Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАТО БЕСАН НА ЕРДОГАНА! "Прочитај Ану Карењину"

19.05.2022. 14:02
Пише:
Србија Данас
Erdogan
Ердоган / Извор: Профимедиа

Од када је Турска блокирала чланство Шведске и Финске у НАТО, бројне критике слиле су се на њен рачун.

Најновија анализа пореди руску војну операцију са књижевним делом Лава Толстоја "Ана Карењина".

"Све срећне породице су сличне, свака несрећна породица несрећна је на свој начин", чувени почетак романа "Ана Карењина" руског класика Лава Николајевича Толстоја односи се и на савезе, доноси Блумберг у врло критичком коментару турске блокаде почетка преговора о приступању Финске и Шведске НАТО-у, али и понашања мађарског премијера Виктора Орбана када су у питању однос према Европској унији и руској операцији на Украјину.

"УКОЛИКО НАТО УРАДИ ОВО ПОЧИЊЕ НУКЛЕАРНИ РАТ" Војни експерт изнео МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ: На столу две опције

"УКОЛИКО НАТО УРАДИ ОВО ПОЧИЊЕ НУКЛЕАРНИ РАТ" Војни експерт изнео МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ: На столу две опције

ЕРДОГАН ПРЕЛОМИО! Председник Турске има спреман одговор за чланство Шведске и Финске у НАТО

ЕРДОГАН ПРЕЛОМИО! Председник Турске има спреман одговор за чланство Шведске и Финске у НАТО

УКРАЈИНСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Хрватска ће БЛОКИРАТИ пријем Финске и Шведске у НАТО!

УКРАЈИНСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Хрватска ће БЛОКИРАТИ пријем Финске и Шведске у НАТО!

Тренутно је, како се наводи, НАТО незадовољан Турском, а Европска унија Мађарском. За добробит свих укључених - укључујући и земље попут Финске и Шведске - требало би се надати да ће ове породице решити ствари, наводи аутор Андреас Клут.

Најхитнији изазов сада је, сматра он, увести Финце и Швеђане, које су чланице ЕУ, али још не и чланице НАТО-а, у трансатлантски војни савез због властите сигурности и НАТО-а.

Након војне интервенције Русије уУкрајини, подсећа аутор, обе ове скандинавске земље одустале су од своје традиционалне неутралности како би потражиле заштиту унутар НАТО-а. Савез је, пак, одушевљен што те двије земље желе да приступе јер би га ојачале, посебно када је у питању одбрана Балтичких земаља - Естоније, Летоније и Литваније.

Битна је, истиче, брзина. Ако би се Путин одлучио на "одмазду", учинио би то у прелазном периоду између њихове пријаве и приступања.

Кварење "породичне вечере"

И ту се умешао турски председник Ердоган. Он је дуго, наводи Клут, био 'бете ноире' (црна звер, односно особа коју неко снажно не воли) савеза. Више пута је Ердоган претио другој земљи НАТО-а - Грчкој. Упркос тешким и гласним критикама савезника, он је такође купио руски противваздушни обрамбени систем С-400, који може да угрози операције НАТО-а.

А сада је приметио како је 29 других НАТО савезника узбуђено због добродошлице Швеђанима и Финцима те закључио како је ово прилика да, како се наводи, изазове још једну "гужву" у вези онога што код њега стално изазива зловољу, а то су Курди.

Турска се дуго борила против курдских сепаратиста на југоистоку земље и њихових партнера у Сирији и другде у регији. Анкару све те организације сматра терористима. Но, друге западне земље праве разлику између тих организација и не сузбијају све курдске дисиденте с истим ентузијазмом као Турска, а то Ердогану смета.

"Скандинавске земље", рекао је прошле недеље, "су попут уточишта за терористичке организације". Турска би, сугерисао је одмах, могла да блокира чланство Шведске и Финске у НАТО-у.

То није први пут да Ердоган покушава да поквари западну "породичну вечеру", наводи аутор.

Својевремено је такође претио да ће, између осталог, да усмери избеглице према ЕУ. Ердоган често угађа својој домаћој публици у Турској - његове присталице, како се наводи, очито воле да гледају како поручује Европи и САД-у да га није превише брига што они мисле.

Ипак, његова је непослушност када су Финска и Шведска у питању посебно кратковиде нарави јер је способност НАТО савеза да одвраћа агресију питање рата и мира. Сада ће, како наводи Клут, бити потребна спретна и истрајна дипломатија НАТО-а, Шведске и Финске – те неки уступци од стране потоње две – да добију Ердогана на своју страну.

Слична се борба одвија између ЕУ-а и њене за Брисел проблематичне чланице Мађарске, која је такође чланица НАТО-а. Премијер Виктор Орбан годинама поткопава владавину права и друге демократске институције, игноришући осуде ЕУ-а и претварајући Брисел у баука у оквиру своје домаће пропаганде. Такође је знао с дивљењем гледати Путина, чији диктаторски мачизам зазива, пише Блумберг.

Nato
Нато / Извор: Профимедиа/илустрација

Облонски и Левини опстају, Карењини се распадају

Од почетка војне операције Русије у Украјини, Орбан је подржао неколико пакета санкција ЕУ-а Русији. Но, и даље блокира оне који би Москви нанели највише штете, као што је ембарго на руску нафту. Мађарска је такође једна од ретких западних земаља која још није послала никакво оружје Украјини за њену самоодбрану, подсећа аутор.

У свему томе савези и заједнице народа наликују породицама у Толстојевом роману, наводи аутор. Они најзанимљивији - у овом случају породице Облонски, Карењини и Левини, углавном су несретни, али свако из својих разлога.

Рођаци гњаве и сметају једни другима. Чланови породице морају да жртвују своје осећаје, склоности и слободе само да би одржали клан на окупу. Је ли таква мука вредна тога, пита се аутор.

Толстој, каже, имплицира да јесте. И сваки, како каже, пристојан геополитички стратег би се сложио. Само треба имати на уму што је у питању у сваком контексту. Путин крши сва правила међународних односа, од суверенитета и интегритета држава до норми које регулишу хумано поступање према цивилима у рату. Он безобзирно, истиче аутор, прети чак и нуклеарном ескалацијом.

У Толстојевом свемиру, претња долази из целокупног света ван. Опстајеш и напредујеш, сугерише роман, само ако останеш предан породици, чак и ако је она нефункционална. Облонски савладавају неверу и држе се заједно. Левини такође успевају да се носе с тешкоћама те проналазе стабилност и испуњење. Али Карењини се распадају, закључује Блумбергов Андреас Клут.