Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Могућа војна интервенција на земљу пребогату УРАНИЈУМОМ, ломе се копља, Париз и ЕУ не могу да опросте велики губитак, Руси бацили ОКО!

25.08.2023. 20:00
Пише:
Србија Данас
Niger
Нигер / Извор: Профимедиа

Крајем јула месеца, дошло је до великог преврата у афричкој земљи

Нигер је афричка земља која је била стално окренута Француској и Западу и онда је одједном прекинула све везе са дојучерашњим савезницима у борби против ИСИС-а и Ал Каиде. Наиме, нигерска војска је, предвођена генералом Абдулрахманом Тианијем свргнула с власти прозападног председника Мохамеда Базума.

БРИКС ДОНЕО ВЕЛИКУ ОДЛУКУ: "Сви чланови изразили подршку!"

БРИКС ДОНЕО ВЕЛИКУ ОДЛУКУ: "Сви чланови изразили подршку!"

У СЕКУНДИ ПОГИНУЛО 26 РАДНИКА! Мост се обрушио из чиста мира - тела страдалих се још увек извлаче из рушевина (ФОТО)

У СЕКУНДИ ПОГИНУЛО 26 РАДНИКА! Мост се обрушио из чиста мира - тела страдалих се још увек извлаче из рушевина (ФОТО)

ПУТИН ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ ЗАПАДУ: "Да прекинемо рат..."

ПУТИН ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ ЗАПАДУ: "Да прекинемо рат..."

То је изазвало општи бес најпре у Француској, а потом и на Западу и почеле су се низати осуде на рачун војне хунте и горепоменутог генерала као и захтеви да се демократски изабрани председник одмах пусти на слободу из кућног притвора, а да се војне снаге земље врате у касарне.

То се наравно, још увек није догодило, а питање је и да ли ће се уопште догодити, јер је Нигер део домино ефекта после низа других афричких држава, односно држава Сахела које су изразиле савезничку непослушност према Француској, па су из неких француске трупе морале да оду.

То је био случај са Малијем. Оно што посебно брине званични Париз, јесте, најпре губитак контроле над великим територијама богатим ресурсима и рудама (уранијум) важним за нуклеарну политику Француске.

Затим, принудно повлачење француских трупа из Малија, могуће повлачење из Нигера, и можда што је најважније, велики уплив руског војно-политичког утицаја на земље Сахела, присуство плаћеничке руске војне групе "Вагнер", чији је оснивач Јевгениј Пригожин који је погинуо пре два дана у паду авиона у Русији.

Географија Нигера

Нигер је земља без излаза на море у западној Африци. То је унитарна држава која се граничи са Либијом на североистоку, Чадом на истоку, Нигеријом на југу, Бенином и Буркином Фасо на југозападу, Малијем на западу и Алжиром на северозападу.

Покрива површину од скоро 1.270.000 км2, што је чини највећом земљом без излаза на море у западној Африци. Преко 80% њене копнене површине лежи у Сахари. Његово претежно муслиманско становништво од око 25 милиона живи углавном у кластерима на југу и западу земље. Главни град Нијамеј налази се у југозападном углу Нигера.

Niger
Нигер / Извор: Профимедиа

Једна од најсиромашнијих земаља на свету

Према извештају о мултидимензионалном индексу сиромаштва (МПИ) из 2023. године, Нигер је једна од најсиромашнијих земаља на свету. Неки делови земље који нису пустињски пролазе кроз периодичне суше и дезертификације.

Економија је концентрисана око природне пољопривреде, са неким извозом пољопривреде на мање сушном југу и извозом сировина, укључујући руду уранијума.

Проблеми Нигера

Нигер се суочава са изазовима развоја због свог положаја без излаза на море, пустињског терена, ниске стопе писмености, џихадистичких побуна (присуство ИСИС-а и Ал-Каиде) и највиших стопа фертилитета на свету због некоришћења контроле рађања и брзог раста становништва као резултат тога.

Његово друштво одражава разноликост извучену из независних историја неких етничких група и региона и њиховог периода живота у једној држави.

Историјски гледано, Нигер је био на рубу неких држава. Од независности, Нигеријци су живели под пет устава и три периода војне владавине. Након војног удара 2010. године, Нигер је постао вишестраначка држава. Већина становништва живи у руралним подручјима.

Niger
Нигер / Извор: Профимедиа

Економија Нигера - највеће налазиште уранијума на свету!

Економија Нигера је усредсређена на усеве, стоку и нека од највећих светских налазишта уранијума. Нигер је 2021. године био главни снабдевач уранијума у ​​ЕУ, па се на том пољу може тражити одговор на питање шта се тамо тренутно дешава.

