Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА АНГЕЛИНО МЕСТО ДОЛАЗИ ДРУГА КАНЦЕЛАРКА? Лашет ће после смејања плакати, поплаве све промениле у Немачкој

20.07.2021. 12:24
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Лашетово понашање изнервирало је јавност која га је доживела као непоштовање према страдалима

Немци се, изгледа, нерадо опраштају од Ангеле Меркел а катастрофалне поплаве које су прошле седмице погодиле Немачку као да су повећале шансе кандидаткињи Зелених да наследи Меркел на месту канцеларке. Нарочито јер се кандидат ЦДУ показао као неспособан.

Факултет друштвених наука због великог интересовања проширио квоте за упис на Дигиталним медијима и комуникацијама

Факултет друштвених наука због великог интересовања проширио квоте за упис на Дигиталним медијима и комуникацијама

Двоструко више случајева него прошле недеље: Расту бројеви и забринутост у Хрватској

Двоструко више случајева него прошле недеље: Расту бројеви и забринутост у Хрватској

ПРВИ СМРТНИ СЛУЧАЈ ОД МАЈМУНСКОГ ВИРУСА У КИНИ: Симптоми слични грипу, баш као код короне

ПРВИ СМРТНИ СЛУЧАЈ ОД МАЈМУНСКОГ ВИРУСА У КИНИ: Симптоми слични грипу, баш као код короне

Када су Немачку у лето 2002. године погодиле поплаве, Ангела Меркел је била нова председница ЦДУ која је канцеларску кандидатуру препустила дугогодишњем баварском премијеру и шефу ЦСУ Едмунду Штојберу.

Стојберов задатак је био да са канцеларског положаја склони Герхарда Шредера после једног мандата. У том тренутку, пише Index.hr, Немачка је била у економским проблемима и Шотојбер се представљао као економски компетентнији кандидат.

Међутим, дошле су поплаве и Шредер се показао као изврсни кризни менаџер који је гацао блатом у гуменим чизмама у пратњи ТВ камера. Добио је други мандат а пораз Штојбера отворио је Меркел пут да се кандидује за канцеларку у име ЦДУ-а и ЦСУ-а на превременим изборима 2005. и на крају победи Шредера.

Немачку су 16 година касније поново погодиле поплаве, разорније него пре, Меркел завршава политичку каријеру а понашање политичара показаће се од суштинске важност за будућност Немачке која на јесен има изборе за Бундестаг.

Немачки медији су, стога, врло ревносно бележили прве реакције кандидата за место канцелара на вести о поплавама.

Армин Лашет, кандидат Меркелине Хришћанскодемократске уније (ЦДУ), појавио се у гуменим чизмама у граду Хаген и Алтона и на поплављеној улици обећао брзу помоћ.

Олаф Шолц, кандидат левог центра Социјалдемократске партије (СПД), прекинуо је свој одмор у Алпима и упутио се у поплавама погођена подручја где је позвао све да раде више у борби против климатских промена.

Аналена Бербок, кандидаткиња Зелених, такође је била на одмору и објавила је саопштење у којем позива на брзу, небирократску помоћ, а њен портпарол је рекао да се Бербок због ситуације кући враћа раније са одмора.

До сада се у предизборној кампањи причало највише о томе да ли је кандидаткиња Зелених плагирала делове своје књиге а сада, пише лист Шпигл, "свако ко жели да настави расправу о поглављима и биографијама након слика поплављене долине Ахр, након десетина мртвих, несталих и уништених живота, након слика с немачког подручја катастрофе, мораће да се пита да ли је изгубио разум. Кампања се преуређује оном врстом силе коју само снаге природе могу да створе".

Бербок је у интервјуу Шпиглу позвала да се пренесу додатна овлашћења на савезну владу и критиковала недовољно финансирање општинских канцеларија за борбу и подршку у случају елементарних непогода.

Она је жестоко критиковала и затражила више улагања савезних и државних власта у проширење канализационих система и дигитално праћење нивоа воде.

Кандидаткиња Зелених одједном изгледа много озбиљније од Лашета који је снимљен како се смеје и шали са колегама док су око њега постапокалиптичне сцене и стотине погинулих, оценили су немачки медији.

Лашетово понашање изнервирало је јавност која га је доживела као непоштовање према страдалима и још један доказ да он није капацитет - ни људски ни политички - да наследи Меркел.

Зидојче Цајтунг коментарише да се Лашет сада бави "кризним менаџментом" своје кампање којој је његово понашање на месту катастрове значајно наштетило.

Лашету неће бити лако да "извлади флеке" између осталог и зато што га упоређују са Меркел коју је почетак поплава затекао на опроштајном путовању по САД.

Analena Berbok
Аналена Бербок / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/DW News

Канцеларка је прву поруку грађанима послала из Америке а онда прекинула пут и вратила се у Немачку и одмах изашла на терен.

Меркел је погођена подручја обилазила у друштву социјалдемократске премијерке покрајине Рајнланд-Палц Малу Дрејер, а фотографија њих две како се држе за руке постала је један од симбола последица поплаве.

Немачки медији одмах су упоредили њено и Лашетово понашање, додатно му срозавши углед. Додатне симпатије јавности Меркел је зарадила када је новинарку Билда замолила да престане да прича док је Дрејер одговарала на питање једне грађанке.

Либерални ФДП је пак оптужио савезног министра унутрашњих послова Хорста Сехофера (ЦСУ) за озбиљне пропусте у цивилној заштити с обзиром на последице поплаве.

- Правовремена упозорења метеоролога нису на одговарајући начин саопштена грађанима - навели су из ФДП и за то директно оптужили министра.

И Левица је затражила његову оставку управо због извештаја да је влада била упозорена на опасност од поплава а да није реаговала и на време обавестила становништво.

- И једно и друго било би неопростиво и озбиљна политичка грешка. А с обзиром на размере катастрофе, она тежи толико да је оставка одговорног министра више него прикладна - поручила је Левица.

Поплава и климатске промене су тако постале политичка тема број један у Немачкој, што значи да ће неко у свему овоме политички профитирати, а неко изгубити. На удару критика нашли су се министар унутрашњих послова и Лашет кога сматрају недораслим ситуацији, док је баварски премијер Маркус Зедер, врсан политичар и популиста, одмах ухватио нит и у интервјуу за АРД позвао на "климатски преокрет" за Немачку.

- Заштита климе није идеолошко питање, већ питање разума и етике - рекао је он.

- Реч је о снажнијој заштити домовине и разматрању тога какав свет желимо да оставимо деци и унуцима - поручио је.

Све то упућује на то да ће поплава и последице бити главна политичка тема у Немачкој наредних месеци. Рашчишћавање и обнова тек треба да крену, а одноба ће бити први велики изазов нове владе која би требало да дође након избора на јесен.