог, да комесар "доследно умањује нападе председника Србије на демократију и, наводно, чак је помагао сепаратистичке акције Милорада Додика у Босни и Херцеговини".

У интервјуу за Еуроњуз у децембру, на питање о трзавицама са посланицима, Вархељи је одговорио:

- Оптуживати ме да умањујем значај владавине права... како бих то рекао, звучи више као нека политичка игра него као стварна и основана критика.