Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА ГУТА ДРЖАВЕ У ЕВРОПИ: Невакцинисани губе све више ПРАВА - затварања и изолација за оне који не желе да приме у ВАКЦИНЕ

17.11.2021. 15:15
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Kovid zatvaranja
Ковид затварања / Извор: Профимедиа/илустрација

Аустрија, где је још мањи проценат вакцинисаних него у Немачкој, води жестоку битку у 4. таласу са корона вирусом. За разлику од њих, Шпанија и Португал су избегле стисак зимског таласа тиме што су имају највећу стопу вакцинације у Европи

Европски лидери имају све оштрије ставове према грађанима који нису примили вакцину и гледају које мере би могли да уведу да их изолују од остатка друштва, док број оболелих расте на континенту.

Немачка би могла да буде следећа европска земља која ће увести строжа правила за оне који нису у потпуности вакцинисани, док партије, које преговарају око формирања нове владе, заузимају чвршћи став о корона мерама у парламенту.

КОРОНА ПРОГУТАЛА ГРЧКУ: Празни угоститељски објекти у омиљеном српском летовалишту, ово је разлог!

КОРОНА ПРОГУТАЛА ГРЧКУ: Празни угоститељски објекти у омиљеном српском летовалишту, ово је разлог!

ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА КОЈУ КОРОНА УНИШТАВА: Немачка има рекордан број ЗАРАЖЕНИХ

ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА КОЈУ КОРОНА УНИШТАВА: Немачка има рекордан број ЗАРАЖЕНИХ

СЛОВАЧКА ДОЖИВЉАВА СЛОМ! Корона УНИШТАВА систем, критично, нове рестрикције за невакцинисане

СЛОВАЧКА ДОЖИВЉАВА СЛОМ! Корона УНИШТАВА систем, критично, нове рестрикције за невакцинисане

Предложили су да грађани морају да понуде доказ о вакцинацији или негативан тест да би ушли у аутобус или воз, док се широм земље уводи 3Г систем, који од грађана захтева да имају потврде да би ушли у поједине објекте и посетили одређене манифестације. Потпредседник Зелених Роберт Хабек рекао је у недељу за локалне медије да ова правила на неки начин представљају локдаун за невакцинисане, пише CNN.

Документ који су израдили Социјалдемократска партија (СДП), Странка слободних демократа (ФДП) и Зелени нашао се пред посланицима у Бундестагу у тренутку када је такозвана "семафор коалиција" на корак од тога да формира нову владу.

Све се догађа у тренутку када се Немачка бори са новим таласом корона вируса и одражава огорченост бројних земаља ЕУ за оне који и даље одбијају вакцинацију.

Око 2/3 Немаца је примило најмање две дозе вакцине, што је најнижа стопа вакцинације у Западној Европи, а водећи политичари окренули су се оштрој реторици и рестриктивним мерама, како би се што више људи вакцинисало. Број заражених за то време расте невероватном брзином. Немачка већ седам дана за редом у просеку бележи 40.000 новооболелих на дневном нивоу, што је дупло више у односу на почетак новембра.

Нове рестрикције за невакцинисане на снази су у Берлину од понедељка. Доказ о вакцинацији или прележаном ковиду у последњих шест месеци неопходан је за улаз у барове, ресторане, биоскопе и друге објекте у којима се нуди забавни садржај.

Међутим, тренутни корона талас највише је ударио на јужне и источне делове земље, где је стопа вакцинације доста ниска.

Уколико мере које предлаже коалиција буду прихваћене, то ће значити да је Немачка готово у истој равни са комшијском Аустријом, где је уведен локдаун за невакцинисане почетком ове седмице.

У Аустрији невакцинисани, односно више од трећине становништва, не могу да напусте своје домове осим у посебним случајевима. Полиција проверава да ли се уведене мере поштују.

Kovid zatvaranja
Ковид затварања / Извор: Профимедиа/илустрација

Аустријски канцелар Александер Шаленберг је рекао да је стопа вакцинације у земљи срамно ниска, те да они који нису примили вакцину сада морају да проживе "исто оно што смо сви проживљавали током 2020. године".

Аустрија, где је још мањи проценат вакцинисаних него у Немачкој, води жестоку битку у 4. таласу са корона вирусом. За разлику од њих, Шпанија и Португал су избегле стисак зимског таласа тиме што су имају највећу стопу вакцинације у Европи.

Британија ради на бустер дозама

Друге земље Европе усвајају мере које мотивишу вакцинацију. У понедељак је британски премијер Борис Џонсон је малтене потврдио да ће трећа, бустер вакцина, ускоро бити потребна да би се неко сматрао "потпуно вакцинисаним".

- Јасно је да ће добијање треће дозе бити важна чињеница и учиниће ваш живот лакшим у многим сферама, и мораћемо да прилагодимо наш концепт што се тиче потпуно вакцинисаних - рекао је на конференцији за новинаре.

Тај корак је већ направила Француска, где расте број новооболелих. Француска је увела строжа правила за улазак у земљу за невакцинисане путнике из 16 земаља чланица ЕУ.

Тензије расту у многим земљама. У Атини су здравствени радници протестовали због ниских плата и лоших услова, а све је већи притисак на болнице у Грчкој. Подсетимо, Грчка је више пута током овог месеца оборила корона рекорд.

У јулу су увели обавезни вакцинацију за здравствене раднике, а демонстранти кажу да је тај потез довео до мањка особља, а да упражњен позиције у међувремену нису попуњене.