Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАПЕТО: Руско-кинеске патроле умало довеле до сукоба ЧЕТИРИ СИЛЕ

25.07.2019. 07:43
Пише:
Агенције
rafal
рафал / Извор: Профимедиа

Страсти се не смирују

Након што су јужнокорејски авиони јуче испалили преко 300 хитаца упозорења руским авионима, за које Сеул тврди да су повредили његов ваздушни простор, а затим објављено и да су и кинески и јапански авиони били умешани у инцидент, страсти се не смирују, а свако има другачије оправдање за оно што је умало довело до сукоба без преседана. Ипак, све указује на то да су Кина и Русија спремне да на опасан начин тестирају своју војну сарадњу.

Јапан и Јужна Кореја тврде да су руски и кинески борбени авиони повредили њихов ваздушни простор. Наиме, инцидент се десио изнад групе острваца које Јужнокорејци зову Докдо, а Јапанци Такешима и око њих се споре већ годинама. У питању је група од два острвца и 35 стена које се налазе у Јапанском мору. Иако ова острвца контролише Јужна Кореја, Јапан тврди да она њој припадају.

У инциденту су учествовали авиони из Кине и Русије који су спроводили заједничке вежбе, а због њих су реаговале и јужнокорејска и јапанска војска које су моментално подигле своје летелице.

РУСИЈА ДЕМАНТОВАЛА ЈУЖНОКОРЕЈСКЕ ТВРДЊЕ: Нисмо се никоме извињавали!

РУСИЈА ДЕМАНТОВАЛА ЈУЖНОКОРЕЈСКЕ ТВРДЊЕ: Нисмо се никоме извињавали!

ТУРСКА УЦЕЊУЈЕ ЕУ: Почећемо да ПРОТЕРУЈЕМО ИЗБЕГЛИЦЕ уколико нам не укинете визе!

ТУРСКА УЦЕЊУЈЕ ЕУ: Почећемо да ПРОТЕРУЈЕМО ИЗБЕГЛИЦЕ уколико нам не укинете визе!

ИРАН СЕ ПОДСМЕВА АМЕРИЦИ: Покажите нам тај дрон што сте наводно оборили - ми смо показали ваш!

ИРАН СЕ ПОДСМЕВА АМЕРИЦИ: Покажите нам тај дрон што сте наводно оборили - ми смо показали ваш!

Међутим, Токио се побунио не само против руских и кинеских летелица, већ и против Јужнокорејских авиона који су испалили хице упозорења.

Дан касније, тензије се не смирују.

Шта тврди Јужна Кореја

Према саопштењу јужнокорејских званичника, група авиона се састојала од два руска бомбардера Ту-95 и једног авиона за надгледање А-50, као и два кинеска Х-6 бомбардера. Рекли су и да је А-50 два пута повредио јужнокорејски ваздушни простор.

Јужна Кореја је навела да су њени авиони Ф-15 испалили 360 хитаца упозорења Русији.

F-15
Ф-15 / Извор: Профимедиа

Саопштено је и да је Москва навела да су њени авиони због квара "случајно" улетели у зону ваздушне одбране под контролом Сеула.

Такође, Сеул тврди и да се Москва извинила због инцидента.

Шта је одговорила Москва

Руски званичници су најпре рекли да није истина да су њени авиони летели изнад забрањене територије.

Амбасада Русије у Сеулу негирала је данас да се Москва формално извинила Јужној Кореји због наводног кршења ваздушног простора. Такође, Русија је негирала и да се у групи авиона налазио А-50. Осим тога, негирала је и да су јој јужнокорејски авиони слали упозорења.

Шта каже Јапан

Званичник јапанске владе Јошиде Суга тврди да су руски ратни авиони нарушили територију Јапана, а Токио је уложио протест и Сеулу због инцидента.

НОВА ОПАСНОСТ НА ПОМОЛУ: Северна Кореја испалила пројектил!

НОВА ОПАСНОСТ НА ПОМОЛУ: Северна Кореја испалила пројектил!

НОВИ СКАНДАЛ ТРЕСЕ АУСТРИЈУ: Процурио видео паничног уништавања Курцових ТАЈНИХ СНИМАКА, "афера Ибица" ДОБИЈА ЗАПЛЕТ! (ВИДЕО)

НОВИ СКАНДАЛ ТРЕСЕ АУСТРИЈУ: Процурио видео паничног уништавања Курцових ТАЈНИХ СНИМАКА, "афера Ибица" ДОБИЈА ЗАПЛЕТ! (ВИДЕО)

НЕМАЧКА УЛАЖЕ ВИШЕ ПАРА У ВОЈСКУ! Министар одбране: буџет мора да буде на растућем путу!

НЕМАЧКА УЛАЖЕ ВИШЕ ПАРА У ВОЈСКУ! Министар одбране: буџет мора да буде на растућем путу!

Из Сеула је стигао одговор да они "одбацују претензије Јапана на острва Докдо" и да ће оштро одговорити на сваки спољни упад.

Како је реаговала Кина

У међувремену, Кина је бранила извођење ових вежби, рекавши да њени авиони нису повредили ничији ваздушни простор.

Ву Ћијан, портпарол кинеског министарства одбране рекао је новинарима да се кинеска војска "строго повинује релевантним регулацијама међународног закона и да није ушла у ваздушни простор неке друге земље".

Кина и Русија показују заједничку моћ

Руски председник Владимир Путин и кинески председник Си Ђинпинг упутили су у уторак јасну поруку: спремни су да тестирају границе свог будућег војног партнерства на Пацифику. Међутим, њихова прва заједничка је брзо ескалирала и умало довела до сукоба.

Ради се о тестирању војне алијансе Москве и Пекинга.

У саопштењу објављеном у уторак поподне, руско министарство одбране навело је да је операција била "прва заједничка ваздушна патрола помоћу далекометних летелица у азијско-пацифичкој регији" од стране руских и кинеских снага.

Спроведене су заједничке патроле - како би се продубили и развили руско-кинески односи у оквиру свеобухватног партнерства (између Москве и Пекинга), што је додатно повећало ниво интеракције између оружаних снага две земље, побољшавајући њихову способност за вођење заједничких активности и јачање глобалне стратешке стабилности - наводи се у изјави.

Vladimir Putin, Kim Džong Un
Владимир Путин, Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа/илустрација

Ово ипак није први пут да Русија и Кина показују мишиће на Далеком истоку. Прошле године су спровеле оно што је описано као "највеће ратне игре још од пада Совјетског савеза".

Међутим, сада су у руско-кинеском партнерству подинути улози.

Док две земље немају споразум о одбрани - као што је то случај са САД са Јапаном и са земљама НАТО - вежбе би могле да буду тест онога што војске називају "интероперабилност", или способност кинеских и руских војника да заједно раде на практичном нивоу.

Артом Лукин, стручњак за међународне односе на Далекоисточном федералном универзитету у Владивостоку каже да Москва и Пекинг све више јачају оно што је описао као "квази-савез".

Он је за инцидент са авионима рекао да је дизајниран да покаже њихову заједничку моћ и да "шаље поруку Токију, Сеулу и Вашингтону".

- Искрено речено, изненадио сам се када сам прочитао ове вести. Нисам очекивао да ће ова акција бити тако неустрашива и провокативна - рекао је Лукин.