Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Немачка, јутро након: Десничари ликују, али "Јамајчани" ће владати земљом!

25.09.2017. 15:37
Пише:
Србија Данас/Адванце
Frauke Petri
Фрауке Петри / Извор: Реутерс

Немачка на прекретници

Јуче су одржани врло важни парламентарни избори у Немачкој и иако су резултати поприлично очекивани о њима ће се још дуго времена причати. Четврти мандат за Ангелу Меркел је ту, њена победа је била очекивана, али је реч о врло горкој победи.

Да видимо ко су стварни добитници, а ко губитници ових избора. Конзервативци Ангеле Меркел (ЦДУ/ЦСУ) на задњим изборима, 2013. године, освојили су 41.5%, а јуче свега 32.8%. Другим речима, ово није чак ни "горка победа", ово је губитак од готово 10% бирачке подршке између два избора. Конзервативцима сада остаје само да се запитају: Шта сад и што 2021? Јер ово је резултат који показује да се Немачка управо нашла на прекретници, а за четири године могла би то бити једна сасвим друга држава уколико се актуелни политички трендови наставе.

Дан који је променио Немачку: Победа Меркелове - НОЋНА МОРА, историјски успех АфД - Десничари опет јашу

Izbori u Nemačkoj
Избори у Немачкој / Извор: СД/илустрација

Након Меркел по броју освојених гласова њен је ривал из СПД-а, Мартин Шхулц, који је прошао и горе него што се очекивало. Са 25.7% подршке на прошлим изборима социјал-демократи пали су на 20.4%. Врло лош резултат након којег је потпуно оправдана изјава да се неће ни "гурати" у стварање коалиција те одмах узимају фотеље опозиције.

Но, оно о чему ће се највише причати у наредним данима је свакако нова трећа политичка сила у земљи - странка Алтернатива за Њемачку (АфД) која је завршила с високих 13% гласова док су на претходним изборима добили 4,7% гласова. Дакле, ако ћемо победнике и губитнике дефинисати по томе колико су напредовали, назадовали или стагнирали између ових и претходних избора, све је јасно: АфД је апсолутни победник.

ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ ХИТЛЕРА: Ултрадесничари улазе у немачки парламент и то захваљујући ТРАМПУ

Поприличан скок, мада не у рангу АфД-а, направила је либерална Слободна демократска странка (ФДП) - с 4,8% на претходним изборима сада су дошли на 10,7%. Преостале две странке које улазе у парламент - левичарска Дие Линке и еколошки странка Зелених - стагнирају, први су добили 9,1% (пораст од 0,6%) док су други добили 9,0% (пораст од 0,5%).

AfD
АфД / Извор: Реутерс

Према броју освојених посланичких места ситуација изгледа овако:

  1. ЦДУ/ЦСУ: 246
  2. СПД: 153 (најгори резултат у историји странке)
  3. АфД: 94 (по први пут улазе у парламент)
  4. ФДП: 80 (на претходним изборима нису освојили нити једно посланичко место)
  5. Дие Линке: 69
  6. Зелени: 67

Овај графикон нам одлично показује неколико кључних детаља - као прво важност лидера. Обратимо позорност на велики скок за СПД након што је водство преузео Мартин Schulz. Гласачи су очито били вољни дати му прилику, али се он показао посве неадекватан гурајући политику до које Нијемцима очито тренутачно није стало. Након овог великог пораза било би логично да водство препусти неком другоме, али тешко да ће се то догодити.

Раст десничарске АфД

Разлог томе је свима поприлично јасан - имигрантска криза и тзв. "Политика отворених врата".

Мигранти презадовољни победом Меркелове, али их ипак СТРАХ не напушта

Пред крај изборне кампање Меркел је "стисла" с реториком која је преотела натраг део деснице. Без тога би уследио општи потоп за њене конзервативце. Да није било "популизма за крај" Меркел би се јутрос нашла с подршком мањом од 30%.

Могли бисмо говорити о бројним факторима који су довели до ових избора, али јасно је да је један фактор био далеко најважнији у овој рунди: имиграција.

Migranti beže kroz rupu na mađarsko-srpskoj granici
Мигранти беже кроз рупу на мађарско-српској граници / Извор: Профимедиа

Оно што је свакако занимљиво истакнути је чињеница да од ових 6 парламентарних странака њих 5 подржавају имиграцију, већином без икаквог лимита. Између њих постоје мање разлике, док уз све то имамо АфД који желе "нулту стопу имиграције", затварање граница, противе се било каквом допуштању доласка чланова породица постојећих азиланата те желе радикално да појачају депортацију.

Дакле, на политичкој сцени у Немачкој заправо и немамо неку средину када је реч о имиграцији, што је занимљиво. Такође је занимљиво да ако узмемо у обзир да се од 6 странака њих 5 залаже за примање имиграната онда се може рећи и како велика већина немачког бирачког тела нема ништа против имиграције.

Меркелова ОБЕЋАВА: Стабилна влада до Божића!

Гледајући из те перспективе, да, тачно је да су АфД дефинитивно остварили најбољи појединачни резултат, али је у исто време потпуно неоправдано актуелно ширење панике и којекаквих тврдњи да се "нео-нацизам" враћа у Немачку. Било је очито да ће велики улазак имиграната у Њемачку имати одређене политичке последице и управо их гледамо, али те последице нису ни приближно толико драматичне колико се тврди.

Ипак је актуелније питање како Меркел планира да састави владајућу коалицију. Изгледа како има само једну могућност - јер СПД иде у опозицију, а коалиције с АфД-ом и Дие Линке левичарима не долазе у обзир. Дакле, једина могућност је тзв. "Јамајчанска коалиција", односно савез с ФДП-ом и Зеленима (ово се назива "Јамајчанска коалиција" јер боје на застави Јамајке су црна, жута и зелена, а те боје одговарају бојама ове три странке).

26.11.2014
26.11.2014 / Извор: Профимедиа

Како ће то функционирати као Влада?

Тешко је рећи, таква коалиција на национално, нивоу још није тестирана, али вероватно не баш најбоље узевши у обзир да међу овим странкама постоје поприлична разилажења по питању ЕУ реформи, пореза, енергетике, па и имиграција.

Немачка УСТАЛА на НОГЕ: У току су ДЕМОНСТРАЦИЈЕ против Меркелове у Берлину (ВИДЕО/ФОТО)

Све ово наговештава да би нова немачка коалиција могла бити "занимљивија" од претходне између конзервативаца и СПД-а, но питање је може ли ова "јамајчанска" коалиција опстати. Ипак, морамо пре тога сачекати и видети може ли се уопште и формирати.

У сваком случају, ови избори у Немачкој ће утицати на целу Европу, свака промена у највећој економији Европе мора утицати на Европу, а ова би могла имати далекосежне последице.