Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕДЕЉА ПРЕСУДАН ДАН ЗА ПЕКИНГ: Да ли ће доћи до промене код наших ЧЕЛИЧНИХ пријатеља и шта можемо да очекујемо?

12.10.2022. 20:29
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Si Đinping, Kina
Си Ђинпинг, Кина / Извор: Профимедиа

На Конгресу који почиње 16. октобра присуствује сам врх једне од највећих политичких партија у свету која броји више од 96 милиона чланова

Кинески председник Си Ђинпинг планира да на предстојећем 20. Конгресу комунистичке партије учврсти своју позицију најмоћнијег политичара у земљи. Претходних година на овим састанцима дошло је до поједностављеног преноса власти, односно да највиши партијски лидер након два петогодишња мандата преда штафету пажљиво одабраном наследнику.

Међутим, очекује се да ће Си Ђинпинг ове године направити преседан и да ће узети трећи мандат на месту генералног секретара владајуће комунистичке странке. Зато је годинама Конгрес партије најпосећенији партијски састанак, управо јер на том окупљању јавност сазнаје у ком ће правцу ићи држава наредних пет година.

"КИНА ЈЕ ПОКАЗАЛА ДА ЈЕ СТАБИЛАН ПАРТНЕР" Премијерка Брнабић: Зближавају нас вредности слободарског света

"КИНА ЈЕ ПОКАЗАЛА ДА ЈЕ СТАБИЛАН ПАРТНЕР" Премијерка Брнабић: Зближавају нас вредности слободарског света

"СВЕТ МИ СЕ СРУШИО" - Ово је задругаркина РЕАКЦИЈА, кад су јој јавили за СМРТ ОЦА! "МЛАД је УМРО"

"СВЕТ МИ СЕ СРУШИО" - Ово је задругаркина РЕАКЦИЈА, кад су јој јавили за СМРТ ОЦА! "МЛАД је УМРО"

"ЖИВЕЛА КИНА! ЖИВЕЛА СРБИЈА! ЖИВЕЛО ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО!" Кинеска амбасадорка Чен Бо: Наши односи задржали висок ниво развоја

"ЖИВЕЛА КИНА! ЖИВЕЛА СРБИЈА! ЖИВЕЛО ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО!" Кинеска амбасадорка Чен Бо: Наши односи задржали висок ниво развоја

Шта је Конгрес комунистичке партије?

Национални Конгрес комунистичке партије, како гласи пун назив ове манифестације, почиње 16. октобра и представља окупљање највиших партијских функционера који се одржава на сваких пет година. На овим састанцима присутни дискутују о новом лидеру и договарају се у ком правцу ће ићи политика државе.

На овим састанцима присуствује око 2.300 пажљиво бираних чланова партије из целе државе. Углавном су то највиши представници кинеских провинција, војни званичници, представници одређених професија попут занатлија и пољопривредника, као и представници индустрије. Четвртина присутних су жене, док 11 одсто присутних чине представници националних мањина.

Све у свему, на Конгресу присуствује сам врх једне од највећих политичких партија у свету која броји више од 96 милиона чланова.

Комунистичка странка састоји се из три круга моћи. Око 400 чланова партије су чланови елитног Централног комитета партије који укључује и 25 чланова Политбироа. У оквиру Политбироа постоји Стални комитет који представља најмоћније тело у Кини и у оквиру њега се доносе све битне одлуке у држави.

Чланови Политбироа су углавном мушкарци који по етничкој припадности припадају групацији Хан, а у тренутни састав овог тела укључена је само једна жена.

Предстојећи недељни састанак посвећен је комунистичкој партији, најмоћнијој организацији у земљи. Иако га многи поистовећују са класичним састанцима чланова Владе у некој држави, он то заправо није.

Очекује се да ће на предстојећем Конгресу Си Ђинпинг бити изабран за генералног секретара партије, али њему том приликом неће бити потврђен трећи мандат све до годишњег састанка Парламента који је заказан за март следеће године.

Како се бира највише руководство?

