Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АРАПСКИ НОВЧИЋИ РАЗРЕШИЛИ МИСТЕРИЈУ ПИРАТА: "Краљ гусара" био је страх и трепет трговаца у 17. веку (ВИДЕО)

06.04.2021. 16:07
Пише:
Србија Danas/The Гуардиан
pirati
пирати / Извор: Фото: Shutterstock/Ilustracija

Зликовац у овој причи је убојити енглески гусар који је постао најтраженији светски криминалац

Прегршт новчића ископаних у воћњаку на Роуд Ајленду и другим случајним "ћошковима" Нове Енглеске могу помоћи у разрешењу вековима старе мистерије у којој је главна улога припала једном гусару светских размера!

ПОЖАР ДИВЉАО У МИГРАНТСКОМ КАМПУ: Изгорело 15 шатора за смештај, ватрогасци на великим мукама (ВИДЕО)

ПОЖАР ДИВЉАО У МИГРАНТСКОМ КАМПУ: Изгорело 15 шатора за смештај, ватрогасци на великим мукама (ВИДЕО)

ЖЕНА КОСИЛА ТРАВЊАК, А ОНДА СЕ СТРЕСЛА ОД ЈЕЗЕ: "Паук вук" са стотинама младунаца на леђима је пиљио директно у њу!

ЖЕНА КОСИЛА ТРАВЊАК, А ОНДА СЕ СТРЕСЛА ОД ЈЕЗЕ: "Паук вук" са стотинама младунаца на леђима је пиљио директно у њу!

ЗАПЛЕНА РЕКОРДНЕ КОЛИЧИНЕ НАРКОТИКА У ЕВРОПСКОЈ ДРЖАВИ: У штављеној кожи сакрили 11 тона кокаина

ЗАПЛЕНА РЕКОРДНЕ КОЛИЧИНЕ НАРКОТИКА У ЕВРОПСКОЈ ДРЖАВИ: У штављеној кожи сакрили 11 тона кокаина

Зликовац у овој причи је убојити енглески гусар који је постао најтраженији светски криминалац након што је опљачкао брод који је из Меке превозио муслиманске ходочаснике кући у Индију, а затим је избегао заробљавање представљајући се као трговац робљем.

Џим Бејли, историчар аматер и детектор метала, пронашао је први нетакнути арапски новац из 17. века на ливади у Мидлтауну. Тај древни ситниш, најстарији икада пронађен у Северној Америци, могао би да објасни и мистерију нестанка гусара капетана Хенрија Еверија.

Све је почело гнусном пљачком

Гусарски брод Фенси којим је командовао Евери, 7. септембра 1695. године упао је у заседу и заузео Ганџ-и-Саваи, краљевски брод у власништву индијског цара Аурангзеба, тада једног од најмоћнијих људи на свету. На броду нису били само верници који су се враћали са ходочашћа, већ злато и сребро вредни на десетине милиона долара.

Уследила је једна од најуноснијих и најгнуснијих пљачки свих времена. Историјски извештаји кажу да је Еверијева група мучила и убијала мушкарце на индијском броду и силовала жене пре него што је побегао на Бахаме.

Вест о њиховим злочинима брзо се проширила, а енглески краљ Вилијам ИИИ, под огромним притиском скандализоване Индије и трговинског гиганта Источноиндијске компаније, понудио је велику награду за њихове главе.

- Сви су тражили ове момке - рекао је Бејли.

Разрадили шему прања новца

До сада су историчари знали само да је Евери на крају испловио у Ирску 1696. године, где је траг постао хладан. Бејли, пак, каже да су новчићи које су он и други пронашли доказ да се озлоглашени гусар први пут пробио до америчких колонија, где су он и његова посада пљачку користили за свакодневне трошкове док су били у бекству.

Први комплетни новчић појавио се 2014. године на фарми Свит Бери у Мидлтауну, месту које је побудило Бејлијеву радозналост две године раније након што је пронашао старе колонијалне новчиће и копчу ципела из 18. века.

Машући детектором метала изнад тла, добио је сигнал, ископао и пронашао потамнели сребрни новац за који је у почетку претпостављао да је или шпански или новац који је ковала колонија залива Масачусетс. Завиривши ближе, арапски текст на новчићу убрзао му је пулс.

Истраживања су потврдила да је егзотични новац кован 1693. године у Јемену. То је покренуло питања, рекао је Бејли, будући да није било доказа да су амерички колонисти који се боре да зараде за живот у Новом свету путовали било где на Блиски исток да тргују до периода од много деценија касније.

Од тада су други детектористи открили 15 других арапских новчића из исте ере - 10 у Масачусетсу, три на Роуд Ајленду и два у Конектикату. Још један је пронађен у Северној Каролини, где записи показују да су неки Еверијеви људи први дошли на обалу.

- Чини се да су неки из његове посаде успели да се населе у Новој Енглеској и интегришу - рекла је Сара Спортман, државни археолог за Конектикат, где је један од новчића пронађен 2018. године током ископавања фарме из 17. века.

- То је било скоро па као шема прања новца - рекла је.

Иако то сада звучи незамисливо, Евери је могао да се сакрије представљајући се као трговац робовима - то је била професија у настајању у Новој Енглеској 1690-их. На путу за Бахаме, зауставио се чак и на француском острву Реунион да би узео неке црне заробљенике како би погледао удео, рекао је Бејли.

Нејасни записи показују да је брод имена Морски цвет, који су користили пирати након што су напустили Фенси, пловио дуж источне обале. Стигао је са скоро четири туцета робова 1696. године у Њупорт, Роуд Ајленд, који је у 18. веку постао главно чвориште северноамеричке трговине робовима.

- Постоји опсежна документација из примарних извора која показује да су америчке колоније биле базе за рад пирата - рекао је Бејли (53), који је дипломирао антропологију на Универзитету Роуд Ајленд и радио као археолошки асистент на истраживањима гусарског брода Вида Гели олупине са Кејп Кода крајем 1980-их.