Дакле, највећи снабдевач уранијума управо лишава Француску, а самим тим и ЕУ могућности да убудуће експлоатишу уранијум из ове афричке земље, а онда се ту појављује Русија, која је спремна да заштити Нигер од упада џихадиста и криминалних банди, успостави боље услове живота за тамошње сиромашно становништво, али и да истисне западне конкуренте са тог дела афричког континента богатог уранијумом који је изузетно важан стратешки ресурс! 

Поред експлоатације уранијума, скоро половина владиног буџета потиче од страних донаторских средстава. Будући раст може се одржати експлоатацијом нафте, злата, угља и других минералних ресурса.

Niger
Нигер / Извор: Профимедиа

Етнички и религијски састав Нигера - велика шареноликост

Као и у већини западноафричких земаља, Нигер има широк спектар етничких група. Етнички састав Нигера 2001. био је следећи: Хауса (55,4%), Зарма i Songhai (21%), Туарези (9,3%), Фула (8,5%), Канури Манга (4,7%), Тубу (0,4%), Арапи (0,4%), Гурманче (0,4%), остало (0,1%).

Зарма и Songhai доминирају регионима Досо, Тилабери и Ниамеи, Хауса доминирају регионима Зиндер, Маради и Тахоуа, Канури Манга доминирају регионом Дифа, а Туарези доминирају регионом Агадез у северном Нигеру.

Чак 99% становништва у земљи су муслимани, махом сунити, али има и шиитских заједница.

Niger, Nijamej
Нигер, Нијамеј / Извор: Профимедиа

Преврат у Нигеру - шта се тренутно дешава у западноафричкој држави?

Председник Нигера Мохамед Базум изабран је пре две године у првом мирном, демократском преносу власти од независности 1960. године.

Али 26. јула, чланови његове сопствене председничке гарде сменили су га са функције, у трећем државном удару за исто толико година да би свргнули лидера у региону Сахела. Вође пуча правдају то тиме што желе да спрече даље економске и безбедносне проблеме.

Побуњени војници притворили су председника Мохамеда Базума у ​​његову званичну резиденцију у Нијамеју. Најавили су да су преузели власт пучем због погоршане безбедносне ситуације у тој западноафричкој земљи.

У изјави емитованој на националној телевизији, пуковник-мајор Амадоу Абдрамане је рекао: "Одбрамбене и безбедносне снаге одлучиле су да стану на пут режиму који вам је познат. Ово је последица континуираног погоршања безбедносне ситуације, лоше социјалне ситуације и економског менаџмента". Лидери државног удара објавили су да су границе земље затворене.

У саопштењу које је објавила команда нигерске војске наводи се да ће подржати државни удар како би се избегао "убилачки сукоб" који би могао да доведе до "купања у крви".

Пригожин нудио војне услуге новим властима Нигера

Генерал Абдулрахман Тијани, командант председничке гарде, именовао се за шефа нове војне владе земље. Немири су избили када су стотине присталица пуча претресле и запалиле седиште владајуће странке у Нијамеју.

У гласовној поруци путем Телеграма, шеф плаћеника Вагнер групе Јевгениј Пригожин непосредно пре смрти је поздравио војни удар и понудио услуге својих бораца да заведу ред. У међувремену, Базум је пркосно изјавио да ће демократија превладати у земљи.

Михаил Подољак, саветник украјинског председника, оптужио је Русију да стоји иза пуча.

Niger
Нигер / Извор: Профимедиа

Запад укида финансијску подршку Нигеру

Европска унија је потом прекинула финансијску подршку Нигеру, док је Афричка унија (АУ) позвала вође пуча да се врате у своје касарне.

Француско Министарство спољних послова саопштило је да је Француска одмах суспендовала сву развојну помоћ и буџетску подршку, захтевајући брз повратак уставног поретка са Базумом на челу.

Француска развојна помоћ Нигеру износила је приближно 120 милиона евра 2022. године, а очекивало се да ће ове године бити нешто већа.

ECOWAS запретио војној хунти интервенцијом, огласила се и Афричка унија

На хитном самиту у Нигерији, регионални блок Економске заједнице западноафричких држава (ECOWAS) сачињен од 15 земаља затражио је да се Базум врати у функцију у року од недељу дана. У супротном, блок је саопштио да ће предузети "све мере" да обнови уставни поредак.

- Такве мере могу укључивати употребу силе за добијање оваквог ефекта - саопштено је из ECOWAS-a. Кључни улазни путеви Нигера за трговину остали су затворени због ограничења које је наметнуо ECOWAS.

ECOWAS је потом послао делегацију у Нигер, коју је предводио бивши нигеријски војни вођа Абдулсалами Абубакар, да преговара са војном владом. Регионални министри одбране започели су дводневни састанак у суседној Нигерији.

