Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАСАКР У МОСКВИ ПЛАНИРАН ОД НОВЕМБРА: Како су одбачена америчка УПОЗОРЕЊА на крвави напад на "Крокус" (ФОТО/ВИДЕО)

23.03.2024. 22:45
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Tanjug/AP/Dmitry Serebryakov
Фото: Tanjug/AP/Dmitry Serebryakov / Извор: Фото: Tanjug/AP/Dmitry Serebryakov

Амбасада САД је претходно позорила грађане да избегавају велика окупљања

Исламска држава преузела је одговорност за напад на популарну концертну дворану у близини Москве у петак, али Кремљ те наводе није потврдио, а Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да су "терористи имали намеру да пређу границу Русије и Украјине и да су имали контакте на украјинској страни".

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ГУВЕРНЕР МОСКОВСКЕ ОБЛАСТИ: Тиче се акције спасавања у "Крокусу"Foto: Tanjug/AP/Vitaly Smolnikov

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ГУВЕРНЕР МОСКОВСКЕ ОБЛАСТИ: Тиче се акције спасавања у "Крокусу"

СЛИКЕ СТРАВЕ И УЖАСА: Снимак из дрона забележио КАТАСТРОФУ након масакра, "Крокус" СПАЉЕН ДО ТЕМЕЉА! (ВИДЕО)teroristički napad u Moskvi

СЛИКЕ СТРАВЕ И УЖАСА: Снимак из дрона забележио КАТАСТРОФУ након масакра, "Крокус" СПАЉЕН ДО ТЕМЕЉА! (ВИДЕО)

ИСПЛИВАО СНИМАК ИСПИТИВАЊА ЈЕДНОГ ОД ТЕРОРИСТА: Јецао и говорио да не разуме руски (ВИДЕО)terorista

ИСПЛИВАО СНИМАК ИСПИТИВАЊА ЈЕДНОГ ОД ТЕРОРИСТА: Јецао и говорио да не разуме руски (ВИДЕО)

Терористичка група преузела је одговорност за напад у кратком саопштењу које је у петак објавила новинска агенција Амак, повезана са ИСИС-ом, на Телеграму.

Нису пружили доказе који би поткрепили тврдњу. Дан након напада, исламисти су се поново огласили и рекли да је "напад изведен у контексту немилосрдног рата између Исламске државе и земаља које се боре против ислама".

Најсмртоноснији терористички напад на Москву у модерној историји уследио је мање од недељу дана након што је председник Владимир Путин победио на председничким изборима великом већином и обезбедио себи још један мандат, појачавајући своју контролу над земљом којом управља више од 20 година.

Американци обавестили Русију да ИСИС планира напад од новембра

Раније овог месеца, америчка амбасада у Русији саопштила је да "прати извештаје да екстремисти ускоро планирају да циљају велика окупљања у Москви", укључујући концерте. Амбасада је пре две недеље упозорила грађане САД да избегавају велика окупљања. У петак, након извештаја о терористичком нападу, саветовано је америчким грађанима да не путују у Русију.

Почевши од новембра, постојао је сталан прилив обавештајних података да је ИСИС-К одлучан да нападне у Русији, према два извора упозната са информацијама.

ИСИС-К је скраћеница за ИСИС-Корасан, подружницу терористичке организације која је активна у Авганистану и околном региону.

Портпаролка америчког Савета за националну безбедност Адријен Вотсон рекла је да је америчка влада имала информације о планираном терористичком нападу у Москви – потенцијално усмереном на велика окупљања, укључујући концерте – и да је то оно што је навело Стејт департмент да изда јавно саопштење.

- Влада САД је такође поделила ове информације са руским властима у складу са својом дугогодишњом политиком "дужности упозорења" - рекао је Вотсон.

Путин одбацио упозорења: "Хоће да нас застраше"

Путин је у говору у уторак оценио америчка упозорења као "провокативна", рекавши да "ови поступци личе на директну уцену и намеру да се застраши и дестабилизује наше друштво".

Он је рекао да "непријатељ неће успети у застрашивању руског народа".

- Недавно сам рекао да је непријатељ решио да застраши руски народ, мултинационалну заједницу Русије. То се никада није десило, нити ће се десити. Покушаји непријатеља да застраше Русе имају супротан ефекат - поручио је тад Путин.

Само у марту, руске власти су осујетиле неколико инцидената везаних за ИСИС, наводи РИА Новости. Агенција је 3. марта известила да је шест припадника ИСИС-а убијено у противтерористичкој операцији у Ингушком Карабулаку; 7. марта је саопштено да су безбедносне службе откриле и „неутралисале“ ћелију забрањене организације Вилаиат Корасан у региону Калуге, чији су чланови планирали напад на синагогу у Москви; а 20. марта је речено да је приведен командант борбене групе ИСИС-а.

Амерички званичник рекао је у петак да Вашингтон нема разлога да сумња у тврдњу ИСИС-а да је она одговорна за најновији напад.

Шта је рекао ИСИС

Исламска држава петак увече је преузела одговорност за напад, а данас је објавила фотографију тврдећи да су на њој четворица нападача која су извршила смртоносни терористички напад на концертну дворану Крокус, објавила је на свом Телеграм каналу новинска агенција ИСИС-а Амак.

- Напад је изведен у контексту немилосрдног рата између Исламске државе и земаља које се боре против ислама - наводи се у саопштењу агенције Амак, преноси Ројтерс.

Исламска држава је преузела одговорност за синоћњи напад на концертну дворану Крокус, али постојале су индиције због којих Русија истражује повезаност нападача са Украјином иако украјински званичници тврде да званични Кијев нема никакве везе са нападом.

Извор: Србија Данас/Блиц