Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАУЧНИЦИ КОНАЧНО ОТКРИЛИ: Пронађен разлог због ког неки људи развијају ТЕЖАК ОБЛИК КОРОНЕ

01.10.2020. 07:39
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus, respirator
Коронавирус, респиратор / Извор: Профимедиа

У једној студији, међународни тим научника, окупљен око Жан-Лорана Казанове са Универзитета "Рокфелер" у Њујорку, анализирао је узорке крви 987 животно угрожених људи оболелих од ковида-19.

Научници већ извесно време претпостављају да код дела пацијената тешко оболелих од ковида-19 слаб имунитет спречава ефикасну одбрану од вируса САРС-Цов-2, а сада су утврдили на чему се заснива та слабост.

Две студије, објављене прошле недеље у стручном магазину "Сајенс", објашњавају готово 14 одсто тешких случајева ковида-19, али и зашто код мушкараца болест чешће има тежак ток. Научници верују да нова сазнања могу битно да унапреде лечење оболелих.

КОРОНА ДИВЉА ПО ОМИЉЕНОЈ СРПСКОЈ ДЕСТИНАЦИЈИ: Пандемија однела још три живота

КОРОНА ДИВЉА ПО ОМИЉЕНОЈ СРПСКОЈ ДЕСТИНАЦИЈИ: Пандемија однела још три живота

НОВЕ ДРАСТИЧНЕ КОРОНА МЕРЕ У ШПАНИЈИ: Да ли че доћи до тоталног колапса главног града?

НОВЕ ДРАСТИЧНЕ КОРОНА МЕРЕ У ШПАНИЈИ: Да ли че доћи до тоталног колапса главног града?

ЗАВРШЕНА КЛИНИЧКА ИСПИТИВАЊА ЗА ВАКЦИНУ ВЕКТОР: Неће бити ограничења у количинама које могу да се произведу

ЗАВРШЕНА КЛИНИЧКА ИСПИТИВАЊА ЗА ВАКЦИНУ ВЕКТОР: Неће бити ограничења у количинама које могу да се произведу

Аутори студија, које су привукле велику пажњу међу колегама, кажу да је код појединих тешко оболелих пацијената "истурени положај" имунолошког система не функционише како треба.

Конкретно, реч је о одређеној врсти неуротрансмитера, интереронима тип 1, првој линији одбране након што вирус нападне здраву ћелију у организму. Интерферони утичу на то да нападнута ћелија настави да производи ефикасне протеине против вируса, те активирају имунолошке ћелије које уништавају вирус.

Најзад, интерферони доприносе да се ћелије које још нису нападнуте боље наоружају за заштиту од напада. Нове студије наводе на закључак да код тешких случајева ковида-19 ови механизми неретко не функционишу баш најбоље.

Заведена антитела и генске мутације

У једној студији, међународни тим научника, окупљен око Жан-Лорана Казанове са Универзитета "Рокфелер" у Њујорку, анализирао је узорке крви 987 животно угрожених људи оболелих од ковида-19. Код сваке десете особе нашли су антитела која су нападала интерферон који лучи њихов организам, дакле, погрешно препознавала неуротрансмитер као уљеза и неутралисале га.

Могуће успешније лечење

Могућа важна улога интерферона код ковида-19 нуди шансу да се оболелима помогне већ провереним методама, сматрају научници. Примера ради, могуће су анализе у којима би се испитивало присуство штетних антитела како би се идентификовале особе изложене посебно високом ризику, ефикасније заштитиле и можда биле међу првима која ће бити вакцинисане. Поред тога, могућ је развој терапија које онеспособљавају антитела.

У крви контролне групе од 663 особе са благим или асимптоматичним обликом болести није нађено ниједно такво антитело, преноси "Цајт", позивајући се на студију.

- То значи да најмање десет одсто критичних случајева инфекције изазива аутоимуна реакција на сопствени имунолошки систем - наводи Казанова у часопису "Сајенс".

Притом упада у очи да је та грешка у имунитету била присутна готово искључиво код мушкараца. Од 101 особе, код којих су нађена ова антитела, 95 су били мушкарци.

Казанова претпоставља да се ова грешка преноси преко X хромозома. Жене, које имају ту карактеристику у генима можда су заштићене захваљујући другом X хромозому, који нема ту грешку, што код мушкараца не би било могуће, јер имају само један X хромозом.

Мутације на осам осечака гена

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Аутори друге студије су такође проучавали везу између грешки у имунолошком одговору и тешког облика ковида-19, посебно обраћајући пажњу на генетске промене. Они су анализирали 13 сегмената гена, који су у ранијим студијама (на пример, изазивача грипа) доведени у везу са грешком у механизму интерферона.

И заиста: у наследном материјалу 23 од 659 учесника студије оболелих од тешког облика ковида-19 идентификовали су ретке мутације у осам таквих сегмената гена. Када су измерили ниво интерферона у крви неких од ових пацијената, вредности су биле екстремно ниске.

Ово је научнике навело на закључак да је код тих 3,5 одсто тешко оболелих инфекцију отежао генетски условљен недостатак интерферона.

- Ово је прва студија која непобитно потвђује повезаност мутација гена са тешким обликом ковида-19 - каже Ћијанг Пан-Хамерстрем, један од аутора студије.

- Две студије заједно објашњавају 14 одсто тешких случајева ковида-19. То је заиста импресивно.