Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(НЕ)ОЧЕКИВАНИ ПРЕОКРЕТ: Америка се ПОВЛАЧИ из Европе, Трамп ПРЕПУШТА БАЛКАН Путину!

19.01.2017. 16:22
Пише:
Бета
Tramp
Трамп / Извор: Реутерс

Америка нема више интереса на Балкану?

Нови председник САД Доналд Трамп неће бити заинтересован за Западни Балкан, рекао је немачки политиколог Зибо Јансен.

Он верује да ће у том региону јачати улога Русије.

СРБИЈА ПОНОВО ЦЕНТАР СВЕТА: Историјски сусрет Путина и Трампа биће у БЕОГРАДУ?!

У интервјуу за Дојче веле (Deutsche Welle - DW) Јансен је рекао да мисли да ће се Трамп потпуно повући и Балкан "прогласити европским питањем".

Putin
Путин / Извор: Реутерс

- С обзиром на то да Европљани и сами у томе нису јединствени – рецимо, Косово нису признале све чланице ЕУ – то ће, према мом мишљењу, врло јасно ићи у правцу да ће Русија фактички тамо играти убудуће врло јаку улогу или имати утицај - додао је Јансен, који је предавач на Институту за Аагло-америчку историју на Универзитету у Келну. 

Говорећи о ширењу НАТО-а у региону, Јансен је изразио уверење да наредних година неће бити проширења. 

НАТО ПОДРЖАО НАСИЉЕ НАД СРБИМА: Приштини не треба одобрење Кфора да шаље специјалце на север КиМ!

- Трамп за то неће имати интереса. То је за њега другоразредно и трећеразредно питање, а без САД тамо... неће бити битних безбедносно-политичких помака. САД су увек биле веома важан део у НАТО и ако се оне сада повуку, или делимично повуку, онда Савез, с једне стране, врло јасно губи на значају, а с друге – сва проширења су доведена у питање. А то је, врло јасно, успех за Путина - додао је немачки политиколог. 

NATO
НАТО / Извор: Профимедиа

Он је казао да на Балкану још постоје "мање или више изражени стари националистички режими који су, након распада Југославије, у основи водили главну реч". 

- На то нас је врло јасно подсетио конфликт од пре неколико дана на Косову са српским возом и на другој страни реакција косовских Албанаца. Ту је још и ситуација у самој БиХ са Републиком Српском, а делимично и у Хрватској. До сада је увек било тако да су Запад и САД говорили: ми желимо да се тај конфликт дугорочно мирно оконча и да се у правом смислу речи побринемо за политичку равнотежу - рекао је Јансен. 

Конфликт је, по његовим речима, сада спречен тиме што су на Косову међународне трупе. 

БЕЗОБРАЗНА И ДРСКА ПРЕТЊА ТАЧИЈА: ОТЕЋЕМО север Косова!

- Али, ако би се оне повукле – зашта наравно увек постоји могућност, рецимо да САД кажу да повлаче свој контингент – онда је питање да ли би Европљани имали воље и да ли су у ситуацији да тамо заиста масовно стационирају трупе што би онда на крају спречило конфликт. Разговарао сам с многим људима на Балкану, у Сарајеву, на Косову, и сви ми једногласно кажу да би у наредне три до четири године могао да избије оружани конфликт, уколико Запад не покуша да тамо подржи демократско, цивилно друштво. А ја то у овом тренутку, са изолационистичким тенденцијама Доналда Трампа, не видим - додао је. 

Јансен је рекао да се "средњорочно гледано" може очекивати повлачење америчких трупа са Косова и оценио да би то био катастрофалан сценарио и за Балкан и за ЕУ, јер би Балкан био препуштен сам себи. 

ПРЕДСТАВНИШТВО РС У ВАШИНГТОНУ: Трамп ће укинути санкције Додику

- Верујем да те земље више од 20 година након Дејтонског споразума и 17-18 година након косовског рата, нису у ситуацији да имају цивилно-демократске структуре и нису у стању да њима самостално управљају. Због тога Запад ту мора да помогне... А ако све то изостане, онда је, по мени, ситуација црна. За ЕУ ће то бити веома велики проблем из једноставног разлога што верујем да ЕУ, због сопствене унутрашње кризе, није у стању да питање Балкана сама и суверено реши. То ће бити веома тешко за Европску унију.

Говорећи о америчким санкцијама председнику РС Милораду Додику, Јасен је казао да може да замисли да администрација Доналда Трампа укине те санкције. 

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Профимедиа

- Могу да замислим, с обзиром на то да Русија осуђује те санкције, да Трамп заиста, ако жели нагодбу са Путином, у најмању руку неће да следи те санкције. Постоји, наиме, више начина – санкције не морају да буду укинуте, оне једноставно не морају да се спроводе. То је такође могуће... - рекао је. 

Говорећи о Доналду Трампу, Јансен је оценио да ће то бити "потпуно нова врста мандата, различлита од свих до сада, укључујући и мандат Џорџа В. Буша и његов рат у Ираку". 

ПРОВОЦИРАЈУ ТРАМПА: Северна Кореја лансира нове ракете!

- Мислим да Доналд Трамп неће да води рачуна ни о дипломатским обичајима, ни о угледу САД, већ да ће да спроводи врло јаку изолационистичку политику. Он ће са тзв. класичним савезницима да веома снажно изазива економске, а могуће и политичке конфликте.... Мислим да ће Доналд Трамп да води једну сасвим другачију политику од свих ранијих председника. Полазим од тога да ће ово бити врло тежак председнички мандат - додао је. 

На питање шта очекује када је реч о трансатлантским односима, Јансен је рекао да верује да Доналд Трамп жели радикално да ограничи слободну трговину између ЕУ и САД и да би "из тога могао да се изроди трговински рат". 

Као другу важну тачку навео је да Трамп, "за разлику од председника Обаме и министра спољних послова Џона Керија, нема интерес у томе да ЕУ буде ојачана, већ напротив жели да је ослаби... такорећи дестабилизује ... и то очигледно у сарадњи са Владимиром Путином који следи сличне интересе тако што рецимо финансијски помаже све могуће деснопопулистичке, деснорадикалне странке у Европи.

Barak Obama u poseti Južnoj Koreji
Барак Обама у посети Јужној Кореји / Извор: Профимедиа

Трећа тачка, по речима Јансена је НАТО за који је Трамп, како је додао, "врло јасно рекао да је застарео, што за источноевропске земље, које су се често снажно ослањале на НАТО, није добра вест".