Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПОЗНАЈТЕ ПРВЕ ТУРИСТЕ У СВЕМИРУ: Спремни су да плате милионе за скупу атракцију, а сви их осуђују због тога

31.01.2021. 08:52
Пише:
Србија Danas/The Washington Пост
svemir
свемир / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/Axiom Space

Ако се догоди како је предвиђено, лет ће означити прекретницу у људском лету у свемир

Двојица имају унуке, а трећи има троје мале деце. Сва тројица су изузетно богати, са могућностима да плате цену карте од 55 милиона долара за осмодневни боравак на Међународној свемирској станици.

ПОГОДИО ПРАВО У МЕТУ: Америка би сама себи требало да уведе санкције

ПОГОДИО ПРАВО У МЕТУ: Америка би сама себи требало да уведе санкције

ПРОЦУРИО ФИЛМ КОЈИ ЈЕ КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА ЗАБРАНИЛА: Открива највеће тајне краљевске породице (ВИДЕО)

ПРОЦУРИО ФИЛМ КОЈИ ЈЕ КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА ЗАБРАНИЛА: Открива највеће тајне краљевске породице (ВИДЕО)

ИРАН ПОГУБИО ПОЗНАТОГ БОКСЕРСКОГ ШАМПИОНА: Оптужен је за издају државе и велике злочине

ИРАН ПОГУБИО ПОЗНАТОГ БОКСЕРСКОГ ШАМПИОНА: Оптужен је за издају државе и велике злочине

Они су прва потенцијална посада спремна да лети у свемир, а која се у потпуности састоји од грађана који иду у приватну у мисију на станицу, практично туристи у свемиру.

Почетком следеће године, ако све буде ишло по плану, трио - Лери Конор, управни партнер "Конор Групе", компаније за инвестирање у некретнине са седиштем у Охају, Марк Пати, извршни директор канадске инвестиционе компаније "Маврик Корп." и Ејтан Стиб, бизнисмен и бивши пилот ловачког ратног ваздухопловства - узлетеће из свемирског центра Кенеди на броду "СпејсЕкс Драгон" за планирани осмодневни боравак на Међународној свемирској станици.

У њиховој пратњи требало би да буде Мајкл Лопез-Алегрија, бивши НАСА астронаут који је четири пута летео у свемир, а сада је потпредседник "Акиом Спејс", компаније са седиштем у Хјустону која координише њихов пут у свемир. Лопез-Алегрија надгледа њихову обуку и служиће као командант мисије.

Ако се догоди како је предвиђено, лет ће означити прекретницу у људском лету у свемир, онај на крају учинити простор приступачнијим и додатно нагризати монопол који владе већ дуго држе свемирска путовања.

Компанија, која још увек завршава посао са НАСА-ом, планира два лета годишње, а такође развија сопствену свемирску станицу за коју се НАСА нада да ће једног дана моћи да замени Међународну свемирску станицу, лабораторију у орбити која је у свемиру већ 22 године.

- Ово је само прва од неколико свемирских посада Акиом чије ће приватне мисије на Међународној свемирској станици заиста отворити експанзивну будућност за људе у свемиру - и направити значајну разлику у свету када се врате кући - рекао је Мајкл Сафредини, председник "Акиом Спејс" и извршни директор, наводи се у саопштењу.

Ко су нови путници?

Пати, 51, која има троје мале деце, цео живот је имао је страст према свемиру, али није мислио да ће икада моћи да оде док му пријатељ није рекао за мисије "Акиом Спејс". Његова прва реакција била је скептична.

- Нисам био сигуран да је то потпуно стварно и никада нисам чуо за ову компанију. Очигледно не бих експлодирао у ракети ако је ово била нека врста путничке одеће Мики Мауса. Али што сам се више распитивао и што сам више директно разговарао с њима, све сам више схватао да су они стварна ствар. Било је заиста могуће. И тај тренутак када помислите - Боже мој, ово је нешто што бих заправо могао да учиним - то је помало надреалан тренутак.

Лет приватних грађана у свемир циљ је који НАСА има годинама. На почетку програма свемирског шатла, предвидели су да се нуде места за приватне грађане и покренули програм "Учесник свемирског лета". Програм се, међутим, завршио након што је свемирски шатл "Челенџер" експлодирао убрзо након полетања, а агенција је закључила да је лет у свемир превише ризичан за обичне грађане.

