Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕКЕ ЗЕМЉЕ ЋЕ МНОГО ДОБИТИ ПОБЕДОМ ТАЛИБАНА: Коме тријумф радикалних исламиста највише иде у прилог и зашто?

16.08.2021. 19:17
Пише:
Србија Данас/Курир
Talibani
Талибани / Извор: Профимедиа

Цео Авганистан је данас под њиховом контролом

Победници у Кабулу биће они који имају користи од преузимања власти од стране талибана. Они ће такође бити они који имају користи или навијају јер САД изгледају понижене.

Очишћено Зобнатичко и Завојско језеро у оквиру Хенкеловог пројекта „Волим реку, а ти?“

Очишћено Зобнатичко и Завојско језеро у оквиру Хенкеловог пројекта „Волим реку, а ти?“

ЛИЦЕМЕРЈЕ ЗАПАДА: Дојче Веле осуо ПАЉБУ после победе Талибана: Знају годинама шта се дешава, САДА СЕ КАО ЧУДЕ!

ЛИЦЕМЕРЈЕ ЗАПАДА: Дојче Веле осуо ПАЉБУ после победе Талибана: Знају годинама шта се дешава, САДА СЕ КАО ЧУДЕ!

(УЖИВО) ХАОС У АВГАНИСТАНУ НЕ ПРЕСТАЈЕ: "Стижу нам застрашујуће информације", Бајден се хитно обраћа нацији!

(УЖИВО) ХАОС У АВГАНИСТАНУ НЕ ПРЕСТАЈЕ: "Стижу нам застрашујуће информације", Бајден се хитно обраћа нацији!

Међу тим "добитницима" су Катар, Русија, Кина, Пакистан, Турска и Иран. То се може видети на различите начине. Већина ових земаља угостила је Талибане или их прећутно подржала. Други, попут Турске, настојали су да имају улогу у пост-америчком Авганистану, преноси Џерузалем пост.

Ирански медији пуни су прича које тврде да талибани неће извозити екстремизам нити претити било коме и да је Иран увек помагао авганистанском народу. Ирански званичник Али Шамкани, на пример, дао је позитивне изјаве о улози Ирана у Авганистану.

У међувремену, катарска Ал Џазира била је ту да прикаже талибане који преузимају председничку палату у Кабулу. Изгледа да је Катар унапред знао за планове талибана јер је Доха годинама била домаћин талибанима.

Катар има велику америчку војну базу, али је увек подржавао верске екстремисте, укључујући Хамас и Муслиманско братство, а Талибанима је пружао третман црвених тепиха. Ово је велики добитак за Катар и он ће га искористити за полугу широм Блиског истока.

Talibani
Талибани / Извор: Профимедиа

Док Катар и Турска имају користи због својих веза са исламистичким групама и опште подршке екстремним исламским покретима, Ирану користи то што види како САД напуштају кућни праг. Иран такође жели да САД напусте Ирак и искористиће авганистански хаос да их натера да напусте Ирак. Турска ће радити са Русијом и Ираном у Сирији на покушају да натерају САД да оду. Све ове земље слажу се да желе да Америка оде из региона.

И Русија и Кина су угостиле талибанске делегације последњих година и месеци. Желе да имају отворене канале за талибане и размишљају о томе да их признају као нову владу. Ово је важно у Савету безбедности Уједињених нација. Уз подршку Русије и Кине, талибани могу добити међународну моћ која им је потребна и на крају стећи шире признање.

Састанци између талибанских званичника и руских изасланика ове недеље, о којима је извештавано, важни су.

- Руски амбасадор у Авганистану Дмитриј Жирнов састаће се у уторак са координатором руководства талибанског покрета [забрањеним у Русији] како би разговарали о обезбеђивању безбедности руске амбасаде, рекао је у интервјуу изасланик председника Русије у Авганистану Замир Кабулов -известила је руска новинска агенција TASS.

- Наш амбасадор је у контакту са представницима талибанског руководства - рекао је он.

- Сутра ће се, како ми је рекао пре само 10 минута, састати са координатором из талибанског руководства ради обезбеђења безбедности, укључујући и нашу амбасаду.

Руски амбасадор разговараће са представником талибана о детаљима спољне заштите дипломатске мисије Руске Федерације, рекао је Кабулов. То значи да би Русија могла размотрити признавање талибана у будућности. Русија би могла да помогне ветар у једра талибана.

Али Русија има своју историју у Авганистану. Примећено је да је авганистанска влада коју подржавају САД брзо пала. Русија жели да обезбеди и централну Азију, укључујући и њен јужни бок.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

То значи да се хаос у Авганистану не сме ширити. Желеће да сарађује са Кином, Пакистаном, Турском и Ираном како би се осигурало да су талибани обуздани и да на стабилан начин дођу на власт.

Све ове земље имају заједничке интересе. Желе да САД напусте регион. Желе да Америка буде понижена. Такође желе да размене енергију и минералне ресурсе који могу да протичу кроз Авганистан. Ово је њихов позив да помогну да се убрза пад Сједињених Држава и Запада.

Ове земље имају различите идеолошке агенде. Турска, Пакистан и Катар имају крајње десничарски исламски поглед на свет. Желели су да раде са Малезијом, па чак и Ираном на новим концептима у вези са исламским системом трговине или телевизијским програмима како би се суочили са "исламофобијом".

Турска и Катар чине осовину која подржава Муслиманско братство и као такви су навијали у Сирији и Појасу Газе у вези са преузимањем талибана. Кина и Русија имају друге идеје о томе како би им то могло користити на светској сцени.

За сада, дебакл у Авганистану представља велики застој за САД на глобалном нивоу у погледу имиџа и перцепције да су системи које подржавају САД склони да буду слаби и привремени као и трава која озелени у пролеће и увене на јесен.

Пратите дешавања у Авганистану УЖИВО из минута у минут.

Вести о дешавањима у Авганистану можете прочитати ОВДЕ.