Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕМЦИ ПРОНАШЛИ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ! Чудесни блокатор иде на хитно одобрење (ФОТО)

13.12.2020. 11:11
Пише:
СрбијаДанас/Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: Shutterstock

Лек против ковида резултат је рада немачке фирме Формикон

Лек против ковида 19 је готов. То је плод истраживања немачке фирме Формикон. Сада се циља на брзо одобрење у хитним случајевима. Али, иако ће то "брзо" вероватно бити тек за годину дана, ово је свакако добра вест.

ПОЧЕЛО ЈЕ! Сви детаљи дистрибуције ФАЈЗЕРОВЕ вакцине (ФОТО)

ПОЧЕЛО ЈЕ! Сви детаљи дистрибуције ФАЈЗЕРОВЕ вакцине (ФОТО)

ГОТОВО СВИ ТЕСТИРАНИ ЗАРАЖЕНИ: Први по броју мртвих у Европи

ГОТОВО СВИ ТЕСТИРАНИ ЗАРАЖЕНИ: Први по броју мртвих у Европи

РУСИ ИСПАЛИЛИ ЧЕТИРИ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ У ПРАВЦУ ФИНСКЕ: Нукеларна подморница погодила циљ!(ВИДЕО)

РУСИ ИСПАЛИЛИ ЧЕТИРИ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ У ПРАВЦУ ФИНСКЕ: Нукеларна подморница погодила циљ!(ВИДЕО)

Имајући у виду најновију еуфорију око вакцина, готово да се могао стећи утисак да је потрага за лековима за лечење људи који су већ озбиљно оболели од ковида 19 била ниже на листи приоритета како истраживача тако и политичара, пише DW.

Ефикаснија средства против ковида 19 неопходнија су него икад. Иако се сада највише говори о вакцини, умирујуће је што се и истраживање лекова против ковида 19 одвија у пуној брзини, мада у позадини.

 

Како делује лек Формикон

Биофармацеутска компанија Формикон (Formycon), са седиштем у месту Планег-Мартинсрид у близини Минхена у Баварској, пре пар дана изненадила је све - вестима да блокатор вируса короне који је та компанија развила под називом ФИБ207 може у потпуности да спречи заразу ћелија.

Као главну тачку уласка у људске ћелије САРС-ЦоВ-2 и други коронавируси користе АЦЕ2 рецептор на површини ћелије. Управо ту се активира Формиконов фузијски протеин за антитела, који се ефикасно везује за САРС коронавирусе.

- То значи да пацијенти који су тешко оболели од ковида 19 и који су у болници имају могућност лечења - наглашава шеф Формикона Карстен Брокмајер у интервјуу за немачки јавни сервис tagesschau.de.  - За сада не постоји лек који је довољно ефикасан за ове пацијенте.

Аналитичар Дејмијен Чоплејн (Кеплер Шевро) говори о "добрим вестима". Таква "изврсна заштита" путем активног састојка, чак и од мутација, тренутно не постоји ни код вакцина нити других терапијских антитела у развоју.

 

По чему се разликује у односу на познате лекове?

Антивирусни лекови попут Ремдесивира, у који су у почетку полагале велике наде, показали су се углавном неефикасним. А коктели против антитела као на пример они које у свом репертоару имају америчке компаније Риџенерон (Регенерон) и Илај Лили (Ели Lilly) одобравају се само пацијентима у раној фази болести.

Поред тога, антитела су усмерена против врло специфичних региона на површини вируса САРС-ЦоВ-2.

- Мала мутација је довољна да ове коктеле антитела учине неефикасним - каже Брокмајер.

- С друге стране, ми блокирамо улазну капију коју вирус користи за продирање у ћелије. То нуди максималну заштиту од мутација. На тај начин спречавамо и будуће епидемије корона вируса - нагласио је директор компаније Формикон за tagesschau.de.

 

Да ли је основан страх од мутација?

Научнике широм света брине идеја да би САРС-ЦоВ-2 мутацијама могао да постане отпоран на вакцине и лекове. Дански институт за серум је недавно известио да су се код визона на фармама створиле нове варијанте вируса којима су заразили и људи.

Истраживачи претпостављају да би се у случају мутација, и РНК вакцине попут оних немачког произвођача Бионтека могле врло брзо прилагодити, јер су засноване на принципу коцкица за слагање.

- Али такође се мора рећи: Свака промена на оваквој вакцини мора наравно поново клинички да се испита. Опет пролази много времена - рекао је виролог Кристијан Дростен у новембру.

Компанија тражи "брзо одобрење за хитне случајеве"

Утолико боље што Формикон сада циља на "брзо одобрење у хитним случајевима" свог лека против ковида 19. Међутим, то "брзо" је релативно.

Први разговори са Европском агенцијом за лекове ЕМА и америчким органом за одобрење лекова ФДА требало би да се одрже "почетком првог квартала 2021.", објашњава генерални директор Формикона Брокмајер - и зато се хитном одобрењу нада почетком 2022. године.

Да ли лек долази прекасно?

Веровати да такав лек тада више неће бити потребан, био би врло исхитрен закључак. Јер биће потребне године да вакцинација 50 до 60 процената укупне популације широм света - уопште буде у домену могућности.

- Чак и за десет година ће постојати значајан број људи који нису вакцинисани против ковида 19 или који ће се озбиљно разболети упркос вакцинисању - наглашава Брокмајер.

За ове људе тренутно не постоје могућности лечења.

- Али ако успемо да смањимо стопу озбиљних облика ковида 19, вирус би био много мања претња - закључује Брокмајер.