Блок је увео финансијске санкције вођама државног удара и земљи, замрзавајући "све комерцијалне и финансијске трансакције" између држава чланица и Нигера. Нигерија је обуставила испоруку струје Нигеру, према документима државних комуналних предузећа. 

Војни шефови ECOWAS-a сложили су се са планом за могућу војну интервенцију као одговор на кризу, а војске земаља укључујући Сенегал и Обалу Слоноваче рекле су да су спремне да учествују. У новинском извештају се наводи да су генерали пучисти затражили помоћ од Вагнер групе пошто се ближио рок EKOWAS-a да се Базум врати на власт.

Десетине хиљада присталица пуча, од којих су многи носили руске заставе, окупило се на стадиону у Нијамеју на митингу када је истекао рок који је ECOWAS одредио да се Базум врати на власт.

Афричка унија је такође планирала да пошаље заједничку мисију са представницима Уједињених нација и EKOWAS-a у Нигер, али јој је војна влада ускратила дозволу, објавио је француски часопис Јеуне Африкуе.

Потом су на хитном самиту у Абуџи, шефови држава ECOWAS-a рекли да све опције, укључујући "употребу силе" остају на столу за обнављање уставног поретка у Нигеру. Блок је наредио активирање снага у приправности.

Све државе чланице осим оних које су под војном влашћу и Зеленортских острва исказале су спремност да учествују у резервним снагама као последње средство за обнову демократије, саопштио је комесар ECOWAS Абдел-Фату Муса након што су се шефови одбране из регионалног блока састали у Акри.

ECOWAS се потом договорио о "Дану Д" за могућу војну интервенцију ради обнављања демократије у Нигеру, пошто су војни шефови одржали други дан преговора у Гани. Једанаест од 15 држава чланица блока пристало је да ангажује трупе у потенцијалној операцији.

Делегација ECOWAS-a разговарала је са вођом војне хунте Тианијем и састала се са Базумом, што је први пут да су страни званичници видели свргнутог лидера после неколико недеља. Управни војни савет Нигера потврдио је долазак представника ECOWAS-a, на челу са бившим нигеријским лидером Абдулсаламијем Абубакаром.

Реакција САД

Сједињене Државе наредиле су свом владином особљу да привремено евакуише амбасаду у Нигеру. Амерички председник Џо Бајден позвао је на моментално ослобађање Базума и његове породице и на очување демократије у земљи.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је у саопштењу да Вашингтон паузира "одређене програме помоћи у иностранству од користи влади Нигера".

Вршилац дужности заменика државног секретара САД Викторија Нуланд изјавила је да је одржала "искрене и тешке" разговоре са војним вођом Мусом Салауом Бармуом и тројицом његових пуковника у Нијамеју. Она је рекла да су захтеви за састанак са Базумом и Тианијем одбијени.

Реакција Русије

Руски председник Владимир Путин "нагласио је важност мирног решавања ситуације за стабилнији Сахел", рекао је војни лидер Малија Асими Гоита после телефонског разговора са руским председником. Кремљ је у саопштењу навео да је позив иницирао Мали.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Одлуке нових војних власти Нигера

Нигер је најавио поновно отварање копнених и ваздушних граница са неколико својих суседа - Алжиром, Буркином Фасо, Малијем, Либијом и Чадом. Поново отворене границе су углавном у удаљеним пустињским областима.

У телевизијском обраћању, генерал Абдулрахман Тијани критиковао је санкције које су увели западноафрички лидери као "незаконите" и "нехумане" и позвао своје сународнике да се припреме да бране своју нацију.

Амаду Абдраман, портпарол креатора пуча, најавио је опозив пет споразума о војној сарадњи са Француском. Нигер је такође суспендовао емитовање међународних новинских кућа Франце 24 и РФИ које финансира француска држава, што је изазвало осуду француског Министарства спољних послова.

Вође пуча оптужили су француске снаге да су ослободиле заробљене "терористе" и прекршиле забрану ваздушног простора земље у покушају да дестабилизују Нигер, а Француска је одмах одбацила оптужбе.

Нигерска војска је рекла да ће гонити Базума за "велеиздају и подривање унутрашње и спољне безбедности" земље. На 63. годишњицу независности Нигера, стотине људи који подржавају пуч окупили су се на масовном митингу у Нијамеју, они су махали џиновским руским заставама.

Евакуација држављана Француске и ЕУ из Нигера

Први од три лета за евакуацију француских и европских држављана из Нигера кренуо је увече првог августа, након што су Француска, Италија и Шпанија најавиле евакуацију својих држављана и других европских држављана.

Треба рећи и то да Француска још увек одржава војно присуство у земљи, као и то да су борци Вагнера такође у Нигеру.