На предстојећем Конгресу бираће се и највише руководство комунистичке странке. Ово је у суштини више формалност, него прави изборни процес. Верује се да је одлука о томе ко ће бити у руководству донета још много пре самог Конгреса, на састанцима највише елите који су затворени за јавност.

Током Конгреса присутни ће гласати за чланове Централног комитета, које представља главно партијско руководство које чини 200 чланова и још 200 алтернативних чланова. Они се редовно састају и њихов задатак је такође да формално бирају чланове Политбироа.

Одмах након завршетка Конгреса, Централни комитет се састаје на својој првој пленарној седници, где се бирају чланови Политбироа и Сталног комитета.

Аналитичари верују да су људи на овим позицијама већ унапред договорени током преговора између страначких функционера и владајуће елите. Они такође сматрају да је пред овај састанак Си већ елиминисао своје потенцијалне ривале и угушио моћ претходних лидера за које се у прошлости сматрало да играју велику улогу у доношењу одлука.

Kina besna na SAD
Кина бесна на САД / Извор: Профимедиа

Када ћемо знати ко је изабран?

Након што их изабере Централни комитет, нови врх Партије ће по унапред утврђеном реду ући у Велику салу народа у Пекингу, ходајући по степену важности.

Као и 2017. године, очекује се да ће Си увести присутне у просторију као новопотврђени генерални секретар и представити остале чланове новог Сталног комитета, а цео догађај преносиће национална телевизија.

Аналитичари ће чекати да виде колико је чланова Сталног комитета изабрано и ко су они, како би покушали да претпоставе да ли Си има апсолутну моћ или је направио уступке. Они ће такође тражити потенцијалног наследника, што би могло да наговести колико дуго Си намерава да влада.

Зашто се овај Конгрес разликује од оних у прошлости?
Више од две деценије на сваком другом Конгресу се поставља нови генерални секретар.

Али од последњег Конгреса 2017. године, Си је наговестио планове да се чврсто ухвати у коштац са свим аспектима онога што се сматра "тројством моћи у Кини"-  преузеће контролу над партијом, државом и војском.

Као прво, на прошлом Конгресу Си Ђинпинг је прекинуо традицију и није навео потенцијалног наследника.

Затим, месецима касније, кинеско законодавство је елиминисало ограничења мандата за председника Кине. Ово је широко виђено као омогућавање Сију да преузме трећи мандат на месту шефа државе, истовремено задржавајући контролу над странком, где се заправо и налази права моћ.

Иако не постоје формална ограничења мандата за генералног секретара, уколико Си остане на овој позицији он ће такође прекршити још једно неписано правило које се односи на старосну границу. До сада је био правило да они који имају 68 и више година одлазе у пензију.

Си који сада има 69 година, би прекршио ову традицију уколико остане на власти. Оно што је мање јасно јесте да ли ће настојати да другим са савезницима у Политбироу такође омогући овај изузетак или ће можда снизити старосну границу за одлазак у пензију за ове чланове како би елиминисао постојеће функционере.

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Које промене можемо да очекујемо?

Конгрес почиње читањем извештаја генералног секретара странке о постигнућима државе у prethonih пет година. Аналитичари очекују да ће битно место у овом извештају заузети представљање резултата нулте ковид стратегије која се односи на борбу са пандемијом корона вируса.

Очекује се да ће бити речи и о економским изазовима, као и о плановима за уједињене са Тајваном. Такође, аналитичари сматрају да ће Си ојачати своје наслеђе кроз амандмане на Правилник о партији, што се редовно дешава на оваквим окупљањима.

У септембру чланови Политбироа су разговарали о овим променама на заједничком састанку, саопштило је руководство странке, али нису износили више детаља.

Током Конгреса 2017. године Си је постао други председник комунистичке партије после оснивача странке Мао Цедунга, чија је идеологија додата у Правилник странке док је још био на власти. Аналитичари верују да ће Си на предстојећем састанку желети да додатно учврсти своју идеологију.

На крају, очекује се да ће сви ови аспекти бити показатељи колико је снажна подршка Сију док потенцијално планира да започне свој трећи мандат.