Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕМЦИ СУ НЕЗАДОВОЉНИ КАО НИКАД ДО САДА: Канцелар није популаран, а ДВЕ ствари их највише муче

04.09.2023. 06:41
Пише:
Србија Данас/Еуроацтив
Olaf Šolc
Олаф Шолц / Извор: Профимедиа

Тежак економски и социјални статус Немаца

Немци су незадовољни актуелном владом као никада до сада. То показује испитивање јавног мњења "Немачки тренд". Највећи проблеми су привреда и усељавање.

ШОЛЦ РАСКРИНКАО САД! Ево зашто су Украјинцима испоручили касетну муницију - најавио и СУСРЕТ СА ПУТИНОМ

ШОЛЦ РАСКРИНКАО САД! Ево зашто су Украјинцима испоручили касетну муницију - најавио и СУСРЕТ СА ПУТИНОМ

ПОДИГЛА СЕ БУРА У НЕМАЧКОЈ Делимично легализован канабис за приватну употребу па упитали Шолца: Да ли сте икада пушили џоинт?

ПОДИГЛА СЕ БУРА У НЕМАЧКОЈ Делимично легализован канабис за приватну употребу па упитали Шолца: Да ли сте икада пушили џоинт?

СТРАХ ОД МОСКВЕ?! Немци упорно одбијају да Украјини испоруче ракете "таурус" - Кијев има своје виђење ситуације

СТРАХ ОД МОСКВЕ?! Немци упорно одбијају да Украјини испоруче ракете "таурус" - Кијев има своје виђење ситуације

Немачки канцелар Олаф Шолц (СПД) се на нешто више од 24 сата повукао са својим министрима на затворени састанак у дворцу Мезебергу како би члановима кабинета отворено рекао што мисли – о стагнацији и претећој рецесији у немачкој привреди, као и о томе шта против тога може да се уради. Тема је била и све мања подршка коалиционој влади коју чине Социјалдемократе (СПД), Зелени и Либерали (ФДП). И договорили су се да се мање свађају, а да боље раде, пише лист Дојче Веле

Немци међутим више немају много поверења у ту владу. Само 19 одсто њих задовољно је њеним радом. То показује испитивање јавног мњења "Немачки тренд" (Deutschlandtrend) које за јавни сервис АРД редовно спроводи институт "Инфратест-димап". Испитивање је урађено од 28. до 30. августа на репрезентативном узорку од 1.310 грађана с правом гласа.

Велико је незадовољство радом владе и међу присталицама странака владајуће коалиције. Нарочито су незадовољни симпатизери Либерала: четири петине њих оштро критикују Шолцов кабинет, иако су у њему и министри из редова Либерала.

Владајућа коалиција без већине

Није необично да владе на почетку мандата изгубе популарност. Али, раније владе су много пре половине мандата успевале да својим радом поврате поверење бирача. Ова садашња, тзв. "семафорска коалиција" то до сада није успела, иако је стигла до половине мандата

То се показује и код питања за кога бисте гласали да се идуће недеље одржавају избори? Када би се овог викенда бирао нови Бундестаг, странке владајуће коалиције, СПД, Зелени и ФДП, не би имале већину.

Највећу подршку и даље имају опозициони Демохришћани (ЦДУ/ЦСУ), 29 одсто. Следи такође опозициона Алтернатива за Немачку (АфД) с 22 процента. Канцеларова странка СПД добила би само 16 процената, Зелени 14, а Либерали шест одсто. Опозициона Левица с четири процента подршке не би ни ушла у парламент.

Упадљива је и велика непопуларност канцелараОлаф Шолц досегао је нови негативни рекорд: тек сваки четврти бирач је, према истраживању, задовољан његовим радом.

Канцелар и министри су на састанку у Мезебергу одлучили да направе план од десет тачака у којем економија стоји на првом месту. Фирме би требало да добију подршку кроз пореско растерећење вредно милијарде евра, а требало би интензивно радити и на смањењу бирократије.

Критично у привреди

Мере за подстицање привреде сигурно су у складу с очекивањима бројних грађана. Јер, према анкети, грађани стање у привреди виде као веома критично: 73 одсто испитаника сматра да је стање "лоше" или "лошије него раније". Само међу присталицама Зелених већина не види разлог за забринутост.

Истовремено, готово половина испитаника (46 одсто) очекује погоршање економске ситуације у идућих 12 месеци, 38 одсто сматра да ће бити исто као и сада, а само 13 процената очекује побољшање. Лоше стање у привреди испитаници оцењују као највећи проблем с којим се Немачка тренутно бори

Питање привреде и привредног раста у последњих пет месеци добило је на важности, док су рат у Украјини и његове последице изгубили на важности код грађана Немачке. На четвртом месту, након привреде, усељавања и заштите животне средине, налази се питање социјалне правде. У Немачкој начелно влада велико незадовољство због расподеле економског благостања, а оно је и порасло. Осам од десет испитаника сматра да је расподела добара у Немачкој неправедна.

Још разлика у владајућој коалицији

Да би пружила подршку породицама, влада је недавно у законодавну процедуру упутила предлог о основној финансијској помоћи за децу. Шездесет одсто испитаних сматра да је то исправно.

У владајућој коалицији постоје разлике и по још два проблема: увођење горње границе за цену електричне енергије за индустрију и јача регулација раста цена станарина, што захтевају делови СПД и Зелених.

Немци су прилично уздржани кад се ради о субвенционисању цене струје за привредне гране које троше пуно енергије: 38 одсто сматра да је та идеја добра. Уједно, оштрије ограничавање раста цена станарина исправним сматра 72 одсто испитаних у анкети "Немачки тренд".