Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Наташа је била отета 8 ГОДИНА, док се нека деца никада нису вратила кући. ШТА ЈЕ АМБЕР АЛЕРТ и да ли нам треба?

30.12.2019. 18:44
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Otmica deteta
Отмица детета / Извор: Профимедиа

Осим мале Амбер, свет су шокирали и бројни други случајеви отмица деце и тинејџера. Неки од њих су срећом успели да се врате својим домовима, док друга, нажалост, никада нису.

Вест која је 29. децембра обрадовала Србију, али и читав регион је да је Моника Каримановић (12) пронађена жива. Осумњичени за њену отмицу је Нинослав Јовановић, познат и као "Малчански берберин", који је већ осуђивани силоватељ. Случај који је после нестанка Тијане Јурић још једном запрепастио државу, довео је до многих полемика у јавности. Једна од тих је поново на светлост дана изнела расправу о томе треба ли увести систем упозорења, познат као "Амбер алерт".

Ради се о систему упозорења када постоји реална процена да је нестало дете у животној опасности и представља један од интензивних и јавних механизама потраге, која у пракси резултира проналажењем нестале или отете деце.

ПУЦЊАВА У БЕРЛИНУ: Велике полицијске снаге опколиле зграде!

ПУЦЊАВА У БЕРЛИНУ: Велике полицијске снаге опколиле зграде!

ГРЕТА ОДБРУСИЛА СВИМА КОЈИ ЈЕ НАПАДАЈУ: Ма смешни су, само се плаше младих који доносе промене

ГРЕТА ОДБРУСИЛА СВИМА КОЈИ ЈЕ НАПАДАЈУ: Ма смешни су, само се плаше младих који доносе промене

НЕЗАПАМЋЕНИ УЖАС НА БАЗЕНУ: Девојчица (17) умрла на свој рођендан! Само је потонула, ево шта кажу лекари!

НЕЗАПАМЋЕНИ УЖАС НА БАЗЕНУ: Девојчица (17) умрла на свој рођендан! Само је потонула, ево шта кажу лекари!

Како Амбер алерт изгледа у пракси?

Овај систем ради тако што, када се пријави нестанак детета, реагује полиција, а потом се укључују сви медији, прекидају се ТВ и радијски програми, објављује информација о детету, то се преноси и на интернету. Слика детета се појављује на билбордима, бензинским пумпама, на мобилне телефоне стижу СМС поруке.

Реч је о систему упозорења када постоји реална процена да је нестало дете у животној опасности и представља један од интензивних и јавних механизама потраге, која у пракси резултира проналажењем нестале или отете деце.

Систем Амбер алерт јесте заслужан за спасавање много деце широм света, а име је добио по девојчици Амбер Хагерман (9) коју је задесила трагична судбина.

Осим мале Амбер, свет су шокирали и бројни други случајеви отмица деце и тинејџера. Неки од њих су срећом успели да се врате својим домовима, док друга, нажалост, никада нису.

Амбер алерт у Европи

Тренутно систем "Амбер алерт" постоји у 20 европских земља: Белгија, Бугарска, Кипар, Чешка, Француска, Немачка, Грчка, Ирска, Италија, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Пољска, Португал, Румунија, Словачка, Шпанија, Швајцарска и Велика Британија. Како и сам списак показује, није уведен у земљама бивше Југославије.

Први пут у Европи је овај систем "укључен" рано ујутру 8. маја 2013. године за двојицом браће из Холандије. Фотографија на којој се налазе дечаци приказана је на великим екранима чак и у белгијској провинцији Лимбург и у Северној Рајни Вестфалији у Немачкој, а случај је добио огромну медијску пажњу у три државе.

Злоупотребљавали систем

Овај веома функционалан систем неретко је био и злоупотребљаван и то су најчешће чинили разведени родитељи. Наиме, једна ранија студија показала је да је током 2004. године у САД од 233 случаја већина упозорења издата, а да не испуњавају критеријуме Министарства правде.

Чак половина (117) упозорења односила се на несталу у експлоатисану децу која су категоризована као "породичне отмице", где су умешани родитељи који се споре о старатељству. Затим, било је 48 упозорења за децу која уопште нису отета, већ су се изгубила, побегла... Још 23 упозорења објављена су у случајевима када полиција није знала име наводно отетог детета, често као неспоразум сведока који су пријавили отмицу.

Према Министарству правде САД, услови који морају да буду испуњени како би упозорење било издато су: полиција мора да потврди да се догодила отмица, постоји опасност да дете буде повређено или убијено, да постоје наводи очевидаца о детету, отмичару и отмичаревом аутомобилу и да је дете малолетно.

Шта се догодило са малом Амбер?

Амбер Хагерман (9) је возила бицикл на паркингу испред напуштене продавнице са својим братом Рикијем. Једно време су се возили заједно, а онда је он одлучио да је остави саму и врати се кући. У једном тренутку је непознати мушкарац изашао из црног комбија, насилно узео Амбер са бицикла и угурао је у возило.

Пет дана касније случајни пролазник је пронашао њено тело у заливу који је био поплављен након олује око шест километара од паркинга са ког је отета. Њен врат је био пререзан.