У интервјуу за "Пост", нова посада лета Акиом рекла је да је добро свесна ризика и да лет схвата озбиљно. У редовима професионалних астронаутских корпуса може бити скептицизма, ако не и директног приговора, па им је циљ да докажу своју заслугу убеђењем и скромном преданошћу коју подухват заслужује.

- Дефинитивно ће бити отпора - рекао је Лопез-Алегрија (62) који је провео 20 година као НАСА-ин астронаут и држи рекорд у највише шетњи свемиром.

svemir
свемир / Извор: Фото: Shutterstock

- Мислим да је наш посао да их освојимо. То сигурно можемо учинити максимално припремљени и стручни. И тако, мој циљ је довести те момке до тачке у којој ниједан камен није преврнут. А кад уђу на станицу, посаде су задовољне, можда и пријатно - каже Лопез-Алегрија.

Стиб (63), који је летео у борбеним мисијама за израелско ратно ваздухопловство и оснивач је инвестиционе компаније, добро је свестан ризика, посебно зато што је био близак пријатељ са Иланом Рамоном, првим израелским астронаутом, који је умро 2003. године када је свемирски шатл Колумбија експлодирао изнад Тексаса. Сада је члан одбора фондације створене у Рамонову част.

- Очигледно постоји неки страх, а ово је дефинитивно екстремно. А онда постоје ризици и свестан сам ризика - рекао је Стиб, у вези његовог лета.

Конор (71) би постао друга најстарија особа која је отишла у свемир након што је Џон Глен летео на шатлу у 77. години. Рекао је да жели да остави добар утисак како би и други могли да крену његовим стопама.

- Ми имамо виталну одговорност као прва група приватних астронаута да то исправно урадимо како не бисмо на крају постали последња група - рекао је.

Колико кошта карта за свемир?

Та путовања, иако још увек скупа, коштају далеко мање од путовања у свемирску станицу. Виргин је наплатио 250.000 долара, иако ће та цена вероватно порасти у кратком року. Блу Ориџин још није објавио цене.

Пати и Конор отпутовали су прошле године на рт Канаверал како би били сведоци првог лансирања астронаута компаније "СпејсЕкс". Било је то први пут да су обојица били на лансирању ракете и обојица су рекли да су били у страху.

- Осећате тај звук у грудима - рекао је Пати.

svemir
свемир / Извор: Фото: Shutterstock

Током година, неколико богатих грађана раније је приватно летело до свемирске станице - али на руском броду Сојуз јер је НАСА забранила праксу на летовима са америчког тла. НАСА је 2019. године преокренула свој став, рекавши да ће мисије помоћи јачању растуће комерцијалне свемирске индустрије, као и НАСА-ином резултату. Свемирска агенција наплаћује 35.000 долара дневно по путнику за храну, складиштење и комуникацију током боравка у лабораторији у орбити - укупно више од милион долара за четири особе током осам дана.

Много осуда друштва

Они су такође свесни да на Земљи постоје проблеми које треба решити и да велики део јавности свемирске летове доживљава као сувишно уживање, посебно током пандемије и економске кризе. Чланови посаде кажу да лет виде као побољшање својих других филантропских напора.

- Много је проблема - недаћа и, у неком погледу, криза, овде, не само у САД-у, већ и широм света. А то апсолутно мора бити приоритет. Али не можемо заборавити на будућност. Не можемо заборавити да имамо дугорочне визије ... И надамо се да ће ова мисија и истраживање које ћемо обавити бити један мали корак на том путу - рекао је Конор.

svemir
свемир / Извор: Фото: Shutterstock

Конор иначе сарађује са клиником Маио и клиником Кливленд на истраживачким пројектима. Такође намерава да држи лекције студентима на Дејтон Ерли Колеџ Академи, К-12 школи чартера са 1.300 ученика, од којих је 75 одсто из породица са ниским приходима.

Пати сарађује са Канадском свемирском агенцијом и Дечјом болницом у Монтреалу на истраживачким пројектима у вези са здрављем. А Стиб планира да спроведе научна истраживања која координишу Рамон фондација и Израелска свемирска агенција.