Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Немци у ПАНИЦИ, плаше се ПУТИНОВЕ умешаности у немачке изборе?

17.05.2017. 14:24
Пише:
Танјуг
Putin
Путин / Извор: Реутерс

Избори у Немачкој 24. септембра

Да ли руски председник Владимир Путин планира да утиче на немачке изборе, дискредитује канцеларку Ангелу Меркел и Немце гурне у руке десних и левих екстремиста - предмет је и тврдњи и шпекулација које су све учесталије како се примичу септембарски избори на којима ће више од 60 милиона бирача одлучити ко ће водити Немачку.

Зоне безбедности у Сирији - Путинова ПОБЕДА? Да ли је Америка ИЗБАЧЕНА из Блискоисточног вртлога? (ФОТО)

РУСКО-ЈАПАНСКИ односи од почетка 20. века до ДАНАС: Токио решио да раскрсти са духовима прошлости?

У проценама, анализама, тврдњама, упозорењима и шпекулацијама се, углавном, провлачи објашњење да Путин, заправо, жели недемократску, ослабљену и подељену Европску унију (ЕУ) и да би то био разлог његових ''''упада'''' на немачке изборе. 

Говори се и о ''''fake-news'', информационом рату, наоружању Кремља за сајбер-ратове, мафији, обавештајним службама, па чак и о могућим секси-мобинг-нападима, попут оног из новогодишње ноћи у Келну од пре пар година, када су избеглице на улицама сексуално узнемиравали жене. 

Високотиражни таблиод ''''Билд'''', који умногоме обликује немачко јавно мњење, пише да су експерти јединствени и сматрају да Путин својом кампањом жели да ''''пољуља поверење Немаца у немачку државу, њене институције и посебно Меркелову'''' и људе ''''гурне'''' у руке екстремиста. 

Merkel
Меркел / Извор: Реутерс

Разлог зашто би Путин желео да види слом Меркелове и екстремисте на власти у 82-милионској немачкој нацији објашњава се тиме да се она, као ни један други шеф владе, залаже за јединствену Европу и слободни, демократски свет. 

Осим тога, она је, ''''без обира на то што је Путин цени као партнера за разговоре, за њега препрека на путу слабљења и поделе ЕУ'''', пише овај таблиод и додаје да руска кампања дезинформисања циља на Меркелову. 

- Меркел пледира за стари европски поредак који Русија одбија. Она стоји иза евра, иза санкција Русији, иза ЕУ-подршке Украјини. Она је виђена, отприлике, као симбол за стару, постојану и принципима верну Европу - рекао је експерт за Русију Густав Гресел из Еуропеан Цоунцил он Фореигн Релатионс, институције коју је пре десетак година основало 50 проминентних Европљана, бивших шефова влада, министара и инлектуалаца, познатих по залагању за јаку улогу Европе. 

СИГУРНЕ ЗОНЕ У СИРИЈИ: Пут ка миру или нови вид окупације?

Гресел је, међутим, уверења да Меркел превише добро познаје Русију, да би се могла завести на погрешан пут, корумпирати или ''''побратимити'''', онако ''''као што је то, могуће, био случај у време канцелара Герахрда Средера''''. 

И руски новинар Игор Ајдман, за кога медији пишу да је син руског физичара и рођак убијеног руског опозиционара Бориса Немцова, сматра да зато Путин покушава да подржи све снаге, које су против Меркелове. 

Putin
Путин / Извор: Реутерс

- Немачка за Путина има приоритет - рекао је Ајдан. 

Он је, такође, уверења да би Путин желео да на челу Немачке буде политичар који ће му излазити у сусрет и да руски председник, уз помоћ корупције и манипулацијама у политици и међима, жели да постигне оно што Совјетски савез није успео војним притисцима. 

Слично Ајдану мисли и немачки научник Анке Шмит-Фелцман, запослена у Шведској, која је уверена да немачка влада са Меркеловом на челу стоји у фокусу Путиновог информационог рата.

- Немачка има водећу улогу у ЕУ, привредно и политички је важна чланица НАТО и најважнији европски привредни партнер Русије. . . . . Кремљ ће све ставити на то да се разори поверење немачких бирача у немачку демократију - рекла је Шмит-Фелцман овом таблиоиду. 

Она сматра да Кремљ неће покушати само Меркелову да дискредитује, већ и оне савезне кандидате који су против ''''руских војних напада, посебно илегалне анексије Крима, трајног руског рата у Источној Украјини и руских ратних злочина у Сирији.

Kremlj
Кремљ / Извор: Профимедиа

А шта се догађа у влади у Берлину док експерти са свих страна упозоравају да су избори у септембру угрожени и да се Кремљ, за кога се тврди да је '''умешао прсте''' и у америчке изборе, спрема да то исто учини и у Берлину? 

Према сазнањима ''Билда'' у министарствима унутрашњих и спољних послова већ се интензивно суочавају да претећом опасношћу, док истовремено рачцунају и с пропагантним нападима. 

НЕМАЧКА И ДАЉЕ УЗ АНГЕЛУ: Разбила Шулца тамо где је најјачи

У најужим круговима владе у Берлину се, према овом таблоиду, зато развијају контрастратегије, како би се што боље припремили и у случају мешања брзо реаговали, разоткрили пропаганду и ограничили штету. 

- Свако у влади и око ње полази од тога да ће за савезне изборе доћи до руског мешања. Питање је само како и где - изјавио је Гресел и додао да је зато у многим службама у Берлину алармантно расположење.