Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ ЈОШ ЈЕДАН РАТ?! Напетост расте широм света док се најављују могуће инвазије у срцу Африке, а реакција Путина подстиче страхове

07.08.2023. 18:48
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Nuklearna bomba
Нуклеарна бомба / Извор: Профимедиа/илустрација

У Нигеру сада ишчекују одговор западноафричког регионалног блока након што су предводници државног удара у Нијамеју игнорисали рок за враћање свргнутог председника на функцију.

Ситуација у Нигеру, где је војска недавно извела пуч и свргнула председника Мохамеда Базума, захуктава се из сата у сат.

Економска заједница западноафричких нација (ECOWAS) дала је рок хунти да врати председника на власт, а тај рок је истекао.

ИСПЛИВАЛИ ДЕТАЉИ РАЗГОВОРА Ванг Ји и Лавров потврдили - ово су задаци Кине и Русије у наредном периоду

ИСПЛИВАЛИ ДЕТАЉИ РАЗГОВОРА Ванг Ји и Лавров потврдили - ово су задаци Кине и Русије у наредном периоду

ПОТЕЗ КИНЕ И РУСИЈЕ ИЗАЗВАО ПАНИКУ АМЕРИКЕ САД подигле авионе и разараче: Ово се никад у историји није догодило (ВИДЕО)

ПОТЕЗ КИНЕ И РУСИЈЕ ИЗАЗВАО ПАНИКУ АМЕРИКЕ САД подигле авионе и разараче: Ово се никад у историји није догодило (ВИДЕО)

ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ! Русија спрема најсавременије наоружање! ЕВО о чему је реч!

ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ! Русија спрема најсавременије наоружање! ЕВО о чему је реч!

Хунта је, потом, затворила ваздушни простор изнад Нигера, истичући "да се спрема инвазија", што је ситуацију додатно учинило нестабилном, због чега се поставља питање - чека ли свет још један рат?

У Нигеру сада ишчекују одговор западноафричког регионалног блока након што су предводници државног удара у Нијамеју игнорисали рок за враћање свргнутог председника на функцију.

Управо тај потез, навео је раније регионални блок, могао би да доведе до војне интервенције.

Економска заједница западноафричких држава (Ecowas) саопштила је да ће издати саопштење о својим наредним корацима као одговор на одбијање хунте да попусти под спољним притиском да се повуче након преузимања власти 26. јула.

Непосредно пре истека рока, вође пуча затвориле су ваздушни простор изнад Нигера до даљњег, наводећи као разлог претњу војном интервенцијом.

puc
пуц / Извор: Фото: Танјуг/Сам Медницк/АП

- Суочени са претњом интервенције која постаје све очигледнија… Ваздушни простор Нигера  је затворен од данас - рекао је представник хунте у изјави на националној телевизији.

Он је рекао да је било претходног распоређивања снага у две централноафричке земље у припреми за интервенцију, али није изнео детаље.

- Оружане снаге Нигера и све наше одбрамбене и безбедносне снаге, подржане непрекидном подршком нашег народа, спремне су да бране интегритет наше територије - рекао је представник.

Вође пуча су упозориле да ће сваки покушај да се наруши ваздушни простор Нигера суочити нападаче са „енергетским и тренутним одговором“.

Шефови одбране Ecowas-a договорили су могући план војне акције, укључујући када и где ће се догодити напади, ако свргнути председник Мохамед Базум не буде ослобођен и враћен на функцију.

У међувремену, италијански министар спољних послова рекао је да би Ekowas требало да продужи рок за враћање Базума на посао.

Антонио Тајани је у интервјуу објављеном у понедељак рекао - Једини пут је дипломатски. Надам се да ће ултиматум који је истекао бити продужен - рекао је он за лист Ла Стампа.

Раније је чак 30.000 присталица хунте похрлило на стадион у Нијамеју, главном граду, поздрављајући одлуку да се војска повуче до недеље, што је био задат рок.

Државни удар, седми у западној и централној Африци за три године, потресао је регион Сахела, један од најсиромашнијих на свету.

puc
пуц / Извор: Фото: Танјуг/Сам Медницк/АП

С обзиром на богатство уранијума и нафте и његову кључну улогу у рату са исламистичким милитантима, Нигер има велики значај за САД, Европу, Кину и Русију.

Базум, који је у кућном притвору, тврди да га држе као таоца и позвао је међународну заједницу да помогне „обнављању уставног поретка”.

Базум је демократски изабран пре две године и на западу га виде као кључног савезника у борби против исламистичких екстремиста у региону.

Француско министарство спољних послова саветовало је француским држављанима да не путују у ту земљу и позвало оне који су већ тамо да покажу „највећу будност” и напусте Нигер што пре могуће.

Генерал Доминик Тринкван, бивши француски војни представник у Уједињеним нацијама, рекао је да је хунта „потпуно изолована“.

Париз је у недељу објавио да обуставља свој програм развојне помоћи од 482 милиона евра (416 милиона фунти) суседној Буркини Фасо која је – заједно са Малијем – изразила подршку хунти.

Нигер је прошле недеље опозвао споразуме о војној сарадњи са Француском, која има између 1.000 и 1.500 војника у земљи.

Страх од рата

Војна претња блока изазвала је страх од даљег сукоба у региону који се већ бори против смртоносне исламистичке побуне која је убила хиљаде и приморала милионе да побегну.

Свака војна интервенција могла би бити компликована јер су хунте у Малију и Буркини Фасо обећале да ће стати у одбрану Нигера ако буде потребно, рекавши да ће се свака војна интервенција против нових војних владара у Нигеру сматрати „објавом рата“.

Уз то, Нигер ужива велику подршку Русије.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Као доказ сведоче и призори са протеста у Нигеру, на ком су развијене руске заставе и на ком су се могли чути поклици председнику Русије Владимиру Путину.

Није тајна да управо он покушава да оствари што већу контролу над Африком, имајући у виду на изолованост од остатка међународне заједнице, али и постојање природних богатстава Африке.

Плаћеници групе Вагнер већ годинама ратују у суседном Малију, а према непотврђеним информацијама, и хунта из Нигера затражила је помоћ бруталних руских плаћеника.