Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАУЧНИЦИ РАЗБИЛИ СВЕ МИТОВЕ О ВАКЦИНАМА: Да ли треба да их приме они који су преболели ковид, шта је са трудницама и када скидамо маске!

22.01.2021. 08:25
Пише:
SrbijaDanas/Klix.ba
vakcine
вакцине / Извор: Профимедиа

Вакцине су сигурне и ефикасне, а научници су разбили постојеће митове о њима

Брз развој вакцина против коронавируса током прошле године проузроковао је ширење бројних дезинформација о њиховој безбедности и делотворности, што обмањује јавност и може угрозити животе људи, упозоравају научници.

ГОДИНУ ДАНА ОД НАЈСТРОЖЕГ ЛОКДАУНА НА СВЕТУ: Сећате се Вухана? (ФОТО/ВИДЕО)

ГОДИНУ ДАНА ОД НАЈСТРОЖЕГ ЛОКДАУНА НА СВЕТУ: Сећате се Вухана? (ФОТО/ВИДЕО)

ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА УВЕЛА ПЦР ТЕСТ НА ГРАНИЦАМА: Мора се урадити 72 сата раније

ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА УВЕЛА ПЦР ТЕСТ НА ГРАНИЦАМА: Мора се урадити 72 сата раније

ЦРНЕ ЦИФРЕ И ДАЉЕ ХАРАЈУ СВЕТОМ: Број оболелих премашио 98 милиона, највише у САД

ЦРНЕ ЦИФРЕ И ДАЉЕ ХАРАЈУ СВЕТОМ: Број оболелих премашио 98 милиона, највише у САД

Светска здравствена организација (СЗО) је саопштила да је ширење дезинформација о вакцинама међу првих десет претњи по јавно здравље на глобалном нивоу. Вакцинација, како наводи СЗО, годишње може да спречи од два до три милиона смртних случајева повезаних са коронавирусом.

Зато су научници упозорили на неке од највећих митова о вакцинама против коронавируса.

Вакцине нису сигурне јер су развијене пребрзо

Вакцине против коронавируса, које су тренутно у употреби широм света, подвргнуте су строгим и ригорозним клиничким испитивањима. Свака од њих тестирана је на хиљадама људи након почетних испитивања на животињама.

Произвођачи вакцина истичу да су сви резултати испитивања доказали да су вакцине сигурне и ефикасне. Поред интерних контрола у самим компанијама, све вакцине, укључујући оне које су произвели Фајзер и БиоНТек, Модерна и АстраЗенека, подвргнуте су и строгим контролама других регулатора надлежних за сигурност лекова.

У касним фазама испитивања утврђено је да су Фајерова и Модернина вакцина ефикасне у процентима од 95 и 94,1 посто у превенцији озбиљне инфекције ковид-19, док је вакцина коју су развили Универзитет у Оксфорду и АстраЗенека ефикасна 70 посто.

fajzerova vakcina
фајзерова вакцина / Извор: Реутерс

 

Вакцине против коронавируса мењају ДНК

Вакцине против коронавируса које су развили Фајзер-БиоНТек и Модерна садрже РНК (или мРНА) која упућује људске ћелије како да производе протеин који покреће имунолошки одговор на коронавирус. На овај начин гради се имунитет против вируса.

МРНА из вакцина никада не улази у језгру ћелије где се чува ДНК, истичу из америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

- То значи да мРНА ни на који начин не може утицати на нашу ДНК. Уместо тога, ковид-19 мРНА вакцине раде на природној заштити тела како би сигурно развило имунитет на болест. Поред тога, имуне људске ћелије се распадају и решавају се мРНА убрзо након што добију потребне упутства за производњу протеина - појаснили су из ЦДЦ-а.

sputnjik V
спутњик В / Извор: Профимедиа

 

Вакцине против коронавируса утичу на плодност

Поједине жене су забринуте да би вакцине против коронавируса могле наштетити њиховој плодности, о чему је много дезинформација кружило интернетом. Краљевски колеџ Велике Британије огласио се поводом ових дезинформација истакнувши да нема никаквих доказа који указују на то да ковид вакцине утичу на плодност те да ове тврдње нису поткрепљене никаквим научним доказима.

Вакцине нису сигурне за труднице

Подаци о сигурности вакцина за труднице су ограничени, кажу из ЦДЦ-а. Према истраживањима која су спроведена на носећим женкама пацова, не постоји никаква забринутост да су вакцине несигурне за труднице.

Научници у будућности планирају провести нова истраживања о утицају вакцина на труднице када ће бити доступно више информација, јавља ЦНБЦ.

Sinofarm
Синофарм / Извор: Реутерс

 

Уколико сте се вакцинисали, не морате да носите маску

Чак и након вакцинације против коронавируса постоји могућност да пренесете вирус на друге, пише ЦНБЦ. Из ЦДЦ-а истичу да још није познато како ће вакцинација утицати на даљњи пренос заразе те позивају људе да наставе нда носе маске и држе дистанцу и након вакцинације.

Не треба ми вакцина јер сам преболовао корону

Иако би прва инфекција коронавирусом људима могла пружити антитела против реинфекције, стручњаци још нису сигурни колико дуго траје ова заштита.

Прелиминарни резултати истраживања на хиљадама здравствених радника широм Уједињеног Краљевства открили су да ће људи заражени коронавирусом вероватно имати неки облик имунитета најмање пет месеци.

У другом истраживању научници тврде да имунитет траје осам месеци. Међутим, подаци такође сугеришу да појединци с антителима још увек могу да буду преносници вируса.